Denník N

Opäť vyberieme najlepší slovenský dokument

Slovenský dokument Diera v hlave rozpráva nielen o prehliadanej téme rómskeho holokaustu, ale aj vôbec o vzťahu väčšiny k tejto menšine
Slovenský dokument Diera v hlave rozpráva nielen o prehliadanej téme rómskeho holokaustu, ale aj vôbec o vzťahu väčšiny k tejto menšine

Festival Jeden svet každoročne vyberá tie najlepšie dokumenty slovenských režisériek a režisérov. Inak tomu nie je ani počas osemnásteho ročníka festivalu, ktorý sa uskutoční medzi 12. a 17. októbrom v Bratislave a Košiciach. Z celkom piatich súťažných filmov odborná porota vyberie to najlepšie z najnovšej slovenskej produkcie s dôrazom na autorské snímky venované spoločensky významným témam. A ani tento rok to porota nebude mať jednoduché. Vyberať bude z palety rôznorodých tém, príbehov a ich stvárnení, ktoré budú takým či onakým spôsobom blízke aj mnohým z nás.

Porotcovia môžu začať napríklad dokumentárnou snímkou Hotel Úsvit režisérky Márie Rumanovej. Tá nám cez ľudské osudy štyroch protagonistov s ich vlastnými problémami a stratégiami prežitia ukazuje ťažký život v Čiernej nad Tisou. V meste kedysi známom ako “Zlatá brána socializmu”, dnes však pre väčšinu Slovenska len svojskou exotikou a poetikou zaváňajúcou bránou do temných vôd východnej Európy.

Porotu však môže zaujať aj dokument Róberta Kirchhoffa Diera v hlave, ktorý otvára inú, nanajvýš citlivú spoločenskú tému. Je to film o tom, ako nehovoríme o Rómoch. A to nielen v súvislosti s ich tragédiou počas druhej svetovej vojny, ktorú snímka popisuje. Tragédiou, počas ktorej boli Rómovia vraždení v desiatkach, stovkách, tisícoch a väčšina na tieto ohavnosti nielenže zabudla, ale ju vôbec nezaujímajú. Ako nám však ukáže aj tento súťažný film, Rómovia napokon prežili a každý z nich má svoju pamäť ako dôkaz niekdajších zverstiev.

Na osobite pálčivý spoločenský problém poukazuje aj dokumentárna snímka Adama Hanuljaka 10 rokov lásky. Časozberný dokument mapuje životy a problémy viacerých mladých rodín v súčasnej Európe. Počas viac než desiatich rokov sleduje životné osudy piatich párov, ktoré sa stali rodičmi. Film pritom zobrazuje ich jednotlivé svety, ich vlastnú reflexiu zmien samých seba, ich rodín a životných situácií. Výpovede protagonistov, ich životné príbehy a vyrovnávanie sa s vlastnými špecifickými problémami, sa zbiehajú v jednom – vo fundamentálnej úlohe človeka stať sa rodičom bez ohľadu na prekážky či politický kontext.

Ďalším filmom zaradeným v súťaži je snímka Český Allah slovenskej režisérky Zuzany Piussi. Tá sa síce v časozbernom dokumente zaoberá spoločenskými zmenami v Českej republike, no možno práve tým, že sa nás domnelo netýka, je dobrým zrkadlom nás samých. Režisérka sa vo filme snaží zistiť, čo sa skrýva za netoleranciou našich západných susedov, ktorá sa naplno prejavila počas utečeneckej krízy. Ako vplývali utečenci na kolektívnu predstavivosť tamojšej spoločnosti? A ako na túto predstavivosť reagovala politika? Čo poháňalo a poháňa vplyvné antiislamské hnutie?

Sériu súťažných filmov uzatvára film Anny Gruskovej Profesionálna cudzinka, ktorý divákom rozpovie príbeh Ireny Brežnej. Známa československá emigrantka vo filme prešpikovanom jedinečnými archívnymi zábermi predstavuje svoj svet, krajinu s názvom emigrácia aj s jej “patchworkovou identitou”, krajinu, v ktorej sa hovorí mnohými jazykmi a v ktorej stretnete množstvo zaujímavých a pestrofarebných ľudí.

Peter Stanka
www.jedensvet.sk

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.