Denník N

Pacienti, nebuďte ovce!

Slovenský pacient je náchylný veriť všetkému, čo nájde na internete, rešpektovať odporúčanie svojho lekára, ktoré má na výmennom lístku, ale aj bezhlavo platiť za všetko, čo mu zdravotnícke zariadenie naúčtuje. Na druhej strane je však schopný na úkor svojej zdravotnej poisťovne, si svoju diagnózu overovať aj u viacerých lekárov tej istej odbornosti alebo sa nechať zlákať na samoliečiteľské metódy, nad ktorými zdravému človeku zostáva rozum stáť.

Je logické a pochopiteľné, že každý pacient chce byť čím skôr zdravý a dostať tie najkvalitnejšie a podľa možnosti pre jeho peňaženku najlacnejšie zdravotnícke služby. Nie vždy však dokáže posúdiť, čo je pre neho z hľadiska jeho zdravotného stavu potrebné a čo už je biznis, na ktorom vďaka pacientovej neinformovanosti bohatnú nepoctivé zdravotnícke zariadenia a farmaceutický priemysel.

MUDr. Google
je pre niektorých najlepší lekár na svete. Liečia sa zázračným preparátom MMS, nedávajú očkovať svoje deti, lebo je to riziko. Podobných zaručene overených receptov na liečbu poskytuje MUDr. Google také množstvo, že je problém si z nich vybrať.

Z reakcie ošetrujúcej lekárky:

…pani porodila doma, zvolili ´ prirodzený ´ spôsob pôrodu – lotosový kvet. Po pôrode dieťaťa neprestrihli pupočník, nechali placentu s pupočníkom spojenú dalšich 7 dni, kým spontánne neodpadla …placentu mali tých 7 dni v sitku na cestoviny. Napokon ju zjedli. Rodičia sa tvárili, ze to bolo krásne, placenta ma vraj svoj život ?…ja som sa skoro povracala…hawk

Otázka na istej stránke, ktorú je škoda verejne propagovať:

Ahojte, najde sa tu nejaka mamička ktorá si robila tehu domáci test s bieliacim prostriedkom? ja som skúšala Savom a ak áno potvrdil Vám tehotenstvo alebo to je len volovina a nemusim sa báť?? mam totiž 4 mesačneho synčeka a v poslednej dobe sa necítim dobre a na tehu test nemám a ani sa nemám ako dostať do mesta momentálne prosím poraďťe.

Z reakcie vyšetrujúceho lekára:

Pacientka, ročnik 1980, pôvodne lokálny karcinóm prsníka riešený OP, následne odmietla navrhovanú chemoterapiu resp. biologickú liečbu a zrejme sa liečila „alternatívne“. Kontrolné CT – diseminácia (metastatický rozsev-pozn. autora) základného ochorenia. Nečakané…

Odporúčanie na vyšetrenie
Pacient nie je povinný rešpektovať odporúčanie svojho všeobecného alebo lekára – špecialistu, na ďalšie vyšetrenie ku konkrétnemu lekárovi alebo do konkrétneho zdravotníckeho zariadenia. Ak dostane odporúčanie napr. k ortopédovi X, ale on chce ísť k ortopédovi Y, hoci aj v inom okrese alebo na druhom konci republiky, nič mu v tom nebráni. Mnohí pacienti si však myslia, že kam ich pošlem ich všeobecný lekár, to je sväté. A tak čakajú a platia, hoci by nemuseli.

Ak si nevieš vybrať, plať.
     Medzi našimi poisťovňami nie je žiadna konkurencia, nie je definovaný štandard zdravotníckych služieb, absentuje jednotná koncepcia revíznej činnosti, bodovník je trhací kalendár, pretože každá poisťovňa uznáva niečo iné. Existujú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti s tzv. otvorenými účtami, teda im isté vybrané poisťovne preplatia všetko, čo si nabodujú. Niektorí sa dokonca znižujú k tomu, že uplácajú všeobecných lekárov, aby posielali pacientov do ich centra. Kolegovia – stredoslováci by o tom vedeli rozprávať. Obyčajne takíto poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sú natoľko drzí aj k pacientom, že si naúčtujú balík vo výške pár stoviek eur za „celoročnú“ starostlivosť, hoci pacient tam príde iba raz Keďže je chudák zahraničný hosť alebo neznalý pomerov, radšej zaplatí. Kuriózne potom vyznieva, ak ho na ďalšie ošetrenie z tohto súkromného zariadenia pošlú do štátnej nemocnice.

Odporúčania pacientom, ktorí si chcú nechať poradiť:
1. Neverte všetkému, čo o svojich príznakoch choroby alebo chorobe samotnej nájdete na internete a informácie si overujte, najlepšie z viacerých zdrojov
2. Radu cez internet si žiadajte len v poradni, kde odpovedajú kvalifikovaní odborníci, ktorých vzdelanie a referencie na nich si môžete overiť.
3. Nie ste povinní dodržiavať odporúčanie svojho všeobecného lekára ani svojej poisťovne, u ktorého lekára menovite sa máte dať vyšetriť. Musíte dodržať iba jeho odbornosť (napr. chirurg, ortopéd, internista a pod. Ale či to už bude Jožko Mrkvička alebo Janko Hraško, je na vás.)
4. Ak chcete najlacnejší liek, ktorý je v kategorizácii, lekár a aj lekárnik sú povinní vám vyhovieť. Nechajte si však poradiť, ak ste zvyknutí na jeden firemný preparát, nemeňte ho bez toho, aby ste sa neporadili s ošetrujúcim lekárom.
5. Nenavštevujte zbytočne zdravotnícke zariadenia, kde platíte aj za vydýchaný vzduch. Ak máte v okolí viac podobných zariadení, vyberte si to, ktoré vám najviac vyhovuje prístupom personálu,
čakacou dobou a poplatkami. Sú aj také, kde sa nečaká a neplatí, len si ich treba nájsť.

Pacient má právo byť neinformovaný a sám rozhodovať o svojom zdravotnom stave, avšak následky tohto rozhodnutia si potom musí niesť sám. 

Teraz najčítanejšie