Denník N

Óda na futbal (americký)

Ako skrotiť bandu novodobých gladiátorov? Dajte im šišatú loptu a pár miliónov dolárov.

„Chlieb a Hry“, to je heslo, ktoré ovládali od staroveku hádam všetci mocní tohto sveta. Krvavé kúpele z čias Ríma sú už našťastie minulosťou, no nikdy celkom nevymizla túžba po profesionálnych gladiátoroch, ktorí za besniaceho revu davov na tribúnach pokoria súpera nehľadiac na pud sebazáchovy. Dnes tomu hovoríme profesionálny šport, ktorý dokáže aj z letargickej a rozhádanej tlupy urobiť vášnivých vlastencov, fanatických divákov a oddaných zákazníkov (viď každoročné MS v hokeji). Potreba spolupatričnosti k jasne označenej skupine a nutkanie vybiť si nejako kultivovane aj hnev a stres našli realizáciu práve v športe. Či už hovoríme o hráčoch alebo divákoch.

Kým klasický futbal asi nič neporazí, čo do všeobecnej dostupnosti, jednoduchosti a obľúbenosti, zvykneme fandiť aj našim šikovným chlapcom v zámorskej NHL. Je tam pritom pokiaľ viem až 4. najsledovanejší šport po NFL (americký futbal), MLB (baseball) a NBA (basketbal). No a práve číslu 1 medzi športovými udalosťami v USA – americkému futbalu, ktorý zhruba desaťročie sledujem sa chcem bližšie venovať.

FedEx field pre 91.000 fanúšikov Washington Redskins

Ako by povedali L+S: „na prvý pohľad je to naozaj veľká blbosť“, no stačí si aspoň zhruba osvojiť základné pravidlá a všetko sa zmení. Odrazu nevidíte bandu často dosť obéznych „vysokoškolákov“, ktorý sa v niekoľko sekundových horúčkovitých záchvatoch ako barani zrážajú hlavami a melú sa v živom mlyne tiel pre neforemnú loptu, pričom následne sa dlhé desiatky sekúnd nič nedeje. S pochopením pravidiel začnete nachádzať logiku jednotlivých akcií, pozícií, pokynov a rafinovaných trikov. Nerobím si ilúzie, že by sa sledovanosť tejto hry v našich končinách mala tendenciu výrazne zdvíhať, uvediem však aspoň pár skutočností, pre ktoré sa mi páči oveľa viac, ako klasický „soccer“, pri ktorom som sa bezmála unudil na smrť a prestal som ho sledovať už dávno.(horšia je snáď už len F1)

Dramatický

Len minimum zápasov stratí dramatický náboj skôr, ako niekoľko minút pred koncom. Hráči v NFL sú skutoční profesionáli a nikdy sa nevzdávajú, dokonca aj keď je výsledok nezvratný. Aj zázraky sa už pár krát udiali. Niečo ako nekonečne nudná „bezgólová taktická bitka“ od šestnásky po šestnásku veľmi nehrozí. Keďže sa hrá na čistý čas, divák netrpí ani pri desiatkach záverečných minút zdržovania, simulovania zranení a podobných špecifík klasického futbalu. Z rovnakej príčiny je možné vhodnou taktikou dosiahnuť body doslova aj v záverečnej sekunde a mnoho zápasov sa v nich skutočne rozhodne. Šancu na úspech máva aj šialená akcia nazvaná „Zdravas Mária“ (Hail Mary), ktorou sa dá skórovať aj spoza polovice ihriska v posledných okamihoch hry. Boli sme toho svedkom v uplynulých zápasoch hneď dvakrát, keď famózny rozohrávač Aaron Rodgers z tímu Green Bay Packers 5 sekúnd pred uplynutím časomiery poslal zápas s Arizona Cardinals do predĺženia a len pár dní predtým rozhodol nervák s Detroit Lions.

Profíci idú do toho po hlave….

