Denník N

Pár poznatkov z vietnamskej gastronómie …

Mäso, nielen hadie, bežne do „žuvačkova“ pripravené je …

Základom vietnamskej kuchyne je silný vývar z hovädzích a bravčových kostí: phở, bún, miến;

po dvojtýždňovom hektickom poznávacom pobyte vo Vietname o tom už veru kadečo zaujímavé viem. (-:

Tie rezancové „životabudiče“ s bylinkami a čili papričkami zvyknú sa konzumovať najmä ráno či dopoludnia,

a na obed a na večeru býva vždy varená ryža, do chrumkava ukuchtené zelené stonky rastlín a rozmanité listy,

tiež omáčky (hlavne rybacia a sójová) a zvyčajne do „žuvačkova“ pripravené kúsky mäsa, v tom som si istý!

Vďaka nášmu vietnamskému kamarátovi zo Záhoria ocitli sme sa totiž nielen v rôznych reštauráciách,

ale aj u viacerých jeho blízkych príbuzných, či veľmi dobrých známych, priamo v ich domácnostiach

a vždy to mäso pripravené bolo do „žuvačkova“, bez ohľadu na to, či išlo o mladé či nebodaj staršie prasa,

alebo o kozu, teľa, kura či o byvola; ba v jednom prípade aj o „tigra“, údajne najrýchlejšieho jedovatého hada. )-:

(Raz mali sme dokonca vtáčie krokety z dákych operencov z klietok, no nikdy, aspoň dúfam, nešlo a psa …)

Tvrdšie mäso má rozhodne veľký význam, lebo keď je „žuvačkoidné“ treba ho omnoho dlhšie prežúvať,

tú mäsovo-žuvačkovú hmotu v ústnej dutine chrupom trpezlivo k spoľahlivému metabolizmu spracúvať,

predtým ale tie žviakajúce kúsky vo vhodnej omáčke namáčať a popritom, ako inak, veľmi slastne mľaskať.

Tá nevyhnutná potreba dlhého prežúvania znamená, že Vietnamci nezriedka nepretržite aj pár hodín jedia,

neraz sa namojveru stáva, že stretnú sa už na obed a konzumácia s vravou trvá až do neskorého popoludnia,

ba občas to ich debužírovanie spontánne prejde až do večere, pravda, sánky vtedy už sú možno uštvané značne,

keď žuli tvrdšie sústa už od obeda či predpoludnia, no práve kvôli tomu majú vraj zuby zdravé až nezvyčajne.

Popri jedení popíjajú domácu ryžovú pálenku „okorenenú“ exotickým ovocím, bylinkami, niekedy aj marihuanou …

potom, ak doma, tak už v obývačke a na pohodlnej sedačke, v rozhovore pokračujú, so zelenou čajovou tekutinou,

ktorá je im nápomocná pri trávení rôznych druhov mäsíčka ponúkaného v nepoddajnejšej, húževnatejšej kondícii

a vďaka vietnamskému čaju je látkový metabolizmus v stave nabudenom; toľko aspoň z ich kulinárskych tradícií …

17.03.2017

Obrázky z vlastných zdrojov; dve jedlá z „tigra“, údajne najrýchlejšieho jedovatého, vo Vietname žijúceho, hada

Teraz najčítanejšie

Anton Žemlička

milovník kníh i hier so slovíčkami pred rokom a pol začal premýšľať nad (ču)desnými mu(d)rovačkami prvá knižka vyšla minulý rok v decembri a ďalej v nich pokračuje na sklonku všedných dní ...