Denník N

Panebože, panebože, koho ste k nám, pán Fico, pozvali?

Robert Fico tancuje dnes na téme utečencov akýsi zúfalý breakdance. Na jednej strane útočí na najprimitívnejšie pudy voličov a vyvoláva strach, na druhej sa prsí, ako sem síce pár utečencov pozve, ale dôsledne ich prelustruje a nedá im dýchať.

Pri jednom freeze vraví: „Asi sa zhodneme na tom, že nemôžeme povedať, že neurobíme vôbec nič, pokiaľ ide o krízu s migrantmi v Európe.“ Asi sa zhodneme? Myslím si, že sa nezhodneme; veľa ľudí v tejto krajine si totiž myslí, že sa utečeneckej kríze musí Slovensko vyhnúť tým, že sa jednoducho pred nimi uzavrie. A ani sa im pri takejto vláde a úrovni verejnej debaty nečudujem.

A nasleduje Ficov krkolomný head-spin. Podľa jeho slov vláda pracuje na systéme mimoriadne tvrdých represívnych opatrení, ktoré majú našincov chrániť pred prípadným ohrozením zo strany imigrantov. Panebože, panebože, koho ste k nám, pán Fico, pozvali, keď potrebujeme mimoriadne tvrdé represívne opatrenia?! Prídu kobky, strážne veže, guľometné hniezda? Tých päťsto údajných vzdelaných kresťanov z Traiskirchenu si vyžaduje represívne opatrenia???

No ani Slovenská informačná služba nelení; čo nelení, ona desí. „Bezpečnostnou hrozbou je v prípade nelegálnej migrácie najmä možnosť infiltrácie rizikových osôb a osôb podozrivých z terorizmu a ich príchod na územie Európskej únie, pričom táto hrozba sa v posledných mesiacoch zvýšila,“ vyhlásila služba, väčšinu času tajomná ako Hrad v Karpatoch, no teraz výnimočne ukecaná.

Doteraz boli teroristi buď občanmi krajín, kde útočili, alebo do nich prišli legálne a po pansky business triedou. Ale teraz vraj stojíme pred problémom infiltrácie: teroristi sa k nám plavia medzi utečencami na vratkých koráboch. Naozaj? Pýtam sa SIS: Ako veľmi sa tá hrozba infiltrácie zvýšila?

Pri takejto príšernej vládnej „informačnej kampani“ sa ani nečudujem, že ľudia prepadajú panike – v Gabčíkove, v Ladcoch…  Najradšej by pred imigrantmi opevnili svoje obce ako v stredoveku.  Vydesený Fico z búrky odporu, ktorú sám vyvolal, teraz len nekonkrétne jachtá, že vláda bude referendum v Gabčíkove rešpektovať. Najprv na ľudí v tom lepšom prípade kašľal, v tom horšom ich strašil. Pirueta na hlave ako od Slováka Freddieho!

Niektorí ľudia nestratia svoju dôstojnosť ani v najťažších životných skúškach.  Mám vážne obavy, že tú svoju stratíme ešte skôr, ako sem Fico dopraví prvého utečenca. Spolu s ľudskosťou a schopnosťou čeliť kalerábom, ktoré nám tlačia nezodpovední populisti a ich lokaji do hláv.

P.S. Pred pár dňami mala RTVS príspevok o mimoriadne úspešnom startupistovi z východného Slovenska. Bol to Ukrajinec a prišiel k nám pred dvoma rokmi. Hovoril plynule anglicky a s partnermi vyvíjal aplikácie na konferenčné hovory. Alebo malý Vietnamec z obce pri Bratislave, ktorý vyhráva slovenské matematické olympiády. Prípadne obľúbený kolega z SaS, ktorý síce pochádza z Bagdadu, ale hovorí bratislavským prízvukom a študuje u nás medzinárodné vzťahy. A bol prijatý údajne xenofóbnym Sulíkom. Aspoň tri pozitívne príklady. A aby bolo jasno: urobím všetko preto, aby sme na Slovensku nemali šariou riadené islamské getá, aké dnes vidíme v Londýne či Paríži. Ale ruský vedec z neziskovky, angolská kamoška zo študentskej krčmy, vietnamská account directorka z reklamky, tuniský šéfkuchár v mojej obľúbenej japonskej reštaurácii, sexi indická fitness trénerka s kanadským pasom, večne usmiaty Turek z Izmiru v najlepšej kebabárni v Bratislave, či vzdelaná srílanská babysitterka mne i Slovensku dávajú výrazne viac, ako berú.

Tak dobré ráno alebo pekný deň.

Teraz najčítanejšie