Denník N

Pán premiér. Potrebujeme to najlepšie čo vo Vás je

Zdroj: Róbert Slovák,archív
Zdroj: Róbert Slovák,archív

V rámci facebookovej výzvy „Deň, kedy všetci urobíme NIEČO pre štát“, som napísal pánovi premiérovi.

Môj príspevok pre „Deň, kedy všetci urobíme NIEČO pre štát“.

Vážený pán premiér Robert Fico,

v prvom rade chcem vyjadriť, že si plne uvedomujem do akej náročnej misie ste sa pustili, keď ste sa rozhodli vybudovať stranu a uchádzať sa o riadenie štátu. Len málokto z nás si dokáže predstaviť, aké náročné to muselo byť a s čím všetkým ste sa počas svojej politickej kariéry stretávali. Stali ste sa premiérom a to Vám nikto už nikdy nemôže uprieť.

Rozhodol som sa, že dnes urobím niečo pre štát a po tom čo teraz poďakujem všetkým svojim učiteľom a ľudom vďaka ktorým som nadobudol svoje vzdelanie, tak urobím niečo aj pre Vás.

Príde doba, keď za dvadsať rokov budete na Vašom politickom dôchodku a budete sledovať ako nastupujúca generácia vedie tento štát. Určite ste už nad tým premýšľali a skúsili ste si predstaviť, aké zásluhy Vám budú pripísané a ako sa o Vás bude hovoriť. Áno pán premiér, aj Vy ste učiteľ. Každé slovo a každé Vaše rozhodnutie, aj tie najťažšie ovplyvňujú a formujú milióny ľudí, ktorí Vás sledujú. Učíme sa od Vás to dobré, ale aj to zlé. Rozdiel je len v tom, čo sa z toho, čo sme sa od Vás naučili rozhodneme v živote uplatniť.

Moja služba štátu sa momentálne najviac prejavuje v učení na základnej škole, kde sa bohužial stretávam s veľmi veľa problémami. Pokusmi o samovraždy mojich žiačok, násťročné mamičky a biedu, akú by nemalo zažiť žiadne dieťa. Popri tom sa snažím inšpirovať každého koho stretnem, že v ňom je viac, než si môže myslieť. Toto sa vo mne najviac formuje teraz, keď sa pozerám denne na deti, ktoré majú pred sebou ťažkú budúcnosť, no ja musím byť ten, ktorý v nich vidí viac.

Naša krajina je úžasná a máme veľmi veľa šikovných ľudí. Nastupujúca generácia má možnosť študovať v zahraničí a uvažujú, či sa niekedy vrátia domov. Bohužial väčšina tých najšikovnejších mladých ľudí, ktorých poznám nie je spokojná s tým, že sa aj náš premiér správa viac ako politik na Machiavelliho štýl, než štátnik v 21. storočí. Uvedomujem si, že náš národ je mladý a svoje miesto vo svete, ako aj svoje národné sebavedomie si stále budujeme. Sme súčasťou turbulentnej, ale tiež mladej zjednotenej Európy. Niekedy je však podľa mňa potrebné zohľadniť aj to, ako svojich krajanov inšpirovať k výnimočnosti, než sledovať len verejnú mienku väčšiny. Aj keď tá prvá možnosť je samozrejme oveľa náročnejšia. Nie som v pozícii, aby som Vám radil, pretože nepoznám zložitosť a spôsoby tvorenia Vašich rozhodnutí. Môžem sa však vyjadriť ako mladý človek, ktorý sleduje čo sa v našej krajine a vo svete deje.

Potrebujeme to najlepšie čo vo Vás je. Potrebujeme tú najsilnejšiu vášeň, odhodlanie, porozumenie a pravé líderstvo, že zmeníte našu krajinu, ktorá vo Vás bola, keď ste boli mladý. Či už budete aj naďalej premiérom, alebo nie. Tak teraz je podľa mňa tá vhodná doba, ktorú sleduje aj nastupujúca generácia.

Bol som rád, keď ste v sobotu krátko spomenuli ako si učiteľov vážite. Mal som silný pocit, že to ide priamo z Vás. Priamo z toho miesta, kde vo Vás drieme tá najlepšia verzia Roberta Fica, premiéra, štátnika a občana tejto krajiny.

Momentálna situácia nie je len o tisíckach učiteľov. Je o ďalšom smerovaní našej krajiny a Vy ako jej líder máte možnosť urobiť niečo naozaj výnimočné. Nedovolím si Vám radiť čo to má byť, ale som presvedčený, že odpoveď nájdete.

Toto je momentálne najvhodnejší spôsob, ako spolu môžeme komunikovať. Odpovedzte mi prosím Vašimi činmi.

Prajem Vám s celou svojou mladíckou naivitou, možno neskúsenosťou, ale veľkou odhodlanosťou urobiť dnes niečo dôležité pre štát, aby ste to dokázal.

S pozdravom

Ivan Sakin

Teraz najčítanejšie

Ivan Sakin

Záleží mi na budúcnosti našej krajiny. Chcem, aby sme boli sebavedomá a úspešná krajina, ktorá sa dokáže presadiť vo svete. Pohyboval som sa v biznise a potom som sa cez program Teach for Slovakia rozhodol učiť 2 roky na Základnej škole v Dobšinej. Momentálne som komunitným manažérom hnutia Progresívne Slovensko, kde sa starám o podporu a rast komunít a buniek hnutia. Privítam vaše komentáre.