Denník N

Ondek znova blafuje. Už s tým konečne niečo urobme.

Každoročné divadielko s názvom „kolektívne vyjednávanie“ môže začať.

Zo správ odvysielaných v piatok 3. novembra 2017 na TV JOJ je zjavné, že ako pred rokom, tak aj teraz sa vláda dohodla s KOZ SR, ktorej šéfa Jozefa Kollára nedávno predseda vlády familiárne oslovoval na sneme svojej strany. Pedagogickí a odborní zamestnanci do kolektívneho vyjednávania o valorizáciu platov od 1. 1. 2018 zahrnutí nebudú.

Rovnako aj pred rokom sa Pavel Ondek dušoval, že vystúpi z KOZ, keď ho vyhodili z kolektívneho vyjednávania: „Rada zväzu ďalej schválila vystúpenie z Konfederácie odborových zväzov (KOZ), ak kolektívna zmluva vyššieho stupňa na rok 2017 nebude obsahovať tieto ustanovenia o valorizácii platových taríf a ak k presadzovaniu platových požiadaviek školských odborov budú mať naďalej negatívny postoj niektoré odborové zväzy združené v konfederácii,“ píše sa v tlačovej správe zo 4. novembra 2016.

Hoci kolektívna zmluva vyššieho stupňa na rok 2017 žiadne zvyšovanie platov pre učiteľov neobsahovala, OZ PŠaV z KOZ nevystúpil. Je viac ako isté, že vystúpenie z KOZ bude Ondek predstierať aj tento rok.

PREČO?

Jeden dôvod je, že Ondek by bol vylúčený z kolektívneho vyjednávania už natvrdo, pretože v kolektívnom vyjednávaní je v skutočnosti KOZ a nie Ondekovo OZ PŠaV, respektíve Ondek je tam len ako súčasť KOZ. Potvrdenie tejto informácie nájdete priamo na stránke OZ PŠaV: „Kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa uzatvárajú zástupcovia poverení vládou, reprezentatívni zástupcovia zamestnávateľov v súlade s § 3 písm. f) zákona č. 2/1991 Zb. o kolektívnom vyjednávaní v znení neskorších predpisov a za zamestnancov Konfederácia odborových zväzov SR, Nezávislé kresťanské odbory Slovenska a Všeobecný slobodný odborový zväz.“

Druhý dôvod je ale rozhodujúci. Majetkové vzťahy medzi KOZ a OZ PŠaV v rámci Jednotného majetkového fondu zväzov odborových organizácií v Slovenskej republike (JMF) jednoducho nepustia. „JMF je zriaďovateľom, akcionárom a spoločníkom viacerých obchodných spoločností, v ktorých má rozhodujúci kapitálový podiel,“ píše sa na webe JMF.Z obrázka vyššie vidíme, že JMF je napríklad stopercentným vlastníkom najväčšej hotelovej spoločnosti na Slovensku SOREA. Spomeňme si tiež, akým zvláštnym spôsobom JMF nedávno predával Dom odborov Istropolis (odhadovaná cena 20 miliónov eur).

https://ekonomika.sme.sk/c/20535105/istropolis-predavaju-odborari-cudne-cena-nemusi-byt-klucova.html?ref=trz#axzz4hPIZDfXE

Jeden rozdiel oproti minulému roku tu predsa len je. Pavel Ondek sa slovám ako „Deklarácia“, „protest“, či „štrajk učiteľov“ zásadne vyhýba. Kontúry zmeny k lepšiemu sa nám tak skôr vzďaľujú, než približujú.

Pre všetkých pedagógov je naozaj na zamyslenie, ako je možné, že tu 28 rokov po páde komunizmu vôbec ešte máme takéto ROH-ácke odbory, ktoré sa tvária, že iba oni majú legitimitu nás zastupovať. Je načase, aby sa všetky moderne zmýšľajúce odborové organizácie v školstve spojili a začali vytvárať novú platformu, ktorá bude naozaj zastupovať záujmy zamestnancov.

 

 

 

 

Vaša Iniciatíva slovenských učiteľov

Teraz najčítanejšie

Iniciatíva slovenských učiteľov

Sme nezávislá apolitická iniciatíva učiteľov z celého Slovenska, ktorej záleží na budúcnosti nášho školstva. Spojili sme sa s cieľom poukázať na problémy, ktoré školstvo sužujú a zároveň dosiahnuť zmenu, pretože nám nie je jedno, v akom stave sa súčasne školstvo nachádza.