Denník N

Odvážne prelety Barryho Meekera cez Železnú oponu

Šumava, Lipno – polovica sedemdesiatych rokov minulého storočia. Cez Železnú oponu utajene letí vrtuľník Bell 206B Jet Ranger. Pilotuje ho tridsiatnik Barry, veterán z vietnamskej vojny. Letí smerom z Rakúska do Československa, aby tu vyzdvihol utečencov z komunistickej NDR.

Bol Barry Winslow Meeker dobrodruh alebo hrdina, ktorý neváhal nasadiť vlastný život kvôli utečencom z Nemeckej demokratickej republiky? Komunistická tlač v Československu mala pre neho prívlastky „pirát“ či „únosca“. Nech už boli jeho pohnútky zištné alebo šľachetné, vyviedol režimu husárske kúsky, na ktoré sa nikto pred ním neodvážil a ani ich po ňom nezopakoval. Preletieť trikrát vrtuľníkom Železnú oponu do Československa a všetkým pohraničníkom aj protivzdušnej obrane štátu pred nosom odviezť do Nemecka 9 východonemeckých utečencov, to je naozaj hodné veterána  z Vietnamu.

Celý príbeh začal v NDR osobou JUDr. Heinza Heidricha. Išlo o východonemeckého občana, ktorý dojednával medzi NSRNDR vycestovanie východných Nemcov do Západného Nemecka. Západonemecká vláda údajne prostredníctvom Heidricha platila vláde komunistického Nemecka desiatky tisíc mariek za to, že vláda NDR umožnila vycestovať vybraným osobám do NSR. Doktor Heidrich však neskôr u východonemeckej vlády upadol do nemilosti a v roku 1973 sám musel ilegálne z NDR utiecť – v noci preplával so svojou dcérou Labe do Západného Nemecka a usadil sa v Mníchove.

V organizovaní prevádzačstva východných Nemcov do NSR však hodlal pokračovať a vymyslel plán na úteky vzdušnou cestou pomocou vrtuľníka. Snažil sa o získanie pilotnej licencie, čo mu nevyšlo, ale zoznámil sa s pilotom vrtuľníka, ktorý bol ochotný sa na to nechať nahovoriť. Bol ním Barry Meeker, ktorý sa v Mníchove usadil a lietal tu ako záchranár.

Vymysleli spolu plán, ako nepozorovane vrtuľníkom preletieť cez československé hranice, niekde v ich blízkosti pristáť, vyzdvihnúť tam už čakajúce osoby z východného Nemecka a odletieť s nimi na Západ. Prízemným letom, ktorý nezachytí protivzdušná obrana štátu. Za niektoré osoby mal Heidrich inkasovať peniaze, ďalší mali byť rodinní príslušníci. Pre Barryho Meekera to bola lukratívna zákazka, ale zároveň veľmi nebezpečná akcia.

Prvý let uskutočnil Barry Meeker 17. augusta 1974 a úspešne. Nerušene doletel malým vrtuľníkom do oblasti Lipna na Šumave a dostal na Západ Heidrichovu manželku a syna. O rok neskôr (15. augusta 1975) svoj let zopakoval a previezol do Nemecka ďalších 4 občanov NDR.

Bell 206 Jet Ranger

O dva dni neskôr (17. 8. 1975) mal svoj kúsok zopakovať na tom istom mieste. Na československej strane hranice, pri obci Dolní Vltavice mali na neho čakať ďalší štyria utečenci. Barry letel na Lipno s pomocníkom, T. Kobrzynskim. Po piatej hodine popoludní vrtuľník Bell 206B JetRanger doletel na pole na československom území,  na poli bolo údajne ešte vidieť stopy po pristátí vrtuľníka pred dvomi dňami. Vrtuľník teraz dosadal na zem asi 80 metrov od skupiny čakajúcich utečencov. Tí sa rozbehli k vrtuľníku, ale zrazu sa na nich a na vrtuľník spustila paľba príslušníkov Pohraničnej stráže vojakov protivzdušnej obrany štátu. Tí stavali na tomto mieste v súvislosti s predchádzajúcim narušením hranice tzv. vidovú hlásku (pozorovaciu vežu). Do vrtuľníka sa podarilo dostať dvom mužom a aj 14-ročnej Birgit, ktorá ale bola postrelená na stehne. Aj pilot samotný bol zasiahnutý dvomi výstrelmi, do ruky a do nohy, ale v ťažkej situácii neprepadol panike, zdvihol stroj zo zeme, odletel a podarilo sa mu doletieť naspäť do západného Nemecka. Na poli pri Lipne však ostal jeho pomocník a jedna žena z východného Nemecka, ktorej sa do vrtuľníka nepodarilo naskočiť, a Barryho pomocník Kobrzynski sa jej pri tom snažil pomôcť.

Lipno mapa

Komunistické médiá potom spustili nenávistnú kampaň, v ktorej sa objavili nepravdivé obvinenia. Napríklad to, že z vrtuľníka sa na vojakov strieľalo, čo bol vyslovene nezmysel. V októbri 1975 prebehol v Českých Budějoviciach súd so zadržanými osobami. Kobrzynski dostal 6 rokov v II. nápravnovýchovnej skupine, žena 2 roky. A samotného Barryho Meekera odsúdil československý súd v neprítomnosti na 10 rokov odňatia slobody do najprísnejšej nápravnovýchovnej skupiny za porušovanie leteckých predpisov a trestný čin dvojnásobného opustenia republiky, ako to v tej dobe bolo v československých zákonoch zakotvené.

Barry Meeker sa po svojom poslednom prelete cez Železnú oponu vrátil do USA, kde lietal vrtuľníkom ako komerčný pilot. V ňom našiel aj svoju smrť – v roku 1982 sa pri rutinnom lete vrtuľníkom pri havárii zabil.


„Každý má právo opustiť ktorúkoľvek krajinu, aj svoju vlastnú, a vrátiť sa do svojej krajiny.“

(Všeobecná deklarácia ľudských práv, čl. 13, bod 2)

Občanom žijúcim v Československu bola v rokoch 1948-1989 odopieraná jedna zo základných ľudských slobôd. Na hranici neslobody umierali ľudia, ktorí sa snažili svoju slobodu naplniť.


Zdroje:

Barry Meeker, cesta ke svobodě… Lipno 1975

Střelba na hranici

Lipno 1975 (dokument ČT z cyklu Osudové okamžiky)

Obrázky:

Barry Meeker, Erinnerung an das frühe Ende eines riskanten Fliegerlebens

Teraz najčítanejšie