Denník N

Petržalka nakúpila v súlade so zákonom, ale v nesúlade s morálkou

Ako sa dá nakúpiť v súlade so zákonom, no v značnom nesúlade s morálkou a charakterom uvediem na tomto príklade s podtitulom „Na hulváta“.

1. V utorok 31.5.2016 bola zverejnená zmluva o nákupe automobilu, kde kupujúcim je bratislavská mestská časť Petržalka. Výsledná nákupná cena je 42.000 EUR s DPH. Jedná sa o automobil Škoda Superb Style 2.0 TDI 140 kw 6-stup. automat. DSG 4×4.

Všetko v súlade so zákonom.

2. Špecifikácia predmetného automobilu bola stanovená do detailov.

Všetko v súlade so zákonom.

3. Nákup prebehol formou elektronickej aukcie. Zákazka bola vyhlásená vo štvrtok ráno 26.5.2016, lehota na predkladanie ponúk skončila v utorok ráno 31.5.2016.

Všetko v súlade so zákonom.

4. Počet predložených ponúk a súčasne počet súťažiacich bol 1 (slovom jeden).

Všetko v súlade so zákonom.

5. Termín dodania automobilu – 10 dní od uzatvorenia zmluvy.

Všetko v súlade so zákonom.

Takže týmto môžem konštatovať, že bratislavská mestská časť Petržalka nakúpila luxusný automobil v súlade so zákonom.

No, tak teraz prejdime k morálke a k charakteru. Presnejšie, ako by mal postupovať morálny a charakterný úradník v tomto prípade.

  1. Ak chcem nakúpiť bezpečný, rýchly a reprezentačný automobil, v prvom rade si neurčím konkrétnu značku s označením konkrétnej výbavy, aby som tak nevylúčil ďalších súťažiacich.
  2. Pri vyhlásení nebudem špecifikovať konkrétnu výbavu, v tomto prípade nerozumiem, načo je pri starostovskej funkcii potrebný jeden z najlepších motorov, tiež 4×4, práve 6-stupňová DSG prevodovka, konkrétne rozmery auta (čím priamo vylučujem mnohé značky) a ďalšie vychytávky.
  3. Ak spravujem verejné peniaze, využijem max. lehotu na predkladanie ponúk (bol nákup automobilu až taký súrny?), aby som nakúpil hospodárne.
  4. Ak mi je predložená jediná ponuka a v aukcii súťaží jediný súťažiaci, súťaž zruším.
  5. Ak sa jedná o nákup automobilu, ktorý nie je súrnou požiadavkou, stanovím lehotu na dodanie čo najdlhšiu kvôli rozšíreniu počtu možných súťažiacich (Kupovali ste niekedy nový automobil priamo z predajne ako pečivo?).

 

Aktualizované 28.6.2016: V centrálnom registri zmlúv bolo dňa 27.6.2016 uverejnené Odstúpenie od zmluvy.

Teraz najčítanejšie

Kamil Bodnár

V komunálnych voľbách v roku 2018 som bol zvolený za poslanca bratislavskej mestskej časti Ružinov za obvod Štrkovec. Som predsedom Dozornej rady Ružinovského podniku verejno - prospešných služieb, a.s.. Vo voľbách do VÚC BA v roku 2017 som skončil ako prvý náhradník za obvod Ružinov. Vo svojom voľnom čase sa venujem analýze štátnych verejných obstarávaní, súťaží, zmlúv a vzájomných politických prepojení, čo mnohokrát pri svojej práci využila expodpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová. Tejto téme sa venujem aj vo svojej rigoróznej práci s názvom Problematika verejného obstarávania na Slovensku. Popritom pracujem v informačno-technologickej spoločnosti ako dátový analytik.