Denník N

Operácia prezidenta v zahraničí?

Všetci mávame nejaké zdravotné problémy, či už psychického alebo fyzického rázu. Občas takýto problém zájde až za hranicu únosného, a preto musíme vyhľadať pomoc lekárov či odborníkov. Väčšinou postupujeme tak, že najprv navštívime nášho všeobecného lekára, s ktorým tento náš zdravotný problém konzultujeme a on nás následne vyšetrí a odporučí nám návštevu špecializovaného lekára podľa druhu nášho problému. Špecialista nám povie po vyšetrení ako sme na tom a ako máme tento problém riešiť. Niekedy postačia na liečbu nejaké lieky alebo rehabilitácie, inokedy treba podstúpiť malý zákrok alebo operáciu.

Náš pán prezident Andrej Kiska musel podstúpiť jeden z často robených zákrokov, keďže mal problémy s bedrovým kĺbom. Podstúpil operáciu miniinvazívnou endoskopickou technikou vo vysokošpecializovanej Fakultnej nemocnici v Plzni. Nebolo by na tom nič zaujímavé a zlé, až na to, že kvôli tomuto zákroku zamieril do zahraničia, presnejšie k našim susedom do Česka.

Veľa ľudí si možno povie, že na tom predsa nie je nič zlé, ale z môjho pohľadu je to voči našim lekárom a zdravotníctvu tak trochu neférové. Veľmi by ma zaujímalo, či na Slovensku existuje takéto špecializované pracovisko, kde sa robia takéto operácie, ktorú podstúpil náš pán prezident. Predsa ministerstvo poskytlo svoje stanovisko a odporučili na tento zákrok nemocnicu v Ružomberku. Kde sa tento zákrok bežne robí. Ďalej sa vykonáva aj v košickej nemocnici. Nie je mi potom jasné, prečo si pán prezident vybral nemocnicu v Plzni. Vyslal tým zbytočný signál verejnosti, ale aj našim lekárom, že im nedôveruje, alebo nebodaj, že nechce navštíviť naše nemocnice. Pritom máme na Slovensku chirurgov na svetovej úrovni. Pán prezident by mal ísť príkladom a ukázať, že naše zdravotníctvo je na dobrej úrovni a takisto naši chirurgovia sú dostatočne špecializovaní na takéto typy zákrokov či operácii. Ani sa tým lekárom nečudujem, že ostali zaskočení, keď zistili, že sa pán prezident nechal operovať v zahraničí. Asi to ani oni sami nečakali a mysleli si, že v nich máme dôveru.

Keď už sa takto rozhodol, bolo by dobré, aby to niekto z kancelárie prezidenta trošku objasnil, aby si verejnosť nemyslela, že má chodiť do našich nemocníc so strachom či s neistotou z toho, že nemáme dostatočne špecializovaných odborníkov. Namiesto toho kancelária prezidenta ešte aj zavádza občanov.

Teraz najčítanejšie