Denník N

Ohrozená bezpečnosť pacientov na JIS, OAIM, (ARO)

Sestry sa sťažujú, nechcú však byť menované, lebo stratia prácu. Ak prehovoria verejne, výpoveď je istá.

„Nevládzeme“, ozývajú sa sestry z JIS neanonymne. Poznáme ich mená, vieme ktoré nemocnice. Oddelenia jednotiek intenzívnej starostlivosti (JIS), alebo oddelenia anesteziológie a intenzivnej medicíny (OAIM), so starším názvom anesteziologicko resustitačné oddelenia (ARO) z celého Slovenska, zo všetkých VÚC krajov, Bratislavu nevynímajúc.  Nechcú byť menované, lebo stratia prácu. Ak prehovoria v mene pacientov verejne, výpoveď je istá.

„Pacienti nám zbytočne zomierajú priamo na JIS, som iba sama na štyroch pacientov v ohrození ich života a smrti a to je sakra vážna vec. Ako to máme stále riešiť, ak to manažment má v paži?“

Jedna sestra na anesteticko resuscitačnom oddelení (ARO), dokáže poskytnúť starostlivosť maximálne dvom pacientom. Každý ďaľší pacient je ohrozený. Je to predpísané minimálne personálne obsadenie pracoviska, kde kvalita a bezpečnosť pacientov je na hrane života a smrti. Na JIS smie mať sestra troch pacientov na starosti, ale tento predpísaný počet je už v praxi nebezpečný.

Ak má sestra na starosti 4 až 5 dekompenzovaných  pacientov na ARO, alebo JIS, kde ostáva bezpečnosť pacientov a kvalita ošetrovateľskej starostlivosti? To nikoho nezaujíma! Manažmenty vedia, že na papieri im to musí sedieť. Sedí to aj v rozpise služieb sestier, kde sú pre štyroch pacientov napísané v službe dve sestry. Napísané, reálne tam je často jedna. Nič to, že aj s chybičkou krásy, bez sanitára, ošetrovateľa. Veď nejako to tá jedna sestra zvládne.

Ak tam nie je sanitár, odniesť krv do laboratória sestrou, je ohrozenie pacientov. Za ten čas, čo jedna sestra ide do laboratória, druhá ostáva so štyrmi pacientmi na ARO oddelení sama. Veď to tú polhodinu hádam pacienti vydržia. Čo ak niektorému z pacientov zlyhajú životné funkcie, ak treba pacienta oživovať, alebo treba odstrániť urgentne technickú poruchu na prístroji. A nedajbože sa to stane naraz u dvoch, troch pacientov. Tak smola. Ale o tom sa nesmie hovoriť, veď kto by chcel v dnešnej dobe prísť o prácu.

V rozpise služieb sú dve sestry v zmene na štyroch pacientov. Lenže treba otvoriť ďalší operačný sál, tak sestra pri lôžku na ARO dostane príkazom od vedúcej sestry, alebo primára, že musí ísť na ten sál. Proti svojej vôli musí nechať „svojich“ pacientov kolegyni, ktorá ich bude mať zrazu štyroch. Ak sa sestra ohradí, že sa podpísala pod ošetrovateľskú starostlivosť, tak chce, aby jej pacienti dostali kvalitnú a bezpečnú starostlivosť. Jediná odpoveď nadriadených znie: Tam sú dvere a brána!

Komu potom záleží na pacientoch? Nie sú to trestné činy? Kde sú práva pacientov na bezpečnú starostlivosť? V takýchto ARO podmienkach má pacient vôbec právo na život?

V legislatíve je jasne dané aj to, že na JIS a ARO musia byť v zmene najmenej dve sestry a jeden sanitár. Sestra od lôžka pacienta na ARO nesmie chodiť na operačné sály.

„Prečo sú chýbajúce sestry dopĺňané zdravotnými asistentmi  a záchranármi? Manažmenty vedia, že jednotlivé zdravotnícke povolania sú nezastupiteľné a predsa to robia. Netreba aj tejto chobotnici odťať hlavu?“, pýta sa vzdelaná sestra z nemocnice, ktorá podľa Dôvery patrí k najlepším na Slovensku.

Jedna sestra na štyroch pacientov, sama na JIS!

Proti všetkým ľudským princípom, proti ústave, vlastnému svedomiu, ale aj predpisom. Najbežnejší jav v poslednej dobe na JIS a ARO v SR! Priamo v zariadeniach, ktoré patria ministerstvu zdravotníctva, ale aj v zariadeniach súkromných. Kriminálny stav v ošetrovateľstve, aký nastal v SR, pre akútny nedostatok vzdelaných sestier. Vážne ohrozenie všetkých akútnych pacientov v predoperačnej aj pooperačnej akútnej starostlivosti.

