Denník N

Odchod z EÚ istí viera v Kotlebovho Uhríka

ĽSNS opäť vypisuje ako je skvelé vystúpiť z EÚ. Nie je to síce pravda, ale silvestrovská zábava by to mohla byť.

Tentokrát sa ekonomický expert ĽSNS Milan Uhrík poučil a nesnaží sa už radšej nič vypočítať. Drží sa osvedčenej istoty populistických floskúl levitujúcich dva kilometre nad vrcholom Kriváňa. Píše:

„Nórsko, Švajčiarsko, Rusko, Island nie sú v Európskej únii a vôbec nevyzerá, že im to chýba.“

Nórsko, Švajčiarsko aj Island nie sú v EÚ, ale majú prístup na spoločný trh únie, za ktorý si musia aj zaplatiť. Prijímajú právne normy EÚ buď povinne (s výnimkou špecifických oblastí ako je rybolov a poľnohospodárstvo) alebo pod hrozbou straty prístupu k spoločnému trh (Švajčiarsko). Nič z toho nie je v súlade s predstavou ĽSNS, oni chcú prijať iba smernice a nariadenia, ktoré „majú pre nás zmysel“ a doposiaľ nikde nepriznali ochotu platiť za prístup k spoločnému trhu. Príklad týchto krajín je teda mimo vôd, do ktorých nás ťahajú kotlebovci. Čo sa Ruska týka, rozumiem tomu správne, že táto krajina s priemernou dĺžkou dožitia pod úrovňou Bangladéša a minimálnou mzdou 7500 rubľov (cca 120 eur) má byť náš vzor ako fungovať mimo Únie? Ak áno, treba voličov Kotlebu pripraviť aby sa v záujme vodcu začali uskromňovať.

M. Uhrík:

„Argumentácia  za zotrvanie v EÚ je podporovaná iba ekonomickými prepočtami a stratami z obchodnej výmeny. Ale zároveň sa Slovenská republika ako člen EÚ každoročne zadlžuje o miliardy eur a náš dlh stále rastie!“

Ak by išlo „iba o ekonomické prepočty“, tak by sme diskutovali o maličkostiach ako je napríklad vplyv na zamestnanosť, mzdy, investície a úspory obyvateľstva, keďže Kotleba a jeho chlapci chcú opäť zaviesť slovenskú korunu. Lenže tieto prepočty Uhrík spraviť nevie, tak musí odpútavať pozornosť na zadlžovanie SR, ktoré je plne v kompetencii našich lokálnych politikov.

M. Uhrík:

„Po našom vystúpení z EÚ tu zostane aj zahraničný obchod! … Verte, že sa po krátkom čase ustáli porovnateľná úroveň ekonomickej spolupráce ako doteraz, ale politická integrácia a byrokratizmus odpadne“

Sme otvorenou ekonomikou, kde je export vyjadrený ako % z HDP na úrovni 93%.  Žiadajú nás aby sme verili(!), že po krátkom čase bude ekonomická spolupráca na porovnateľnej úrovni. Uhrík však neuvádza žiadny argument na podporu tejto svojej veštby, či upresnenie čo je to ten „krátky čas“ a ako ho prečkáme bez následkov. Spolieha sa, že mu uveríme len tak, veď aj do roku 2004 sme si podľa neho „žili slušne„, akurát s takmer dvojnásobnou nezamestnanosťou* a každoročne pasívnou obchodnou bilanciou.

Z vôle vodcu sa stal ekonomickým expertom, síce bez príslušného vzdelania, ale poslušnosť a vernosť v ĽSNS tento nedostatok úplne kompenzuje. Z jeho článku je však jasné, že ĽSNS má problém s prijímaním európskych právnych noriem, bezbariérový prístup na spoločný trh nám teda z Kotlebovskej pevnosti nehrozí. Pribudli by obchodné prekážky, čo by situáciu exportérov zhoršilo a súvisiaci negatívny vplyv na pracovné miesta, investície a vývoz slovenských výrobkov by bol nevyhnutný.

Ako obohratá pesnička opäť zaznie „vrátenie rozpredaných strategických podnikov naspäť do rúk štátu“ a stále nie je jasné, či má ísť o znárodnenie, odkúpenie alebo vyvlastnenie s náhradou a ako to chcú kotlebovci zafinancovať a dať do súladu s ústavou. Niečo iné je básniť o romantickom návrate Heleny a niečo iné je mať reálny plán ako ju vybojovať.

Populistický program kotlebovcov nedáva dokopy žiadny zmysel. Na strane príjmu pohŕdajú eurofondami, na strane výdavkov akoby mali čarovného oslíka a nie je problém získať späť strategické podniky, zaviesť opäť slovenskú korunu, vybudovať schopnú armádu, postaviť na nohy celé poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Riziká porážajú silou viery, lebo Jožko Tiso na rube slovenskej koruny isto presvedčí občanov aby si bezstarostne nechali konvertovať svoje usporené eurá.

Z tvrdohlavosti a nedostatku pokory k vlastnej nevedomosti vybuchol už nejeden Uhrík. Hoci sa nadúva vysoko nad horizont, stačí len jemne narušiť povrch jeho floskúl a lží a to čo praskne navôkol zasmradí ako dvojtýždňové fusakle kampfgruppe Edelweiss.

Nerovný súboj podpredsedu ĽSNS so základmi stredoškolskej ekonómie je zdokumentovaný aj v nasledovných článkoch:

Kotlebov Fantozzi vypočítal ako prerábame na EÚ

Masaker! Podpredseda kotlebovcov píše o ekonomike…

*(doplnené 3.1.2017 23:35 hod: od 1993 – do 1Q/2004 bola priemerná nezamestnanosť 15,3%, momentálne (10/2016) je 9%.  Od 2Q/2004-3Q/2016 bola priemerná nezamestnanosť 13 %)

Teraz najčítanejšie