Denník N

Otázky a odpovede o záhadných obrazcoch v púšti Nazca

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na planine „Nazca“ v peruánskej púšti sú tisícročné obrazce. Obrazce spravili ľudia kultúry Nazca niekedy na začiatku nášho letopočtu. Obrazce sú najlepšie viditeľné zo vzduchu. Keď stojíte pri nich, vidíte len dlhé kanály.

Ako ich robili?

Spôsob vytvorenia týchto obrazcov je jednoduchý. Hrubý piesok, ktorý je na povrchu, má  inú farbu ako ten, ktorý je pod ním. Ľudia kultúry Nazca navrhli obrazce, ktoré sú viditeľné aj v ich keramike a neskôr ich zväčšili a nakreslili na púšti. Niektoré obrazce majú niekoľko sto metrov. Niektoré čiary majú aj niekoľko kilometrov. Niektoré prechádzajú cez hory a pokračujú bez zmeny smeru. Na vytvorenie takýchto obrazcov stačí vyčistiť označenú plochu, čo nie je ťažká práca. Obrazce sú hlboké len niekoľko centimetrov a väčšina sú hrubé len pár desiatok centimetrov. Obrazce sú na veľkej ploche. Pre porovnanie, táto plocha je asi ako Bratislava.

Prečo zotrvali do súčasnosti?

Obrazce sú na púšti, na mieste, kde je celý rok prudké slnko. Slnko zohrieva púšť a pomáha vytvárať teplú vrstvu nad zemou, ktorá chráni obrazce pred vetrom, ale po stovky rokov sa čiary (kanály) postupne naplňujú pieskom a takto pomaličky miznú. Vedci ich posledné roky čistia (zametajú).

Sú obrazce viditeľné len z neba?

Niektoré áno. Ale je ich niekoľko, ktoré vidieť voľným okom. Keď idete z Limy do Nazcy a vychádzate z mestečka Palpa, po pravej strane je „mirador“ (vyhliadka). Je tam postavená veža ale obrazce sú viditeľné bez vystúpenia na ňu. Z mestečka Palpa vedie cesta ku miestu, ktoré sa vola Sacramento. Tu po spevnenej ceste prídete ku kopčeku. Odtiaľ je výhľad na jeden obrazec. Z rôznych kopcov sú vidieť čiary a geometrické obrazce. Veľmi známy obrázok Astronaut, alebo Soví muž,  by bolo možné vidieť voľným okom, keby bolo dovolené sa k nemu dostať.

NazcaMirador

Sú známe už všetky obrazy? 

Nie, niekedy sa objavujú nové. Sú menšie a kanály už nie sú tak ľahko viditeľné, lebo dávno neboli vyčistené.

Prečo ich robili? 

V súčasnosti je viac teórií. Ľudia z kultúry Nazca mali na svoju dobu vyspelú civilizáciu. Živili sa poľnohospodárstvom. Údolia blízko Nazcy boli úrodné, v piesku sa našli ulity slimákov, ktoré potrebujú mokré prostredie, aby mohli žiť. Toto prostredie niekedy začalo vysychať. Ľudia z Nazcy bojovali ako mohli. Postavili podzemné kanály (Puquio), s dômysleným systémom prístupu k vode a ku čisteniu. Každých niekoľko desiatok metrov sú špirálovité prístupy k vode. Ale toto nestačilo. Potrebovali pomoc. Preto sa ľudia z Nazcy obrátili k Bohom. Museli im dať vedieť, že potrebujú vodu. Ako to robiť?

Na obrovskej planine nakreslili obrazce. Veľryba na púšti? Rozumel by Boh, že nie len veľryba potrebuje vodu? Opica žije v pralese a prales (a my) potrebuje vodu. A kolibrík, kondor, kormorán, pelikán, soví muž, pavúk, atď. Už rozumel?

nazca-lines-monkey

Sú aj ďalšie teórie:

  • Obrazce mohli tvoriť obrovský astronomický kalendár.
  • Postavili ich mimozemšťania, ako pristávacie plochy pre ich vesmírne lode. Erick von Däniken, predpokladal, že by potrebovali podobné pristávacie plochy, ako lietadlá tej doby.

