Pár dní v hlavnom meste labužníckej krajiny „Eataly“,
taká red pizza Calabrese s ´nduja (spicy salami) …
Vďaka niekoľkodňovému pobytu vo večnom meste, v Ríme, sme poznali,
že vari najvýstižnejším názvom tej jedinečnej labužníckej krajiny je „Eataly“;
na jednej stanici metra na veľkom bilboarde práve také pomenovanie sme totiž videli.
Taliani sú spomedzi všetkých Európanov vari celkom najväčší gurmáni:
pizza, cestoviny, zmrzlina, káva piccolo, víno, amaro, grappa, campari …
Taká red pizza Calabrese: tomato sauce, basil, ´nduja (spicy salami),
sun-dried tomatoes and „bufala“ mozzarella cheese, a k nej čapované pivo Peroni …
Ktovie, či aj u nás možno dostať taliansku pizzu Calabrese s ´nduja, v origináli,
teda s pikantnou salámou z južnej časti Kalábrie; ktorá veľmi príjemne páli
a zásluhou pečených štipľavých červených papričiek ohnivou chuťou pizzu krášli …
O talianskej gastronómii kadečo zaujímavé povedal mi Peťa, v smolinskem bistri,
ktorý na tom Apeninskom polostrove, čo má tvar čižmy, pracoval viac než roky tri
a spomínal, že každodenne chodili do miestnej reštaurácie na obedové menu viacerí,
no a žiadne cestoviny ani nijakú pizzu ako hlavné jedlo v ponuke tam nemali,
že najvýživnejším a najdôležitejším chodom, ktorý v tej reštaurácii ponúkali,
boli „prírodné bielkoviny“ s bohatou prílohou a cestovinami sa vždy len predjedali (-:
a pizza, tá že slúžila ako náhrada našich čipsov a bežne najmä k pivu si ju objednávali.
Ak je to skutočne tak, potom skoro všetci z našej skupinky v Ríme celý čas sa len predkrmovali
a možno to je aj dôvod, prečo nám v ostatnej reštaurácii plnú fľašu tekutej vitálnej energie venovali …
voňavučkú, hroznovú, medovou farbičkou spôvabnenú Grappa les Barriques, product of Italy.
07.11.2016
Poznámka: obrázky z vlastných zdrojov