Posledné obdobie je poznamenané veľkým úpadkom ošetrovateľskej starostlivosti všade. Sestry tento jav už nevládzu niesť a odchádzajú do zahraničia najmä pre tento úpadok. Starostlivosť o štyroch akútnych pacientov naraz, by nezvládla ani profesorka ošetrovateľstva s titulmi vpred a vzad.

„Žiadali sme vedúcu sestru, aby nám zabezpečila ďaľšiu sestru, aspoň podľa minimálneho predpisu. Nevyhovela nám, ak sa nám vraj nepáči, môžeme odísť.“ opisuje pravdivo reakciu manažmentu sestra z východu slovenska.

Predstavte si, že ste sestra na JIS a máte v zdravotnej starostlivosti štyroch akútnych pacientov, ktorých nonstop sledujete, posudzujete, reagujete úplne sám, alebo sama. V podstate máte tie životy najviac oslabených pacientov vo vlastných rukách.

„Musíme podpisovať mlčanlivosť v pracovných zmluvách, ak sa ozvem, že nevieme v našej nemocnici poskytnúť kvalitnú ošetrovateľskú starostlivosť, čaká ma výpoveď a žiadne zdravotnícke zariadenie ma neprijme. Budem odpísaná, nepohodlná a budú sa ma báť inde prijať“ vysvetľuje sestra z JIS z Hornej Oravy.

„Ak sa zhorší stav jedného pacienta, viem pomôcť iba jemu, zatiaľ na druhej posteli zomiera iný pacient bez mojej pomoci. Napriek tomu, že mám vzdelanie, neviem pomáhať trom, alebo štyrom pacientom naraz. Nedá sa to.“  apeluje sestra z JIS z UNB.

 „Ťahám za sebou už tri dvanásťhodinové celodenné služby na JIS, mimo všetkých predpisov a zákonníka práce. Systém je príšerný,  pre moju preťaženosť  určite môže zomrieť pacient. Má nás byť deväť sestier minimálne, ale je nás päť! Kolegyňa je už skoro na materskej, nemáme náhradu za ňu. Nadčasy mi nik nezaplatí, nehovoriac o tom že riskujem väzenie. Ak sa niečo stane pacientom v mojej zmene, idem sedieť. Som nevinná, systém som nevymyslela, ale prečo ma manažment núti mlčať a stávam sa tak vinnou? “  píše do schránky sestra z Bratislavy.

„Nemáme vedomosť o nedostatku sestier“

Najčastejšia odpoveď hovorkyne MZ SR. Ako však môžu mať na ministerstve vedomosť, ak manažmenty nemocníc priamo nútia sestry na oddeleniach mlčať?  Manažmenty sú často dosadené priamo ministerstvom. Prečo by mali nahlasovať ministerstvu niečo, čo samé taja pred verejnosťou a ešte to nútia tajiť aj samotné sestry? Manažmenty nebudú nahlasovať nedostatok sestier, veď by išli proti sebe. Sestry musia mlčať, tak je to patová situácia, tvrdenie proti tvrdeniu. Ministerstvo si svoju rolu splnilo vyhláškou o minimálnych personálnych normatívoch z roku 2008, ktoré nie sú správne, sú iba minimálne.

Prieskumy krajín OECD dvihli Slovensku varovný prst,  Slovensko nereaguje

Nedostatok ošetrovateľstva kričí už takmer z každého kúta, každej jednej nemocnice. Prieskumy krajín OECD kritizujú Slovensko, k civilizovanému priemeru nám už dnes chýba zhruba 16 200 sestier. Konkrétne Slovensku do priemeru OECD chýbajú až tri sestry na tisíc obyvateľov. Máme ich iba 5,8 na 1000 obyvateľov. Švajčiarsko má 16,6 sestier na 1000 obyvateľov, Dánsko a Belgicko s rovnakým počtom 15,4 sestier na 1000 obyvateľov. Priemerný vek sestier na Slovensnku je 47 rokov a to je už prúser. Slovensko podľa ministerstva nemôže vraj brániť voľnému odlivu sestier do zahraničia, je to vraj slobodné rozhodnutie našich sestier, teda problém neexistuje. Slovensko podľa ministerstva má vraj rovnaký problém ako iné štáty, ktoré problém so sestrami majú. „Dostatočné aliby“ pre absolútne neriešenie problému za posledných 5-10 rokov.

