Denník N

Otvorený list ministrovi dopravy

Brecely Vám môže byť príkladom.

Vážený pán minister,

aj keď ste vo funkcii už niekoľko týždňov, akosi je okolo Vás ticho. (Že sa na analýzu o tom, či sa majú vrátiť IC-čka, minulo pár desiatok tisíc, zatiaľ preglgneme.) Nepočuť zatiaľ od Vás žiadne plány, či zásadné vízie. A pritom nie ste na ministerstve úplný nováčik. Ešte ste sa nestihli zorientovať? Trochu Vám pomôžem.

Na stole máte pripravenú jednu zmluvu. Na Váš podpis, s nervami na krajíčku, čaká niekoľko budúcich milionárov. Ide o veľmi, ale skutočne veľmi podozrivú zmluvu. Na nákup softvéru – Informačný systém výstavby. Ak by ste náhodou netušili o čo ide, v skratke objasním.

Informačný systém výstavby je softvér, ktorý má pomáhať spracúvať agendu stavebných úradov. Na prvé počutie úžasná vec, však? Len keby sa nediali okolo toho všetkého zvláštne veci. Len štúdia uskutočniteľnosti, ktorá predchádzala verejnému obstarávaniu, stála 2 000 000 eur. Veľa? Málo? Dobrá otázka. Združenie slovensko.digital sa opakovane pokúšalo túto štúdiu získať, aby sme sa mohli dozvedieť, aké múdrosti stoja 2 milióny. Avšak kópiu štúdie ministerstvo nikdy nesprístupnilo. A hádajte prečo! Vraj obchodné tajomstvo, autorské právo … Nie, nie je to smiešne. Súkromná firma popíše súčasný a navrhovaný stav, zdôrazňujem, že pre štát – čiže nás občanov, a to, čo napíše, potom označí za obchodné tajomstvo. Ktoré si nemôžeme prečítať, aj keď sme za to “veľdielo” zaplatili my všetci. Neviem ako Vám, ale mne na tom niečo “smrdí”. Šepká sa, že štúdiu ministerskí úradníci taja hlavne preto, lebo v nej vraj dokopy nie je čo čítať. A tí úradníci na ministerstve, čo takú úbohú štúdiu odsúhlasili, by po jej zverejnení museli veľa vysvetľovať …  A možno by z toho začali púliť oči, ako Kali.

Váš predchodca, pán Brecely, urobil veľmi hrdinský čin. Škoda, že sa o ňom informovalo len vlažne. Zrušil obstarávanie podobného softvéru – Pasívny atlas infraštruktúry. Vraj preto, že bol zle pripravený. Wau, naozaj klobúk dolu! Ak by tam ostal sedieť strapatý, je vysoko pravdepodobné, že by sa údaje o rúrach v zemi elektronizovali spôsobom Slovensku vlastným –  minutá miliarda eur a výsledky žiadne. A čo je tiež zaujímavé, že vraj odporučenie zrušiť to obstarávanie Vášmu predchodcovi poradila nejaká komisia, či čo. Predstavte si, že aj celá tá komisia je akási utajená … Nikto nevie kto ju tvorí, koľko má členov, kto ju platí a na základe čoho tak ministrovi poradila. Našťastie poradila – zrušiť. Hmm, toľko tajností, najmä keď ide o softvér za 50 miliónov eur?

Len malá poznámočka – exminister Figeľ chcel obstarávať softvér pre stavebné úrady za 12 miliónov. Strapatý za 50. Ech, iba štvornásobok? No je tam toho, pár “mega hore dole”. A Vaša ruka má toto všetko doklepnúť. Jediným podpisom.

Pán minister,

sú len dve možnosti. Buď vnesiete do celého tohto zvláštneho obs(ta)rávania viac svetla, a nielen preto, že máme schválenú novú NKIVS, čo je samo osebe významná vec, ale najmä preto, aby sme sa mohli presvedčiť, či nehráte falošnú hru. Alebo budete ďalej všetko tajiť, a zmluvu na softvér, z neznámych dôvodov drahý ako fras, v tichosti podpíšete. Za veľmi nečitateľných okolností.  

V tej chvíli ale budete úplne jasne čitateľný Vy!

Teraz najčítanejšie