Denník N

Odhodený kapitál týchto volieb?

Spolupráca alebo politické šarvátky?

diepaideia.blogspot.com

Rozhorčenie a vháňanie svojich vlastných voličov do svojho vlastného osobného konfliktu z neschopnosti vysporiadať sa s výsledkom volieb formou ješitnej urazenosti, ktorú prezentovali prednedávnom lídri strany SaS a strany OĽaNO-NOVA, nepatrí do politickej kultúry liberálnej demokracie a už vôbec nie do demokracie nášho vývinového typu.

Tieto voľby nás postavili pred obraz spoločnosti aj so svojimi negatívnymi emóciami (Kotleba) a vyplavili ešte väčšiu potrebu posilnenia pilierov právneho štátu, než sme si pôvodne mysleli.

Pri napĺňaní konkrétnych požiadaviek spoločnosti legitimizovaných voľbami, by bola veľmi prospešná energia novej vlny osobností. Namiesto radosti z tak úžasnej podpory voličov však lídri SaS a OĽaNo-NOVA uzamkli pozitívny aktivizmus týchto osobností do trezoru nevraživosti a zabetónovali ich energiu. Odmietnutie účasti vo vláde zo strany týchto strán je pre mňa vysvetliteľné len použitím dôvodu tvrdohlavej pseudozásadovosti, ktorá je v politike nepodstatná a je dôsledkom nekonštruktívnej stratégie nespolupráce. Takýto alibizmus je však v liberálnej demokracii neefektívnou brzdou smerovania k dobru občana.

Do poctivej politiky negatívne emócie, ako sú ješitnosť a urážlivosť, nepatria. Poctivá politika smerujúca k budovaniu stability a šťastia vyžaduje snahu o prienik požiadaviek voličov a ochotu spolupracovať na ich prevedení do každodenného života.

Pri vzniku vlády v parlamentnej demokracii nie je podstatná farba strán, ale rozmanitosť odrážajúca proporcionalitu výsledku volieb, ktorá zaručuje konsenzus pri riadení štátu. Skúsenosti ukazujú, že pozitívny aktivizmus prináša lepšie výsledky pri uplatňovaní metódy spolupráce a že metódy konfliktu vedú do separácie.

Svet je však už zglobalizovaný nielen v ekonomike a hospodárstve, ale aj v najvypuklejších problémoch ľudstva, ktorými sú: nedostatok práce, chudoba, zmena klímy a migrácia. Všetky tieto globálne problémy nesú v sebe znaky vzájomných súvislostí a riziko vzniku konfliktov.

Mierový dialóg a boj proti násiliu považujem za najväčšie výzvy dneška, a preto vstup strany Most-Híd a strany Sieť do vlády oceňujem ako kapitál potrebný k udržaniu trendu pokračovania stavby liberálnej demokracie v prospech všetkých občanov.

Demokracia sa nedá prisvojiť.

Je krehká ako porcelánová nádoba, ktorá sa pri silnom pritláčaní k sebe môže rozlomiť.

Demokracia sa dá len uplatniť.

Dobre bude vtedy, keď sa všetky legitímne parlamentné strany (myslím tým tie, ktoré sú legitímnymi nielen de facto, ale aj de jure, teda všetky okrem ĽSNS) budú riadiť pravidlom:

Vážim si názor tvojich voličov natoľko, že budem s tebou spolupracovať!

Idealizmus? Na Slovensku áno, ale v ostatnom demokratickom svete politická realita.

 

 

Teraz najčítanejšie