Denník N

Pár viet pánovi Sulíkovi

Zastaví sa predseda liberálnej SaS, alebo bude zelenú stále viac nahrádzať hnedá? Aktuálne, pri návštevách rómskych osád hovorí o dobrovoľných sterilizáciách. Pre všetky ženy. „A Kotleba tlieska“, povedala Lucia (nie Nicholsonová).

Priznám sa, že neviem ako začať tento blog. Hlavou mi behá toľko myšlienok a ja ich akosi neviem uchopiť. Sama seba sa pýtam, či to vôbec bude mať zmysel, keď si to človek, ktorému chcem tento blog venovať možno ani neprečíta a už vôbec sa nad tým nezamyslí. Ale nemôžem si pomôcť. Možno to bude pre mnohých zopár malicherných riadkov, možno pre niekoho úplne nezmyselné, ale nemôžem a nechcem ostať len pri jednom komentári pod statusom pána Sulíka, kde riešenie katastrofálnych podmienok pre život rómov a rómiek, vidí v možnosti voľby pre všetky ženy. Možnosť voľby podstúpiť sterilizáciu.

Viete, asi si naozaj poviete, či má zmysel takýmto spôsobom reagovať na jeden status politika. Ale ja už mám toho naozaj dosť. Hlboko nesúhlasím s politikou, ktorú predstavuje pán premiér Fico. Naozaj hlboko. Má síce aj svetlé momenty, to mu každý musí nechať, no jeho štýl vládnutia podľa mňa prináša do spoločnosti veľkú mieru frustrácie z politiky.
Mala som tuším 25 rokov, keď na Slovensku vznikla strana Sloboda a Solidarita. Bolo to niečo, čo Slovensko potrebovalo. Noví ľudia s chuťou meniť veci k lepšiemu. Napĺňala ma eufória. Tá sa však už pred niekoľkými rokmi začala vytrácať. Vždy som si však povedala, ok aj tak je to najlepšia možná voľba na Slovensku a v každých voľbách som SaS doposiaľ dala svoj hlas. Aj pri tých posledných, keď už jej predseda pán Sulík mal naozaj vyjadrenia, ktoré boli pre mňa absolútne neprijateľné. Ešte aj vtedy som zavrela obe oči a vravela si, že predseda stranu nerobí a sú tam ľudia, ako Martin Poliačik, Ďuro Droba, Lucia Nicholsonová, Natália Blahová a možno mnohí a mnohé ďalší, ktorých, ani nepoznám. Presne kvôli týmto ľuďom som SaS v roku 2016 opäť volila a dala týmto štyrom ľuďom preferenčné hlasy. Dúfala som, že ich pán predseda sa napokon upokojí a prestane. Veľmi som sa mýlila. Ach, ako len veľmi. Dnes je pre mňa táto strana nevoliteľná. Aj napriek tomu, že tam sedia menovaní ľudia, ktorých prácu si vážim.
Pán Sulík to posledným statusom u mňa dohnal až k tomuto blogu. Bol sa pozrieť do osád, kde žijú rómky a rómovia a hľa napíše, že pre všetky ženy, by bolo najlepšie mať voľbu sterilizácie. Ak politik, ktorý chce nahradiť pána Fica v premiérskom kresle používa rétoriku, ktorá nemá, ale absolútne nič spoločné ani len s elementárnou slušnosťou, ale naopak je hrubou urážkou, žien a rómskej komunity, tak potom nie je žiadnou alternatívou voči Ficovi, ale je presne rovnakým hulvátom, ako Kotleba.
Pán Sulík, keďže operujete s kartou sterilizácií, tak ja Vám teda, ako žena, ako trans žena niečo k týmto „dobrovoľným“ sterilizáciám poviem. Keď som chcela, aby táto krajina uznala, že som ženou a vydala mi doklady prislúchajúce mojmu rodu, musela som podstúpiť „dobrovoľnú kastráciu“. Sterilizácie sa ma teda dotýkajú, ale že úplne osobne. Vaším riešením na problémy, ktoré rómska menšina v tejto krajine má, je dať ženám (len ženám), možnosť dobrovoľne podstúpiť sterilizáciu. Myslíte tú istú dobrovoľnú sterilizáciu, ktorú v tejto krajine MUSÍ podstúpiť niekoľko sto, možno tisíc trans ľudí, ak chcú, aby boli rešpektovaní úradmi? Viete si vôbec predstaviť, aké ponižujúce, aké neľudské a aké odporné je, keď má niekto nad Vami takú moc, že Vám vezme právo mať biologicky vlastné deti? A Vy o tom hovoríte akoby ste dávali návrh na opravu mostu. Už len o tom hovoriť, ako o možnosti, pre určitú skupinu obyvateľov je odporné a lacné. Uvedomujete si, že takouto politikou ponižujete a urážate ženy, rómske ženy, rómsku komunitu ako celok? Asi nie. Vrátim sa k veci.
Ak je teda podľa predsedu SaS pána Sulíka normálne a dokonca liberálne, že ponúkne všetkým ženám na Slovensku dobrovoľne podstúpiť sterilizáciu, potom sa teda pýtam, prečo ako liberál netlačí na to, aby sterilizácie boli na Slovensku naozaj dobrovoľnými. Prečo sa liberálni politici a političky na Slovensku nezaujímajú o to, že lekárky a lekári na základe žiadostí od matrík, nútia trans ľudí do invazívnych zákrokov? A mimochodom, ešte majú toľko drzosti, že nám dajú podpísať doklad v ktorom prehlasujeme, že sme tieto zákroky podstúpili dobrovoľne. My trans ľudia tak máme síce možnosť zákrok nepodstúpiť, avšak potom si vyberáme cudzí život, ktorý prirodzene nechceme. Pán Sulík samozrejme hovorí, že tieto dobrovoľné sterilizácie by mali byť dostupné pre všetky ženy. Ale hovorí to pri návšteve rómskych osád, ktoré samé o sebe nehovoria nič o rómoch, ale o nás, o majorite, o vládach, ktoré tu niekoľko desaťročí ignorujú vlastných občanov a o spoločnosti, ktorá rómov a rómky bez mihnutia oka radí k neprispôsobivým občanom. Pán Sulík by si však asi takéto výroky nedovolil pri návšteve mnohopočetných katolíckych rodín, kde nie je raritou ani sedem, či viac detí. A tieto rodiny trú biedu presne rovnakú, ako tie v rómskych osadách.
Návrh samozrejme ráta so sterilizáciou žien, lebo predsa, čo by to bolo za chlapa, keby nemohol robiť deti však? A kde sú teraz všetky tie pro-life organizácie na čele s Chromíkom to sa ani nejdem pýtať.