Tvrdý

Americký futbal je tvrdý kontaktný šport, miestami až brutálny. Základnú časť, ktorá má iba 17 kôl od jesene do Vianoc, hrá 32 tímov. Po nej nasleduje play-off a zavŕši ju veľké finále – Superbowl. Hráči skutočne nasadzujú krk v každom kole a podobnosť s gladiátormi človek nemusí hľadať. Dlhšiu sezónu by jednoducho fyzicky nezvládli – pre množstvo zranení by pri dlhšom období prakticky nemal kto hrať. Na druhej strane nie je hra tvrdá samoúčelne, je veľmi prísne regulovaná pravidlami a siedmimi rozhodcami na ihrisku. Je neuveriteľné sledovať, z akých zákrokov sa dokážu hráči pozbierať a odkráčať na lavičku po svojich. Ak niektorý spadne alebo zostane ležať, väčšinou je sú to pretrhnuté väzy v kolene, otras mozgu alebo podobné príhody. Váľať sa za účelom oklamania rozhodcov po zemi, ako nemenované nagélované primadony v klasickom futbale, to by bolo úplne nemysliteľné a hanebné. Hrá sa navyše v každom počasí, čo je hlavne na otvorených štadiónoch na ďalekom severe USA v decembri a januári často výzva pre hráčov aj prizerajúcich sa.

BJ Raji z Green Bay. Kvôli nemu musí byť aj fotka na šírku…

Univerzálny – pre hráčov od 50 do 150kg

Na rozdiel od iných športov, v americkom futbale sa uplatní asi každý druh ľudskej postavy. Od ľahkonohých kickrov a punterov, cez úžasne atletických wide receiverov, ľudské projektily v podobe podsaditých running backov, dobre stavaných tight-endov, mrštných a presných rozohrávačov – quarter-backov až po 150kg ťažké živé buldozéry zhrbené pred rozohraním na ofenzívnej, či defenzívnej lajne. Českí komentátori na SportTV a zároveň aktívni hráči často hovoria o tomto športe ako o „šachoch v zbroji“ vzhľadom na množstvo jej variácií a dôležitosti všetkých zložiek vrátane trénerov, ktorí nehulákajú na svojich zverencov na pokraji srdcového kolapsu spoza čiary, ale rozhodujú o každej jednej akcii, ktorá bude zahraná (majú vysielačky :-) ).

Kicker ako jeden z mála vyzerá a aj pracuje ako bežný futbalista.

Spravodlivý

Snaha o maximálnu spravodlivosť je veľmi výrazná. Základom je skupina rozhodcov (už aj ženy), ktorí sa o verdiktoch radia a mýlia sa ozaj zriedka. Keď je moment aj tak sporný, preskúma sa video záznam. Kým v klasickom futbale sa považuje za úspech jedna webkamera nad bránkovou čiarou, tu je preskúmavanie na videu úplne bežná prax v každom zápase. Síce to niekedy kúskuje a zdržuje samotnú hru, zriedka sa však stane „justičný omyl“, ktorý by výrazne poškodil jedného zo súperov alebo nevhodne rozhodol zápas. Niečo ako legendárnu „Maradonovu zlatú ruku“ teda zrejme neuvidíte.

Neexistuje tiež žiaden nadstavený čas, ktorý by bol vágne určovaný hlavným rozhodcom. Hrá sa na 4 štvrtiny po presne 15 minút čistého času a bodka.

Väčšina rozhodnutí rozhodcov je napadnuteľná trénerom. Jeho „challenge“ sa preskúma na videu a ak mal pravdu, rozhodnutie sa zmení. Ak nie, prichádza o jednu z 3 možností ako za polčas zastaviť čas (čo je veľmi dôležitý nástroj).

Spravodlivosť možno vidieť aj v inej stránke – v nábore nových členov tímov, ktorí sa volia v presne určenom poradí na každoročnom Drafte. Najslabší tím z minulej sezóny vyberá prvý, má teda šancu kúpiť tých najžiadanejších univerzitných hráčov.

