Denník N

Orion pristál!

cropped-Orion_Exploration_Flight_Test_1Nová americká vesmírna loď absolvovala „na perfekt“ svoj prvý vážny test. Po štarte dnes presne v plánovanom čase o 13:05 SEČ sa plne funkčná vesmírna loď Orion vybrala na svoju prvú cestu do vesmíru, pochopiteľne bez posádky.

Orion, ktorý tvarom a usporiadaním častí pripomína legendárne Apollo, je určený pre lety štyroch ľudí do vesmíru (6 pri doprave na ISS). Je ale väčší, a najmä neporovnateľne technicky vyspelejší ako jeho predchodca zo šesťdesiatych rokov.

Rakety, ktoré budú neskôr vynášať Orion na obežnú dráhu, ešte nie sú schválené pre lety a čakajú ich vlastné testy, preto NASA použila osvedčenú raketu Delta IV Heavy, ktorá sa použila aj predtým na vysielanie satelitov a vesmírnych sond zo Zeme do vesmíru.

Let trval dva obehy Zeme, niečo vyše 4 a pol hodiny a jeho súčasťou bol počas druhého obletu aj let až do výšky 5800 km nad Zemou (pre ilustráciu, medzinárodná vesmírna stanica lieta vo výške cca. 350 km nad Zemou) a návrat do atmosféry rýchlosťou takmer 30 000 km/h, podobne, ako keby sa loď vracala z Mesiaca. Vesmírna loď tiež dva krát preletela Van Allenovými radiačnými pásmi, ktoré chránia Zem pred vesmírnym žiarením, môžu ale spôsobovať problémy elektronike na palube. Všetky časti elektroniky prežili bez problémov a po veľmi krátkom prerušení spojenia, spôsobenom horúcou plazmou prúdiacou okolo lode počas brzdenia o atmosféru, Orion dosadol o 17:29 nášho času na troch veľkých padákoch na hladinu Tichého oceána približne 900 km juhozápadne od San Diega. Tam teraz čaká na vyzdvihnutie americkou obojživelnou vojenskou loďou USS Anchorage.

earth_from_far
Pohľad na Zem z výšky 5000 km

Celý let prebehol presne podľa plánu, čo je na prvý skúšobný let veľký úspech a dáva nádej na pokrok smerom k plánovaným letom ľudí k asteroidom a ďalej až na Mars.

Re_entry5-1024x576
Orion na hladine Tichého oceána po dvoch obletoch Zeme a lete do výšky 5800 km

Bližšiu predstavu o priebehu letu poskytne táto infografika (kliknutím sa obrázok otvorí v originálnom rozlíšení):

800px-EFT-1_mission_diagram

 

 

 

 

všetky obrázky ©NASA 2014

Teraz najčítanejšie