Denník N

Óda na Nové Mesto

Sídlisko UNITAS
Sídlisko UNITAS

Som Novomešťan, v Novom Meste som si založil rodinu a chcem tu žiť. Napriek všetkému nedokonalému, smutnému a frustrujúcemu čo okolo seba vidím. Tentoraz sa však pozrime na to pozitívne, príjemné i vzácne čo u nás v Novom Meste máme.

Mestská časť Nové Mesto je rozporuplná časť Bratislavy. Na jednej strane je väčšinou obyvateľov vnímaná ako kulisa na výpadovkách von z mesta. Rad bytoviek, ktoré neskôr vystriedajú rozľahlé priemyselné areály a v prípade Račianskej samotná Rača. Zároveň je naša mestská časť miestom, kde sa stretávajú sídliská budované za zlatej medzivojnovej éry s dedičstvom priemyselných areálov a prírodným bohatstvom lesov či vinohradoch.

Nové Mesto nie je iba Polus a Kuchajda. Na našom rozsiahlom území s plochou viac ako 37 kilometrov štvorcových máme zaujímavostí oveľa viac.

Filiálka

Rozsiahly areál medzi Račianskou a Kukučínovou bol najstarším železničným koridorom na Slovensku. Viedla tu konská železnica medzi Bratislavou a Svätým Jurom. Dnes je tento spustnutý areál snáď najväčším venčiskom pre psov v Bratislave a zároveň miestom, kde môžete ľahko uniknúť pre hlukom mesta. Od Trnavské mýta stačí trojminútová prechádzka a ste v priestore, ktorý vás pohltí svojou rozlohou, tichom a pokojom.

Ohromný priestor Filiálky

Sídliská zo zlatej éry

Nové Mesto je zaujímavé tým, že práve tu sa začala rozsiahlejšia bytová výstavba ešte v ére, kedy o pôdoryse sídliska nerozhodovali koľajnice žeriavov, ale architekti i urbanisti. Výsledkom sú unikátne sídliská ako Nová doba, UNITAS či Legiodomy. Posledný menovaný celok okolo Americkej ulice patrí medzi nastaršie bytovky, ktoré boli budované pre československých legionárov vracajúcich sa zo Sibíri. Zaujímavosťou sú aj neskôr budované sídliská ako Biely kríž či Mierová kolónia. Tie sú uzavreté do seba a preto vnútri sídliska pod oknami nehučí tranzitná doprava. Zároveň majú vďaka nízkym bytovkám príjemnú ľudskú mierku.

Sídlisko UNITAS
Príjemná mierka sídliska Mierova kolónia

Priemyselné dedičstvo

Pozdĺž Račianskej nám vyrástlo množstvo priemyselných areálov, z ktorých je dnes aktívne len bývalé Figaro obšťastňujúce svoje širšie okolie vôňou čokolády. Pre mnohých neobjavenou kuriozitou je areál Istrochemu, ktorý sa rozprestiera po oboch stranách Vajnorskej. Ten skrýva množstvo starých priemyselných budov a tým aj trošku genia loci územia, na ktorom dnes žijeme. Nové Mesto má dnes najväčší potenciál na záchranu ešte stojaceho priemyselného dedičstva.

Len malá časť rozsiahleho areálu Istrochem

Športová história

Zabudnúť nemôžeme ani na dlhú športovú históriu, ktorá sa spája s Tehelným polom a Pasienkami. Donedávna dva mohutné futbalové štadióny, športová hala, basketbalová hala, kúpalisko, Národné tenisové centrum, Národný hokejový štadión a donedávna i cykloštadión sú celospoločensky významné športové stánky a to všetko len v dvoch menších štvrtiach Nového Mesta. Výpočet všetkých športových úspechov na tomto približne 0,5 kilometri štvorcovom by bol na samostatný článok.

Staré Tehelné pole.
Zdroj: bratislavaweb.sk

Vinohrady

V logu mestskej časti máme strapec hrozna, ktorý odkazuje na stáročia dlhú tradíciu pestovania hrozna na úpätí Malých Karpát. Kedysi sa vinohrady tiahli od Kramárov až po Krasňany. Dnes sa hrozno pestuje na širokých plochách najmä nad Horskou ulicou. Tak ľahko dostupné vinohrady majú snáď už len v Rači.

Horská s vinohradmi v pozadí

Lesopark okolo Koliby

Pri výpočte novomestských zaujímavostí nemôžeme zabudnúť ani na rozsiahly lesopark okolo Somárskej lúky na Kolibe. Množstvo turistických trás doplnených ešte (zatiaľ) jedinou bratislavskou lanovkou vám vyplní nejeden víkend. To všetko len 40 minút peši od Račianskej ulice a ešte menej od konečnej trolejbusov na Kolibe.

Koliba v objatí zelene

Železná studienka

Zoznam by nebol kompletný bez Železnej studienky, ktorá je v Bratislave všeobecne známa. Kresliči kedysi rozhodli, že bude súčasťou Nového Mesta a my sme na ňu hrdí. Spolu s Kolibou tvorí dve najvýznamnejšie prírodné zaujímavosti v Bratislave. Obe sú u nás a dokonca prepojené spomínanou lanovkou.

Železná studienka

Bonus: Naša ulica

Spolu s mnohými statočnými Bratislavčankami a Bratislavčanmi sme sa rozhodli spraviť z Riazanskej ulice výkladnú skriňu bratislavského dobrovoľníctva. Podarilo sa nám doplniť lavičky, odpadkové koše, pravidelne zbierame odpadky, oškrabávame stĺpy a chceme tým prispieť k zvýšeniu užívateľského komfortu na ulici. Nech sa môže na tejto ulici cítiť príjemne naozaj každý – v aute, pešo či na bicykli.

Premena bratislavského červenobieleho pomaly hrdzavejúceho stĺpiku na kúsok Francúzska priamo na Riazanskej

Sme tu a chceme tu žiť

Mnohí v Novom Meste žijú od narodenia, iní sa sem presťahovali a ďalší napríklad bývajú v Študentskom domove Mladá garda. Bez ohľadu na to ako sme nespokojní s kvalitou života v Bratislave či v Novom Meste, tak tu žijeme a chceme žiť. V Novom Meste máme množstvo prírodných, architektonických či historických zaujímavostí, ktoré síce možno prehliadame, ale môžeme na nich do budúcnosti stavať.

Bez ohľadu na rozdiely medzi nami ako ľuďmi či v pohľadoch na to ako má mesto vyzerať, je tu stále viac toho čo nás spája ako nás rozdeľuje. Preto tu žijeme.

PS: Toto je len môj osobný zoznam a určite som na množstvo zaujímavostí zabudol. Svoje obľúbené miesta napíšte do diskusie ;-)

Matúš Čupka

Moje aktivity môžete sledovať tu

Teraz najčítanejšie