Sedem statočných spravodlivých a nedotknuteľných

Slušný

Americký futbal je na počudovanie veľmi slušná hra. Keď sa pozriete na niektorých hráčov, nechceli by ste ich stretnúť v tmavej uličke. Systém penált (väčšinou strata ťažko získanej pozície útoku, alebo naopak bezpracný zisk územia pre súperov útok) za akékoľvek nešportové správanie je ale natoľko účinný, že skrotí aj tých najväčších gangstrov v prilbách. Takmer každý týždeň sme ale aj tak svedkami zápasov, ktoré rozhodla práve nedisciplinovanosť horúcich hláv. Zbytočné zahodenie lopty, atak na ležiaceho protihráča, posmešné „tančeky“ smerom k protihráčom či hľadisku a podobné prehrešky bežne nalomia snahu tímu a nezriedka darujú body súperovi. Za úmyselné surové ataky si hriešnik vyslúži nielen faul či vylúčenie priamo v zápase, ale takmer zákonite aj pokutu za desiatky tisíc dolárov a nezriedka dištanc na niekoľko zápasov. Stupídne chovanie jedinca môže tímu zruinovať za pár minút celú vydretú sezónu. Cincinnati Bengals by o tom vedeli rozprávať.

Hra je do maxima kontrolovaná, aby sa bezmála stovka testosterónom nabitých svalovcov dala ukontrolovať, no zároveň sa nemení na bezfarebnú nudu postrádajúcu emócie, ktoré od kontaktného športu divák očakáva.

Pod drobnohľadom sú aj aktivity hráčov mimo ihriska. Akékoľvek prečiny či konflikt so zákonom väčšinou znamenajú hanbu pre dobré meno danej „frenčízy“ a kariéra je razom v troskách. Stáva sa to aj tým najväčším hviezdam s ročnými platmi v desiatkach miliónov dolárov.

Ale no tak, páni…

Dvanásty hráč

Slušnosť sa neprejavuje len na ihrisku. Aj fanúšikovia fandia sami za seba, takže niečo ako hulákajúce masy hooligans s dymovnicami som za celú dekádu nezaznamenal. V hľadisku, kde je na bežnom ligovom zápase 70-tisíc fanúšikov sedia bez rozdielu vedľa seba v rôznych dresoch a nepočul som o žiadnom incidente na tribúnach. Keď sme už u fanúšikov, sú skutočne dvanástym hráčom na ihrisku. Niekedy vytvoria taký hluk, že bránia súperovmu útoku v správnom rozohraní akcií a tak priamo prispievajú k dianiu na ihrisku. Na druhej strane je celkom bežným javom, že keď ich tím výrazne prehráva, dlho pred koncom zápasu opustia tribúny, hoci hodinu predtým si išli hrdlá vykričať v prospech svojich „miláčikov“. Ľudská povaha je proste univerzálna :-)

12. hráč Seattle Seahawks – na ihrisku je väčší hluk ako pri štartujúcom Boeingu

Liga NFL takisto zaujímavým spôsobom do hry zvykne zakomponovať marketingové kampane, napr. „Crucial Catch“ pre boj s rakovinou prsníka (celý mesiac nosia hráči ružové doplnky) , či cenu „W.Payton man of the year“, kde volia a vyzdvihujú z každého tímu jedného hráča, ktorý pracuje pre charitu, či vykonáva iné filantropické aktivity.

Napriek tomu, že sa v ňom len minimálne používa „foot“ a predmet s ktorým sa hrá pripomína všeličo len nie „ball“, má american football kvality, pre ktoré sa mu v záplave športových prenosov oplatí dať šancu. Skúste to možno práve v tomto období, kedy poslednými zápasmi vrcholí jubilejná 50. sezóna NFL.

Teraz najčítanejšie