Otvorený list člena Výboru pre médiá Rady vlády SR poslancom NRSR k voľbe generálneho riaditeľa RTVS

Voľba generálneho riaditeľa RTVS na mnoho rokov ovplyvní fungovanie tejto organizácie. Nemyslím si, že to, že ho volia poslanci je tým najlepším riešením. Avšak je to tak. Neostalo mi teda nič iné ako im všetkým napísať osobne. Prikladám svoj list v plnom znení:

Vážený pán poslanec/ vážená pani poslankyňa,
stojíte pred voľbou, ktorá na päť (a možno s následkami aj na viac) rokov ovplyvní dianie vo verejnoprávnej televízii a rozhlase. V inštitúcii, ktorá robí verejnú službu občanom, ktorí si ju aj priamo platia formou koncesionárskych poplatkov. Našťastie už neslúži moci, nemá a neháji záujmy politikov, ako tomu bolo pred 89tym, či v ére mečiarizmu.
Dnes je RTVS váženou, obľúbenou a profesionálnou inštitúciou, a nebojím sa povedať, že je v najlepšej kondícii v akej kedy bola. Chcem na Vás preto apelovať z pozície nezávislého (a neplateného) odborníka, člena Výboru pre médiá Rady vlády SR pre média, pristúpte prosím k voľbe generálneho riaditeľa RTVS s plnou vážnosťou, berúc do úvahy najmä profesionálne kvality, skúsenosti a vízie kandidátov.
Prosím dajte im prednosť pred ad hoc politickými záujmami. Uprednostnite prosím právo občanov SR, ktorí si RTVS a v neposlednom rade aj Vás platia preto, aby dostali čo najlepší servis. RTVS nie je len spravodajstvo, v ktorom niektorí z vás vidíte medzery, je to aj pôvodná tvorba pre detského a dospelého diváka, či podpora slovenkého filmu, za ktoré táto inštitúcia získala niekoľko medzinárodných ocenení a tak prvýkrát vo svojej existencii dosahuje úroveň európskych médii.
Som presvedčený o tom, že Vám nemusím pripomínať, že poslaneckom sľube ste sa zaviazali vykonávať svoje povinnosti v záujme občanov SR, každý z vás koná slobodne a v súlade so svojím svedomím. Konajte tak prosím a dovoľte pokračovanie v nabehnutom trende RTVS a zvoľte za generálneho riaditeľa, podľa mnohých odborníkov a odborných združení najlepšieho kandidáta – Václava Miku.
Ďakujem, s pozdravom
Róbert Slovák,
člen Výboru pre médiá Rady vlády SR

Róbert Slovák