Denník N

Otvoriť rokovanie a spraviť zápis Rady EU – mňamka za 70 miliónov eur

Žúrka postavená na hlavu. Na prvý pohľad všetko vyzerá ako by bolo všetko v najlepšom poriadku. Na prvý pohľad...
Žúrka postavená na hlavu. Na prvý pohľad všetko vyzerá ako by bolo všetko v najlepšom poriadku. Na prvý pohľad…

Veľký humbuk za 70 miliónov pre to, aby sa vedelo, že Slovák otvorí rokovanie a zabezpečí, aby niekto spravil zápis na rokovaní Rady EU. Čaká nás rotujúce predsedníctvo – neuveriteľná prehliadka prežierania peňazí.

Lepšie je na tom už len sťahovanie Európskeho parlamentu medzi Štrasburgom a Bruselom za 180 miliónov EUR ročne.

Ak by to nebola reálna udalosť, nikto by nám neveril, že si pri rozprávaní pri ohníčku nevymýšľame.

Predsedníctvo vedie zasadnutia rôznych zložení Rady (s výnimkou Rady pre zahraničné veci) a prípravných orgánov Rady, ktoré zahŕňajú stále výbory, ako napr. Výbor stálych predstaviteľov (Coreper), a pracovné skupiny a výbory zaoberajúce sa veľmi špecifickými otázkami.

Predsedníctvo dohliada na správne uplatňovanie rokovacieho poriadku a pracovných metód Rady a riadny priebeh rokovaní.

Zdroj: Predsedníctvo Rady EÚ – Consilium

V rámci pravidiel reálny výkon predsedníctva vykonávajú priebežne3 krajiny. Jedna je tá ceremoniálna a jedna odovzdáva agendu a jedna sa prizerá, akú agendu prevezme.

Celé je to o princípe všetkých a všetkého v EU. A tým je, že vo všetkých orgánoch, vo všetkých komisiách, vo všetkých dokumentoch sa zúčastňuje jeden zástupca za každú z 28 krajín.

Typicky aj Rada EU nie je vlastne jedna rada, ale sú to mnohé Rady EU. Keď sa rokuje o doprave, tak sa stretne 28 ministrov dopravy národných vlád. Keď o zdravotníckych otázkach, tak sa stretne 28 ministrov zdravotníctva národných vlád. A tak podobne vo všetkom.

No a niekto každému takémuto stretnutiu musí predsedať. A aby sa niektoré krajiny necítili odstrčené od toho, že oni nemohli uvariť kávu a spísať zápis, tak je predsedníctvo rotačné.

To je o predsedníctve tá dobrá správa. Niekto to robiť musí a prečo sa medzi sebou nestriedať, že. Koordinovať prácu Rady EU predsa len niečo objektívne stojí, tak je fajn, keď si tú byrokratickú fušku oddrie každá krajina.

Povinnosti bokom, poďme si užívať

Srandičky s logom, programom, národné prezentácie, kultúrne sprievodné akcie  – to je potom už len také bafuňárske vyťahovanie sa, kto má väčšieho pindíka.

Začali sme vo veľkom štýle:

Agentúra Evka dostala za zorganizovanie asi trištvrtehodinového programu 156-tisíc eur s DPH.

Na čo presne však peniaze použili, nie je jasné. V Centrálnom registri je totiž zverejnená zmluva bez prílohy: chýba tak podrobný prehľad, na čo a koľko peňazí agentúra minula.

Zo 156-tisíc eur sa určite neplatilo občerstvenie. To si ministerstvo zahraničných vecí zabezpečovalo vo vlastnej réžii. Predbežne odhaduje, že ho stálo ďalších 5-tisíc  eur.

Ďalších 38-tisíc eur smerovalo od ministerstva zahraničných vecí Slovenskému národnému divadlu.

Približne 28-tisíc ministerstvo zaplatilo za prenájom Historickej budovy SND.

Ministerstvo okrem toho zaplatilo SND ešte 10-tisíc eur za personál, napríklad javiskového majstra či osvetľovača.

Zdroj: Predstavenie loga predsedníctva stálo dvestotisíc eur – ekonomika.sme.sk

Takže 156+5+38+28+10=237 tisíc eur za ukázanie loga za 4500 eur.  A to sa oplatí.

Takto myslí strana a vláda – nevieme za čo sme zaplatili, ale je to na webe. Stálo to 237-tisíc a máme dobre rozkročené k tomu, aby sme ukázali, že náš cikuliak nebude rozhodne zaostávať.

Budem rád, keď tých úradne prežratých 237-tisíc eur bude obhajovať minister zdravotníctva, prečo nebola každému indikovanému pacientovi schválená biologická liečba.  Je to 237/30=8 rokov života k dobru.

Autor kandiduje na poslanca Národnej rady SR na kandidátke strany SaS pod číslom 130 vo voľbách v marci 2016. Stačí 4500 krúžkov – preferenčných hlasov. 


Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]