Denník N

Operácia prezidenta Kisku.Vďačná téma pre bulvár, vďačná téma pre blbov ale hlavne a predovšetkým pre špekulantov.

Mal, alebo nemal sa nechať prezident republiky operovať v Čechách?Mal, alebo nemal túto operáciu podsúpiť na Slovensku?Spochybnil, alebo nespochybnil odbornosť slovenských lekárov?

Takéto a podobné „dejinotvorné“ úvahy zahlcujú mediálny priestor slovenských, predovšetkým bulvárnych médií.Riešia to, čo je už vyriešené dávno.Samozrejme, že len okrajovo(ak vôbec) spomenú, že takýmto a podobným operáciám sa v Čechách podrobili možno tisícky Slovákov, samozrejme, len „zábudlivosť“ ich redaktorov spôsobila, že toto „opomenuli“ uviesť vo svojich pomaly on line reportážach z inkriminovaného zákroku.A už skutočne úplnou, naozaj úplnou  ľudskou „zábudlivosťou“ sa nevenovali tomu podstatnému-takéto operácie v Čechách bežne hradia plne slovenské zdravotné poisťovne, v tomto prípade to bola Dôvera.

Neboli by sme na slovenskom internete, keby sa tu zrazu neobjavili blogeri, akože inak, v drvivej väčšine anonymní, ktorí označili prezidenta takmer za vlastizradcu preto, lebo si dovolil to, čo si pred ním dovolili tisícky a po ňom si zase dovolia ďalšie tisícky slovenských pacientov.Operáciu v Čechách.Proste rozhodol sa, že so svojím zdravím bude narábať tak, ako každý z nás.Slobodne sa rozhodne, komu ho zverí do rúk.Útokmi na jeho rozhodnutie paradoxne anonymní „hrdinskí“ blogeri znedôveryhodňujú aj odbornosť slovenských špecialistov.Formujú v ľuďoch nezmyselný pocit, že Kiska tak urobil preto, lebo slovenskí lekári nie sú na žiadúcej úrovni.

Ale jedinou podstatou celej tejto kampane, ak sa vôbec dá takto nazvať kvičanie kocúra, ktorému gazda privrel do dverí chvost, je niečo úplne iné.Odpútavanie pozornosti.

Pozrite si, koľko verejných obstarávaní bolo zverejných zatiaľ vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.Pozrite, aká je celková suma, určená na nákup často nepotrebných somarín, alebo softvéru, ktorý nikdy nebude funkčný.

Potom pochopíte, odkiaľ fúka nie vietor, ale finančný uragán.Nuž, treba priznať, že sú finanční konštruktéri, ktorí vedia vyrobiť aj počasie.Alebo spoločenskú tému.Alebo hodiť návnadu, na ktorú sa vrhne slovenský volič.Veď jeho „informovanosť“  je prvoradá a jeho hlas onedlho vo voľbách ešte prvoradejší.

Iľko dokáže osviežujúci dáždik predpovedať, títo mediálni makléri dokážu finačný dážď rovno vyrobiť!

Na fotografii vidíte nemocnicu Rázsochy v Bratislave, presnejšie to, čo z nej ostalo.Ale kľud, za takýmto pohľadom nebudete musieť o pár rokov cestovať priamo do hlavného mesta.Stačí vám zásjť do ktoréhokoľvek okresného.

A už len úplne na záver.Predstavme si, aspoň teoreticky, že by sa prezident Kiska rozhodol pre operáciu na Slovensku.Súčasne si predstavme, že by bol nejakým spôsobom uprednostnený pri čakaní na ňu, resp.by ho operovali mimo poradia.Viete si predstaviť, koľko „zaručených dojemných príbehov“ na internete by začalo kolovať , ako kvôli nemu zomreli pacienti, ktorí sa nedostali na rad? A viete si zároveň aj predstaviť, koľkí truhlíci by tomu radi uverili….?!

Foto : Zivot-cas.sk

Teraz najčítanejšie