Ako ich využívali?

Neďaleko Nazcy sú pyramídy z Cahuachi. Toto bolo centrum kultúry Nazcy. Niektoré cesty ku pyramídam idú popri obrazcoch a mohli viesť pútnikov.

Obrazce sú zvláštne aj preto, že boli nakreslené „jedným ťahom“. Keď sa postavíte na začiatok kresby a chodíte po čiare, prejdete celý obraz, nikdy sa čiary nepretínajú ani neprerušia. Vedci zistili, že pri obrazoch sú pochované obetné dary. Často sú to lastúry alebo iné objekty, ktoré súvisia s morom, alebo s vodou. Predpokladá sa, že sa pri obrazcoch robili obrady. Neskôr skupina v zástupe pochodovala po danom obrazci, možno hrali hudbu a spievali.

Nedávno pri jednom obrazci našli pochovanú ľudskú obeť. V Peru, na rozdiel od Mexika, neboli bežné ľudské obety. Človek tam pochovaný nebol zajatec. Antropológovia zistili podľa kosti, že bol váženým členom komunity: možno kňaz, možno starosta. Obeť bola pochovaná bez hlavy. Namiesto hlavy je nádoba, ktorá znázorňuje Pachamama: Matka zem, alebo bohyňa plodnosti. Pre komunitu to bola veľká obeť asi zodpovedajúca prosbe: Voda.

Kto je dáma z Nazcy?

Maria Reiche, prišla do Peru z Drážďan, ako vychovávateľka deti nemeckého konzula v Cuscu v 1932 (400 rokov neskôr ako bola dobytá Riša Inkov). Maria Reiche bola očarená Cuscom a raz sa dostala na prednášku o Nazce. Maria bola matematička a dohodla sa s archeológmi, že pomôže s výpočtami. Toto bol len začiatok. Maria Reiche zostala v Peru a  viac ako 50 rokov študovala obrazce z Nazcy. Na začiatku nemala podporu našej vlády a sestra, ktorá bola lekárka, jej posielala peniaze z Nemecka. Maria Reiche, chodila s mletou a zametala čiary, všetko merala a kreslila, hádala sa s ľuďmi, ktorí chodili autami po obrazoch. Ľudia sa jej vysmievali. Vysoká blodínka s mletou chodila po púšti: Bosorka z Nazcy. Neskôr si naša vláda uvedomila jej obrovskú zásluhu. Maria Reiche už zomrela a je považovaná za peruánsku hrdinku. Niekedy navštevujeme jej rodný dom a hrob cestou do Nazcy. Ale ja som chcel ešte o inom napísať:

maria-reiche-sweeping

V Nazce sú dva obrazce: Ruky a Opica – zvláštne je, že obidva tieto obrazce majú len 9 prstov. Zatiaľ sa nezistilo čo to znamená. Keď Maria Rieche už roky skúmala obrazce, mala malý uraz. Po úraze dostala infekciu a museli jej amputovať malíček. Myslím si, že až vtedy si ju kultúra Nazca adoptovala ….

NazcaRuky

Teraz najčítanejšie

Carlos Arturo Sotelo Zumaran

Prišiel som na Slovensko študovať pred viac ako 30 rokmi a potom som sa vrátil do Peru, žil som istý čas v Mexiku, ale nakoniec som sa s rodinou rozhodol vrátiť na Slovensko, kde som nepretržite 14 rokov. Som certifikovaný turistický sprievodca a majiteľ peruánskej reštaurácie CASA INKA v Bratislave a CK Eslovaquia Travel. Viac ako 10 rokov sprevádzam Slovensko, Peru, Bolívia, Ekvádor s Galapágmi a Mexiko. Napísal som knihu: „Eslovenčina je ťažká“. [email protected] travel. eslovaquia.sk