Denník N

Obrana trollov

Trollovia sú v ohrození. Ešte sa nestihli ani poriadne rozmnožiť a už sú na odstrel. Musím sa ich zastať, žijú medzi nami a mali by sme k nim byť tolerantní. Aj troll je len človek a zo zákona požíva rovnaké práva ako netrollovia, polotrollovia, antitrollovia či novinári. A pred bohom sú si aj tak všetci rovní, troll netroll.

Najväčší vojvodca nie je ten, kto vyhral 100 bitiek a ani jednu neprehral, ale ten čo zničil svojho nepriateľa bez toho aby musel vytiahnuť do boja. Vojny sa dnes vedú na 70% v rovine informácií, zvyšných 30% sú iné bojové a nebojové činnosti. Trollovia sú vojaci informačnej vojny. Na informačnú vojnu mali donedávna monopol trollofóbovia, odtiaľ tá nenávisť. V podstate manipulátori verejnej i individuálnej mienky prenášajú videnie samých seba na svojich konkurentov. Keďže proti pravde sa nedá účinne bojovať, stále je v zálohe možnosť eliminovať nositeľov informácie. V informačnej vojne sa to robí zaujatou informáciou, dehonestáciou, pejoratívnym označením, vytvorením asociácie s niečím bridivým. Zaistí sa stvorenie alebo masové zneužitie hanlivej prezývky, krátkej a údernej: napríklad troll.

Trolla som videl len na obrázku sprievodcu po Škandinávii a ešte som v detstve čítal o Mumintrollovi v knižkách Tove Janssenovej. Pôvodne je troll postavička zo severskej mytológie, zlomyseľný obor, ktorého sa ľudia boja a dávajú mu dary aby si ho naklonili. Svedčí to o existencii určitej duševnej patológie, sever je krutý a severská duša sa tomu úmerne obrnila. Obranný mechanizmus stvoril trolla, jednotku rozpoznania skrytej zlomyseľnosti ako nebezpečnej formy správania.

Moderní trollovia spravidla vyliezajú v internetových diskusiách, sú z definície zlomyseľní. Ich konanie je odsúdeniahodné, pretože narušujú diskusiu a je potrebné spoločne proti nim bojovať. Nepripomína vám to niečo? Akoby spod koberca začala vyliezať nejaká zatuchlina, asi 70 rokov stará? Nesúhlasíš? Iný názor? Si troll! Prekvapujúco sa k tomu pridávajú aj ľudia, ktorí predtým šírili skôr ľudskosť, predpokladám že dostávajú svoju stranícku úlohu a žiaľ prechádzajú na temnú stranu, vedome či nevedome.

Internetový diskutér sa pre doteraz dominujúcich trollov-trollofóbov stáva trollom svojim odlišný názorom a najmä tým, že si ho nenechal pre seba. Šírením nevhodného názoru môžu trollovia vytvoriť opačné informačné pole ako by sa hodilo trollofóbom. Tí úmerne svojmu videniu sveta tvrdia, že ľudia s iným názorom sú odniekadiaľ platení za svoje zlomyseľné činy. Nekontrolovateľne sa množia, preto trollofóbovia v predstihu zaisťujú imunizáciu spoločnosti proti nim, aby sme sa vyhli prípadnej epidémii trollov. Výsmechom, zastrašovaním, obviňovaním … kam to smerujeme? Sloboda slova a názoru nemá byť monopol na možnosť jednej strany povedať čokoľvek, obvykle na urážanie niečích ideálov.

Ak bol v stredoveku národ vhodne podnecovaný vtedajšou riadiacou štruktúrou aby hľadal bosorky (rozumej trollov) a ich elimináciou zaistil ničím nerušené informačné blaho, v ďalšej histórii nasleduje celá plejáda dobových trollov: panslávi v Uhorsku by boli priami predkovia dnešných trollov, lebo sa zastávali slovanov. Kto by sa zastal v nevhodnej chvíli Maďarov, Nemcov, židov, komunistov či moslimov by niesol znaky trollovstva. Tých trollov by sa našlo v našich dejinách… Prečo to prichádza práve od vás?

Teraz najčítanejšie

Rudolf Drábek

Naši predkovia si nezaslúžia, aby sme na nich zabudli. Slovania, Nemci, Maďari, Židia a aj iní vytvorili našu kultúru. Prečo by sme sa mali niekomu ospravedlňovať alebo kajať za to, že existujeme? Chráňme si život, vieru, vzdelanie. Bráňme spravodlivosť a poriadok. Nech tu po nás ostane niečo dobré, aby naše deti mohli byť na nás hrdé. Národ potrebuje každého, jeho prácu, jeho angažovanosť. Nečakajte na inštrukcie.