Denník N

Overenie tvrdení hnutia O2H

V záplave mediálnej vojny, ktorá nás v posledných mesiacoch obkolesuje, som natrafil na jednu facebookovú skupinu: O2H – Hnutie za reálnu politiku. Priznám sa, občasne si ju otvorím a prezriem príspevky, ktoré boli na ňu pridané. Takisto som navštevoval aj skupinu RUSKO – SLOVENSKÉ priateľstvo, dokým ju nezamkli. Prečo to robím? Asi si rád prečítam názor na rovnaké veci inou  optikou. A celkom ma baví čítať výlevy ľudí, ktorí slepo obhajujú každý krok putinovského Ruska. No na stránke O2H (zrejme odvaha) som našiel viacero tvrdení, ktoré sú nesprávne, nelogické, ba až smiešne. Pretože nás v škole učili, aby sme si vždy overili nejaké tvrdenie z viacerých zdrojov, urobím to pre stránku O2H.

Hnutie O2H sa, podľa toho, čo je na napísané na Facebooku, snaží umožniť občanom, aby sa spoločne s odborníkmi podieľali na správe verejných vecí. Kritizuje doterajších politikov a dožaduje sa zmeny. Inak sa jedná o typicky rusofilnú stránku, kde všetko ruské je velebené, kde všetko západné je zhýralé a spiatočnícke. Veľká časť kritiky je namierená voči USA. Ďalej kritizuje Kisku, obhajuje Zemana a, samozrejme, Putina. Používa výrazy ako fašisti z Kyjeva, ukrajinská chunta, či vojny chtivé USA. Jej aktivita na Facebooku spočíva v tom, že pridajú na svoju stránku obrázok, pod ktorým je napísaný text. Ako uvidíte, jeho pravdivosť je niekedy otázna. Vybral som 4 články, ktoré sa mi zdali zavádzajúce, preto som ich overil a zhodnotil.

 

  1. EÚ začala prosíkať Rusko na kolenách: „Prosíme pekne, postavte nám Južný prúd“
1

(https://www.facebook.com/odvaha/photos/pb.192198967574727.-2207520000.1435049428./604527079675245/?type=3&theater)

Jedná sa o príspevok z konca minulého roka. Európski politici vraj poníženie prosia Rusov na kolenách, aby dostavali plynovod Južný prúd. To, že EP prijal nezáväznú rezolúciu, ktorá odmieta South Stream ako súčasť sankcií voči Rusku za podporu separatistov na Ukrajine, sa nespomína. Celý článok je zakončený slovami o tom, aký je Valoďa Putin dobrý človek a možno by aj pokračoval vo výstavbe plynovodu aj za cenu materiálnych škôd pre Rusko (!). To je vraj zásadný rozdiel medzi východom a západom – „Východ pristupuje k partnerom zo západu s jednotou rozumu a citu, zatiaľ čo západ iba so zlobou, egoizmom a s chamtivosťou.“

 

  1. Rusi sa tešia vianočným nákupom, rubeľ im totiž posilňuje aj naďalej
2

(https://www.facebook.com/odvaha/photos/pb.192198967574727.-2207520000.1435049428./606117326182887/?type=3&theater)

Pamätáte si, keď sa v decembri minulého roka prepadol rubeľ voči doláru a euru na niekoľkoročné minimá? Keď obyčajní Rusi prišli o časť úspor behom pár dní? Tak to ste asi nevedeli, že takýto prepad meny bol pre Rusko „vlastne obrovským šťastím“! Aspoň tak to vidí naša O2H. Pýtate sa prečo? Pretože sa vraj chystá zvyšovanie úrokových sadzieb, ktoré zvýšia cenu rubľa oproti iným menám. To potom poškodí ekonomiky USA, EÚ, Japonska a ázijských krajín, avšak nie tú ruskú, pretože tá už si to odskúšala a preto je pripravená na takéto výkyvy. Ubehol už vyše polrok od tejto správy, no kde sú tieto trhové výkyvy, nevedno. Nasleduje opäť pomaly až glorifikácia Putina, ktorý je seriózny človek, nie ako naši politici a politici EÚ, ktorí sú škodoradostní, zákerní, či márnomyseľní. Vladimír Putin je, vraj, veľký politik.

 

  1. Nemcova zavraždili západné tajné služby. Vyhlásil to prezident Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov
3

(https://www.facebook.com/odvaha/photos/pb.192198967574727.-2207520000.1435049349./641889019272384/?type=3&theater)

Koncom februára tohto roka bol v Moskve zavraždený Putinov kritik, Roman Nemcov. Tieň podozrenia okamžite padol na moskovský režim, pretože za posledné roky umrelo niekoľko jeho kritikov (Politkovská, Litvinenko). Z ich vrážd, pochopiteľne, nebol nikdy obvinený človek z Putinovho okolia. Inak to nebolo ani teraz. K tejto téme sa vyjadril Ramzan Kadyrov, čečenský prezident, v podstate Putinov sluha, ktorý drží na uzde separatistov v Čečensku. Celú situáciu vidí ako pôsobenie síl, ktoré majú v Rusku naštartovať vlnu protestov. O2H dodáva, že tento atentát bol bezpochyby zosnovaný západnými tajnými službami. Žeby sa vražda kritika režimu mohla hodiť aj Putinovi, článok nespomína.

 

  1. Šanca, že USA porazia Rusko na domácej pôde sa rovná nule
4

(https://www.facebook.com/odvaha/photos/pb.192198967574727.-2207520000.1435049349./649749451819674/?type=3&theater)

Ešte počas druhej svetovej vojny sa ukázalo, že mohutné krížniky začínajú byť zastarané v porovnaní s lietadlovými loďami, ktoré sú flexibilnejšie a dokážu operovať na väčšom priestranstve. To, že USA sú dominujú svetovým moriam dokazuje fakt, že majú viac lietadlových lodí ako zvyšok sveta dokopy (10 – 9). Podľa O2H je však všetko inak. Článok tvrdí, že lietadlové lode sú bezmocné proti ponorkám a práve preto má Rusko len jedinú lietadlovú loď. Nie preto, že na obranu dáva menej, že výkon ekonomiky je oproti tej americkej slabší, je to jednoducho preto, lebo lietadlové lode nemajú šanci proti ponorkám. To, že Američania majú aj viac ponoriek (71 – 49), článok taktne nespomína. Predposledný odsek je venovaný tvrdeniam o tom, ako je Rusko neporaziteľné na svojom území a v okolitých vodách. Ďalej tomu, ako má Rusko viac jadrových zbraní ako celý Západ dokopy a že jadrová hlavica vystrelená z Ruska dokáže zasiahnuť Berlín v priebehu pár sekúnd. Fakt, chvályhodné!

Pôvodne som plánoval overiť viacero výrokov stránky O2H, no už teraz je článok dosť dlhý. V prípade záujmu by som pokračoval. Čo dodať na záver? Facebooková stránka O2H – Hnutie za reálnu politiku je klasický kus propagandy, ktorý velebí všetko ruské a odmieta západné. Čo však tomuto hnutie slúži ku cti je, že všetky články sú však podpísané autorom, čo je na podobných stránkach nevídané.

Teraz najčítanejšie