Denník N

Pánovi premiérovi z lásky

Vážený pán premiér!

Pozorne som si včera vypočul Vašu tlačovú besedu, v ktorej ste vyjadrili definitívne stanovisko k štrajku. Musím uznať, ste výnimočný rečník, vystupujete sebavedomo a Vaše emócie nedávate najavo. Len málokto pozná, že sa v kútiku duše bojíte, narozdiel od chudáka pána ministra, ktorého bledá tvár naznačuje niečo iné.

My v Iniciatíve slovenských učiteľov všetci dobre vieme, aký výnimočný ste politik. Vieme aj to, že naše požiadavky vnímate ako politický boj. No musíme podotknúť, že bojovať proti Vám je ako bojovať šípmi proti pancierovému tanku. Máte za sebou poradcov, ľudí, obrovskú finančnú podporu a teda moc. My máme iba pravdu! A pripomíname, že aj pancierový tank jedného dňa zhrdzavie.

Mnohí z nás špekulujú, či náhodou netrpíte dyskalkúliou, pretože Vaša schopnosť rozpoznávať čísla je mizivá. Narážam na čísla, percentá a štatistiky, ktoré na tlačovej besede vyťahujete, pretože sú nepresné a zavádzajúce. Nemá zmysel vyvracať Vaše argumenty, urobili sme to mnohokrát. V podstate je jedno, koľko škôl štrajkuje. Podstatou je to, že ak sa do štrajku zapojí čo len jediná škola, už to musíte vnímať ako výstražný signál, že v školstve niečo nefunguje. Ak sa kvôli štrajku zatvorí jediná škola a deti sú ochudobnené o klasický proces vyučovania, nastáva problém, ku ktorému by ste sa mali vyjadriť. Vy však chválite tých, ktorí sa do štrajku nezapájajú. Škola je definovaná ako inštitúcia, ktorá vytvára hodnoty. Tie Vaše hodnoty musia byť tým pádom úplne zvrátené.

Nosnou témou Vášho včerajšieho brífingu bolo definitívne vyjadrenie sa k štrajku učiteľov. Mocným no najmä arogantným hlasom a zamračeným čelom ste vyhlásili, že vláda už nemôže nič pre učiteľov urobiť. Je Vám jedno, že ste nesplnili sľuby, ktoré ste deklarovali verejnosti po nástupe do funkcie pred štyrmi rokmi. Je Vám jedno, že ste oklamali a stále klamete verejnosť svojimi vyjadreniami. Je Vám jedno, že okrádate naše deti o výchovu a vzdelávanie a teda aj o budúcnosť. Vyzývate učiteľov, aby štrajk ukončili. Ste zaslepený mocou, ktorá sa Vám dostala pod kožu a už nechcete vidieť skutočný svet vôkol Vás. Pán premiér, nie Vy určíte, kedy sa štrajk skončí, určíme to my, štrajkujúci učitelia!

Viackrát sme deklarovali, že štrajk ukončíme aj hneď, stačí, ak nás prestanete vysmievať a ignorovať. Nie je pravdou, že nemôžete už nič viac urobiť, stále máte mandát vládnucej strany a času do volieb je ešte dosť. A presne o to ide. Pán premiér, nie sme politická ale občianska iniciatíva. Nám nejde o to, kto bude vládnuť o pár mesiacov, nám ide o budúcnosť školstva v tejto krajine. Prosím, prestaňte sa pozerať na vlastné preferencie, nesústreďujte sa na to, aby ste pred kamerou vyzerali úžasne. Školstvo a zdravotníctvo potrebuje pomoc. Preto Vás vyzývam, zhoďte masku politika a začnite byť človekom!

Ľuboš Sibert, 

ISU s mojou skolou

Teraz najčítanejšie

Iniciatíva slovenských učiteľov

Sme nezávislá apolitická iniciatíva učiteľov z celého Slovenska, ktorej záleží na budúcnosti nášho školstva. Spojili sme sa s cieľom poukázať na problémy, ktoré školstvo sužujú a zároveň dosiahnuť zmenu, pretože nám nie je jedno, v akom stave sa súčasne školstvo nachádza.