Pán Sulík viem, že loviť hlasy v kotlebovskom rybníku je jednoduché, no aj keď si množstvo ľudí nebude pamätať jeden Váš status, ktorým ste urazili niekoľko tisíc slovenských občianok a občanov, už navždy budete spoluzodpovedný za radikalizáciu názorov v spoločnosti, za to, že legitimizujete nenávistné prejavy, za to, že ste de facto niektoré skupiny na Slovensku označili za vhodné sa nerozmnožovať.
Osobne mi ostáva dúfať, že formujúce sa Progresívne Slovensko bude naozaj progresívnym hnutím a pojme za svoje aj životy a problémy ľudí na okraji tejto našej slovenskej spoločnosti. Priznám sa, už nemám toľko pozitívnych očakávaní, ako to bolo pri SaS. No stále verím, že aj na Slovensku môže vzniknúť strana, hnutie, ktoré už nebude len voľbou menšieho zla, ale bude hodnotovo na strane ľudskej dôstojnosti a práv pre každého rovnakých. A ktovie, možno raz naberiem odvahu ja sama.

Teraz najčítanejšie

Zara Kromková

V súčasnosti pôsobím, ako komunitná pracovníčka komunitného a poradenského centra pre LGBTI+ ľudí PRIZMA v Košiciach a tiež som členkou OZ TransFúzia, ktoré sa 10 rokov venuje zlepšovaniu situácie trans ľudí na Slovensku. Venujem sa najmä poradenstvu, pre trans ľudí, mediálnym výstupom a práci s LGBTI+ komunitou na východnom Slovensku. Mojou túžbou je rešpektujúca a otvorená spoločnosť, pre všetky skupiny jej obyvateľstva a prenesenie európskych hodnôt do slovenskej politiky.