Denník N

Orwell

CAM00597George Orwell (1903-1950) vlastným menom Eric Blair bol tvrdý chlapík. Ochotný na vlastnej koži poznávať chudobu aby o nej vedel pravdivo písať. Ochotný so zbraňou bojovať proti fašizmu v Španielskej občianskej vojne, kde ho v roku 1937 fašistický ostreľovač postrelil v do krku. Jeho knihy o chudobe a vojne sú verné práve preto, že si to vyskúšal na vlastnej koži. Paradoxné je, že ho najviac preslávili jeho knihy o tom, čo sám neprežil. Farma zvierat a román 1984 sú jeho vízie, farma na základe cudzej skúsenosti, 1984 mi pripomína proroctvo. Farma zvierat je kritika vtedajšieho fungovania komunistického experimentu, v románe 1984 opisuje neslobodný svet budúcnosti v ktorom aj myšlienka môže byť zločinom, v ktorom sa odcudzená krutá sila snaží kontrolovať myslenie. Opisuje náš svet.

Orwell neukazuje prstom. Jeho dielo je o neslobode, totalite, o potláčaní ľudskosti. Orwell umrel pred 65 rokmi, jeho vízia je čoraz aktuálnejšia. Predstavme si hypoteticky, že si niekto privlastní pravdu z pozície sily, z pozície peňazí alebo len množstvom hluku, v ktorom zaniká hlas rozumu.

Moc nad ľuďmi je čoraz odtrhnutejšia od reality, degeneruje na zmes herectva a administratívneho aparátu, ovládanú netransparentnými záujmami. V každom dome je televízna obrazovka vymývajúca obyvateľstvu hlavy. Elektronické komunikačné prostriedky sa premenili na komplikované špicľovacie zariadenia. Mučenie je inštitucionalizované a dopúšťajú sa ho práve tí, ktorí majú svojich občanov najviac chrániť. Vojna je záležitosťou na diaľku ovládaných zbraní, málokto sa pozastavuje na neľudskosťou celého tohto stroja. Médiá už dávno nie sú nezávislé a slúžia na programovanie toho správneho názoru, sú plné nenávisti a závisti. Lož sa stala normou.

Teraz najčítanejšie

Rudolf Drábek

Naši predkovia si nezaslúžia, aby sme na nich zabudli. Slovania, Nemci, Maďari, Židia a aj iní vytvorili našu kultúru. Prečo by sme sa mali niekomu ospravedlňovať alebo kajať za to, že existujeme? Chráňme si život, vieru, vzdelanie. Bráňme spravodlivosť a poriadok. Nech tu po nás ostane niečo dobré, aby naše deti mohli byť na nás hrdé. Národ potrebuje každého, jeho prácu, jeho angažovanosť. Nečakajte na inštrukcie.