Denník N

Pán premiér, prečo je toľko vyradených bez toho, že by si našli prácu?

V júni sa masívnym spôsobom znížil podiel nezamestnaných z databáz úradov.

Upozornila na to Národná banka Slovenska vo svojom analytickom komentári. Podľa nej dosiahol podiel takto vyradených uchádzačov na celku až viac ako 5%. Pri zhruba tretine z celkového počtu 12-tisíc vyradených z evidencie počas júna išlo o „nespoluprácu“ s úradom napr. nedostavovanie sa na úrad, či neaktívne hľadanie zamestnania. Väčšina bola vyradená. Presne 8 939 osôb pre „ostatné dôvody“ ako napríklad prekročenie príjmu na dohodu a podobne. Súvisí to s tým, že od 1.5.2017 bola v NR SR prijatá legislatíva, ktorá zakázala mať viacero dohôd, nedovoľuje sa pracovať na dohodu u zamestnávateľa, u ktorého už uchádzač pracoval na základe pracovnej zmluvy pred zaradením do evidencie a pod.

Ak sa však pozrieme na 12 najmenej rozvinutých okresov zistíme, že v júni 2014 tam žilo 13% obyvateľov Slovenska a tvorili 24% nezamestnaných SR a 30% dlhodobo nezamestnaných SR. No v júni 2017 sa situácia zhoršila a počet nezamestnaných sa zvýšil na 27% a počet dlhodobo nezamestnaných na 36%. Pribudol nový okres Gelnica a čoskoro pribudne okres Medzilaborce. To znamená, že slovenský trh je dynamický a miera nezamestnanosti klesá ak berieme do úvahy Slovensko ako celok. Avšak formy podpory na znižovanie regionálnych rozdielov sú nevhodné. Priame a nepriame náklady na prípravu akčných plánov podľa analytikov sú porovnateľné s výškou pomoci pre regióny. Ak by sa mali vyrovnať týmito formami rozdiely v regiónoch trvalo by to 200 rokov. Preto nevidím efekt v tom, že sa chválime znížením nezamestnanosti. Vieme, alebo mali by sme priznať, že tam kde máme problém sa nám situácia zhoršuje. Zaujímavosťou je, že viac ako 4 roky sú štatistiky ÚPSVaR oficiálne „predbežné“. To znamená, že údaje sa synchronizujú už 4 roky.

Politikom nepomôže ak budú fakty zakrývať alebo prekrúcať, lebo ľudia cítia realitu na vlastnej koži. V tých menej rozvinutých okresoch už nemajú možnosť pracovať ani len na dohodu u zamestnávateľa, od ktorého odišli pred evidenciou na úrad práce. Tie vyspelé okresy zápasia s bývaním, škôlkami, cudzincami,… V konečnom dôsledku doplácajú v rôznych oblastiach spoločenského života jedni na druhých. Kto je spokojný? Asi iba niektorí politici.

Teraz najčítanejšie

Soňa Gaborčáková

Svoj profesionálny život som zasvätila pomoci deťom a mladým ľuďom so zdravotným znevýhodnením. V roku 1999 som začala s pomocou deťom. Ľudia iba neveriacky krútili hlavami, že sa mi to nepodarí. Ja som sa nevzdala. Napriek ťažkým obdobiam som vybudovala komplexný systém starostlivosti pre tých najzraniteľnejších – Dom sv. Anny v Starej Ľubovni. V marcových voľbách 2016 som získala dôveru voličov a stala som sa poslankyňou NRSR. Preto budem hájiť záujmy tých najzraniteľnejších...