Denník N

Padni komu padni (ako som strážil verejné financie)

„Všetci rozprávajú o korupcii a nikto nič nehlási – ak niekto chce hovoriť o korupcii, tak nech zdvihne telefón a nech mi zavolá,“ povedal premiér. Tak som hlásil.

V systéme koaličnej väčšiny a opozičnej menšiny sa často poukazuje na kontrolnú úlohu opozície. Na Slovensku je táto úloha znásobená tým, že prakticky všetky kontrolné inštitúcie si Smer obsadil svojimi priamymi či nepriamymi nominantmi. To vytvorilo v štáte, kde ešte aj semafor musí byť uzamknutý v klietke, priestor pre pochybné nakladanie so spoločnými peniazmi.

A keďže premiér povedal, že „všetci rozprávajú o korupcii a nikto nič nehlási – ak niekto chce hovoriť o korupcii, tak nech zdvihne telefón a nech mi zavolá.“… Tak som hlásil.

  1. Pri strážení verejných financií som nadviazal na uplynulé volebné obdobie, keď som upozornil na škandály v pôžičkových fondoch založených na podporu študentov a pedagógov. Jedným z týchto škandálov boli nezákonne vyplácané odmeny (dokopy 235-tisíc EUR v Študentskom pôžičkovom fonde) pre 18 bývalých čestných členov rady fondu a dozornej rady, medzi ktorými bol aj štátny zamestnanec ministerstva školstva.

Vtedajšieho ministra Čaploviča som preto upozornil, že jemu podriadenému zamestnancovi Jaroslavovi J. boli vyplatené odmeny vo výške 12 296 EUR. Čaplovič na to 17. 10. 2012 povedal, že Jaroslav J. peniaze vrátil. Následne som sa obrátil na nového predsedu rady fondu (vykonávajúceho funkciu bez odmien) a ten uviedol, že fond k 23. 10. 2012 vrátenie odmien neeviduje. Až po tejto intervencii musel Jaroslav J. z ministerstva odísť.

  1. Aj ďalší zásah pochádza z rovnakého rezortu: „Minister Čaplovič dal pokyn na odvolanie vedúceho národného projektu Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety, ktorý robí Ústav informácií a prognóz školstva za 27 miliónov EUR. Reagoval tak na kritiku poslanca Miroslava Beblavého, ktorý upozornil, že ústav si prenajal dvojnásobne predražené kancelárske priestory.“ (SITA, 24. 6. 2013)
  1. Z rezortu školstva pochádza aj pochybenie, ktorého sa dopustil v decembri 2013 sám Čaplovič. Ten podpísal dodatok k zmluve na distribúciu didaktických prostriedkov pre školy v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, keď jedným podpisom pridal firme pol milióna eur za nič. V januári 2014 sme spolu s Luciou Žitňanskou dodatok napadli pred Úradom pre verejné obstarávanie, ktorý za porušenie zákona uložil ministerstvu pokutu 100-tisíc EUR.
  1. Mastné finančné pokuty pre manažérov Národnej diaľničnej spoločnosti sa mi podarilo dosiahnuť ako predsedovi parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Viac než 67 600 EUR museli zaplatiť pre porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov, pričom pokuty potvrdil aj ústavný súd. Dôvodom bolo uzavretie poistnej zmluvy, v ktorej poistili za štátne peniaze sami seba.

Problém poistnej zmluvy bol v tom, že kryla nielen poistné udalosti vznikajúce pri výkone ich pracovných činností, ale vzťahovala sa aj na činnosti, ktoré s funkciou manažéra nesúviseli. Boli nimi napríklad nárok na náhradu škody za prípadné sexuálne obťažovanie, ochrana dobrého mena či náhrada škody za ublíženie na zdraví mimo výkonu práce. Ide historicky o prvé zásadné rozhodnutie o zneužití funkcie verejného funkcionára a zásadný precedens do budúcnosti.

  1. Leto 2014 prinieslo ďalšie odhalenie. Predseda predstavenstva Burzy cenných papierov a bývalý minister životného prostredia Jozef Medveď si prenajal služobné vozidlo od firmy Vanys, kde bol jediným akcionárom. Firmu riadila jeho manželka Veronika. Vanys mal za to burze, ktorú cez 75–percentný podiel kontroluje štátny Fond národného majetku, vyfakturovať necelých 20–tisíc eur. Jozef Medveď tak obchodoval sám so sebou, účet sme zaplatili my všetci. Po upozornení na tento obchod ho dal premiér Fico odvolať.
  1. Ešte závažnejšou bola kauza synovca manželky exprezidenta Gašparoviča. Na začiatku (27. 10. 2014) bolo upozornenie, že konateľ MH Development, s. r. o. Ladislav Košecký si na účet štátnej firmy prenajíma auto rovnako ako Medveď – od svojej súkromnej firmy. Za to ho minister Pavlis odvolal.

O dva dni neskôr som priamo na pôde parlamentu informoval, že Ladislav Košecký dostal ako verejný funkcionár pokuty vo výške 12 786 EUR od parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií pre nepodávanie majetkových priznaní a podnikanie v rozpore s ústavným zákonom o konflikte záujmov. Túto pokutu zaplatil bez hanby z účtu štátnej MH Development.

Išlo o evidentné spáchanie trestného činu, čo pre médiá priznal v decembri 2014 aj minister vnútra Kaliňák. Do dnešného dňa však polícia s prokuratúrou nedokázali na Košeckého podať obžalobu a hrozí, že za súčasnej vlády sa tak ani nestane.

  1. Z druhej polovice roka 2015 pochádza už ikonická kauza Marcela Foraia, bývalého predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa štátnej zdravotnej poisťovne, ktorý musel odísť po obchodovaní s tetou Ankou. Nakoľko si ale téma zdravotníctva vyžaduje samostatnú kapitolu, spolu s ostatnými kauzami bude obsahom nasledujúceho dielu odpočtu.

Hoci v niektorých prípadoch sa voči verejným funkcionárom podarilo vyvodiť zodpovednosť (pokuty vo výške viac než 67 600 EUR pre manažérov NDS), trestnoprávna zodpovednosť stále chýba. Tú však môže vyvodzovať len polícia s prokuratúrou. Pretože tak nechceli urobiť, Sieť má v programe: 

  • Hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov. Aby sa už nemohlo stať, že minister školstva spôsobí pokutu 100-tisíc EUR, no znášať ju bude štát. Petíciu za jej zavedenie s viac než 105 000 podpismi sme už odovzdali do parlamentu a ak Sieť dostane poverenie do služby, sme pripravení ju presadiť.
  • Účinný ústavný zákon o konflikte záujmov, ktorý Smer v tomto volebnom období trikrát odmietol (1x, 2x, 3x) v rozpore so svojim sľubom z roku 2012. Aby mohlo byť viac takých prípadov potrestania zneužívania funkcie, ako pri manažéroch Národnej diaľničnej spoločnosti.

Tento blog je súčasťou série Osobný odpočet poslanca o mojej práci v parlamente v rokoch 2012 až 2016. Vysvetlenie prečo a o čom nájdete tu.

Teraz najčítanejšie