Denník N

Pár dní v hlavnom meste labužníckej krajiny „Eataly“,

taká red pizza Calabrese s ´nduja (spicy salami) …

Vďaka niekoľkodňovému pobytu vo večnom meste, v Ríme, sme poznali,

že vari najvýstižnejším názvom tej jedinečnej labužníckej krajiny je „Eataly“;

na jednej stanici metra na veľkom bilboarde práve také pomenovanie sme totiž videli.

Taliani sú spomedzi všetkých Európanov vari celkom najväčší gurmáni:

pizza, cestoviny, zmrzlina, káva piccolo, víno, amaro, grappa, campari …

Taká red pizza Calabrese: tomato sauce, basil, ´nduja (spicy salami),

sun-dried tomatoes and „bufala“ mozzarella cheese, a k nej čapované pivo Peroni

Ktovie, či aj u nás možno dostať taliansku pizzu Calabrese s ´nduja, v origináli,

teda s pikantnou salámou z južnej časti Kalábrie; ktorá veľmi príjemne páli

a zásluhou pečených štipľavých červených papričiek ohnivou chuťou pizzu krášli …

O talianskej gastronómii kadečo zaujímavé povedal mi Peťa, v smolinskem bistri,

ktorý na tom Apeninskom polostrove, čo má tvar čižmy, pracoval viac než roky tri

a spomínal, že každodenne chodili do miestnej reštaurácie na obedové menu viacerí,

no a žiadne cestoviny ani nijakú pizzu ako hlavné jedlo v ponuke tam nemali,

že najvýživnejším a najdôležitejším chodom, ktorý v tej reštaurácii ponúkali,

boli „prírodné bielkoviny“ s bohatou prílohou a cestovinami sa vždy len predjedali (-:

a pizza, tá že slúžila ako náhrada našich čipsov a bežne najmä k pivu si ju objednávali.

Ak je to skutočne tak, potom skoro všetci z našej skupinky v Ríme celý čas sa len predkrmovali

a možno to je aj dôvod, prečo nám v ostatnej reštaurácii plnú fľašu tekutej vitálnej energie venovali …

voňavučkú, hroznovú, medovou farbičkou spôvabnenú Grappa les Barriques, product of Italy.

07.11.2016

Poznámka: obrázky z vlastných zdrojov

Teraz najčítanejšie

Anton Žemlička

milovník kníh i hier so slovíčkami pred rokom a pol začal premýšľať nad (ču)desnými mu(d)rovačkami prvá knižka vyšla minulý rok v decembri a ďalej v nich pokračuje na sklonku všedných dní ...