Dlhodobo neriešeným problémom pacientov na Slovensku je nedostatok vzdelaných sestier a nie nedostatok liekov, alebo financií. Pri takýchto počtoch sestier sa moderné ošetrovateľstvo nevie postarať o pacientov, ani existovať. Dominujúci názor, že pacientom stačia lekárske vedy je hrubý omyl a poškodenie pacientov.

Ako funguje naše zdravotníctve, prezradili sestry

V celoslovenskom prieskume „Pracovné podmienky sestier a pôrodných asistentiek v SR“ až 72% respondentov potvrdilo, že personálne predpisy nie sú manažmentami dodržiavané. Nemocnice či štátne, alebo neštátne pravidlá prevažne nedodržiavajú, ošetrovateľstvo podceňujú. Kontrolné mechanizmy pre personálne obsadenie nie sú funkčné. Úrad pre dohľad nad ZS nemá možnosť priamo kontrolovať dodržiavanie personálnych normatívov na oddeleniach, nemá vôbec právo vstúpiť do nemocníc. Záhadný úrad, ktorý nemá nijaký iný štát, iba Slovensko. Exkluzívny názov „Dohľad nad ZS“  výborne znie, ale napriek tomu reálny dohľad funkčný nie je.

„Certifikáty kvality nemocníc ISO“

Ak 72% respondentov z celoslovenského prieskumu ASAP, zo vzorky 2406 sestier potvrdilo, že priamo u nich, na ich oddeleniach nie je dodržaný personálny normatív, tak ako môžu mnohé zdravotnícke zariadenia dostávať certifikáty kvality?  Dochádza ku predpokladom, že certifikát kvality udeľuje kamarát kamarátovi, alebo rozhodujú ešte aj nejaké iné kritéria, ako samotná kvalita. Ak kontroly nie sú funkčné, samotné manažmenty zlyhávajú. Sledujeme kauzu za kauzou, špičky ľadovca v priamom prenose a naše nemocnice napriek tomu spĺňajú kritéria kvality, ani len nozokomiálne nákazy nemáme. Javí sa nám  v priamom prenose, že systém úplne zlyhal.

„Nie je lepšie dať upratovačke bomboniéru a zistiť koľko je na oddelení pacientov a k nim koľko sestier? Určite by som pred prijatím na liečbu na oddelení volil túto cestu pred googlením, hrabaním sa na webových stránkach nemocníc, či majú certifikát kvality. Čísla o výskyte preležanín a nemocničných infekcií sú bludy.  Mnohé manažmenty nepriznajú pravdu.“ píše sestra z fakultnej nemocnice.

Svetový unikát, nozokomiálne nákazy slovenské nemocnice nepoznajú 

Čo s tým?

Systém sa dá postaviť vtedy, ak ošetrovateľstvo pre pacientov bude rovnocennou prioritou zdravotníckych zariadení a nie nutným zlom. Znamená to, že sestry musia začať odvážne a nahlas hovoriť merateľnú pravdu o stave ošetrovateľstva, o ohrození bezpečnosti pacientov tam, kde sú. Razantne a odvážne riešiť zaostalosť priamo na svojich oddeleniach, v mene ohrozených pacientov, aj za cenu rizika straty svojej vlastnej pracovnej pozície. Niet sa čoho báť, pacienti u nás nesmú umierať na nedostatok vzdelaných sestier. Raz sa to mlčanie prevaliť musí a pacienti musí byť aj v SR na prvom mieste. „Poslušnej  sestre“  je súdené nevedieť, nevidieť, nepočuť a v prvom rade nehovoriť. Potrebuje Slovensko a pacienti takúto „Poslušnú sestru“? Dve zo siedmych rolí každej modernej sestry je byť odvážnou hovorkyňou pacientov a byť razantnou nositeľkou zmien.

Zdroje:

www.aktualne.atlas.sk/chcete-vediet-ako-funguje-nase-zdravotnictvo,toto-priznali sestry

www.oecd.org/els/health-system/Briefing-note-SLOVAK-REPUBLIK-2014

www.ineko.sk/slovensko-ma-vraj-zazracne-ciste-nemocnice

www.asapoz.eu/pracovne-podmienky-sestier-a-PA-v-SR

www.asapoz.eu/legislativa-minimalne-personalne-normativy-a-materialno-technicke vybavenie-v-zdravotnictve

Teraz najčítanejšie