Denník N

Ona vie

Majú v sebe kúzlo, ktoré nám tu zanechala príroda…

Jedna ruka ich má päť, druhá je na tom rovnako, detské rúčky sa pohybujú všetkými smermi, aj tieto obyčajné pohyby môžu byť hrou. Sú bacuľaté, pokožka jemná ako hodváb, Zlatka sedí pri malom batôžku a pozoruje ho. Zo stoličky vezme deku, rozprestrie ju a starostlivo prikryje bábätko. Nepozdáva sa jej teplota v miestnosti, nedopustí, aby prechladlo, vonku je od rána pomerne teplo, ale v byte je to práve naopak, aj kúrenie je stlmené.

Ozve sa džavot, nožičky vyletia do výšky a modrá deka sa začne pomaličky posúvať smerom dole, už je len kúštik od úplného zošuchnutia. Postaví sa a zopakuje procedúru s prikrývkou, vidí, že drobné modré očká ju starostlivo pozorujú, aj pohyb ustal. Všetko sa zmení, len čo si sadne, v spodnej časti vykuknú pletené papučky. „Ej, ty, ty,“ usmieva sa na malého šibala a drží deku v ruke. Dieťaťu sa táto hra očividne páči, možno ide len o jej pozornosť. Detská tvárička sa rozšíri, jamky pri líčkach sa prehĺbia, nasleduje úsmev. „Ale si ty krásny chlapec,“ pri tomto pohľade by sa roztopilo srdce mladého i starého, malé deti sú neodolateľné, majú v sebe kúzlo, ktoré nám tu zanechala príroda, aby sme ochraňovali malých a bezbranných.

Na perách úsmev a v srdci žiaľ, to sú pocity, ktoré práve prežíva, len ona vie, aké veľké je jej trápenie. Zvyčajne sa s ním nezdôveruje, túto zásadu poruší len výnimočne, platí to aj u sestry. V dobrom jej závidí, čo by dala za možnosť vrátiť čas, nechce tak veľa, len niekoľko rokov, aby dostala šancu. Presviedčajú ju, vraj nikdy nie je neskoro, aj Ivan tomu občas podľahne, ale ona veľmi dobre vie, že svoju šancu už premrhala. Vtedy sa jej zdalo, že má ešte čas, musela toho toľko stihnúť v práci, nechcela sa obmedzovať.

„Tak čo, poriadne si naložil?“ utiera sestra jemný zadoček bavlnenou plienkou na prebaľovacom pulte. Samko sa smeje, chytá ju za vlasy a predvádza sa, ona sedí a potichu ich pozoruje. Nie, toto už nezvládne, otočí hlavu a po lícach jej tečú slzy.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.