Denník N

Pľuvanec do tváre všetkým Žilinčanom

Zadĺžená Žilina kupuje luxus
Zadĺžená Žilina kupuje luxus

Tak a je rozhodnuté. Po viacerých peripetiách a obštrukciách sa vedeniu mesta Žilina konečne podarilo obstarať vytúžené autíčko pre primátora. Po zrušení zmluvy koncom minulého týždňa, ktorého dôvodom bola údajná škodlivosť medializácie pre dodávateľa, bola v piatok vyhlásená nová súťaž.

Stalo sa tak v réžii zastupujúceho viceprimátora Patrika Gromu (primátor Igor Choma je na dovolenke) po tom čo dvaja poslanci prejavili vôľu presadiť na mimoriadnom zastupiteľstve zníženie sumy na nákup luxusného auta.

Patrik Groma, 1. viceprimátor
Patrik Groma, 1. viceprimátor (zdroj TA3)

Napísal som to na svojom blogu
Mojím cieľom bolo upozorniť na podivné praktiky a „nakopnúť“ potencionálnych dodávateľov, aby sa zúčastnili a znížili tak cenu obstarávaného auta. Nepredpokladal som, že firma AC Bratislava, spol. s r.o., ktorá z vysúťaženej dodávky vycúvala, bude mať tú guráž ísť znovu do novej elektronickej dražby. Mýlil som sa. Prvé verejné obstarávanie bolo našité na konkrétny model auta Audi8 Long, alebo ekvivalent.

Nové obstarávanie bolo na prvý pohľad voľnejšie. Ale opak bol pravdou. Tým, že vypadol ekvivalent a boli určené konkrétne záväzné parametre ako 8 rýchlostná prevodovka, masážne sedadlá s ventiláciou a slnečná rolovacia clona pre zadné okno , zabránilo to dodávateľom automobilov iných značiek v súťaži. Celé to bolo utvrdené slovami: Nedodržanie ktorejkoľvek podmienky, požiadavky a požadovaných parametrov objednávateľa, uvedenej v opisnom formulári sa bude považovať za podstatné porušenie zmluvných podmienok a objednávateľ bude oprávnený odstúpiť od zmluvy. Objednávateľ neodoberie tovar a vystaví negatívnu referenciu. 1. viceprimátor Patrik Groma teda túto bitku vyhral. V reportáži TA3 viní  poslancov z odsúhlasenia tak vysokej sumy, ktorá umožnila kúpu drahého auta, hoci nič nebránilo mestu znížiť štartovaciu sumu nie o 2000,- Eur, ale aj o 20 000,-Eur. Poslanci odhlasovali len vrchný limit. V rádiožurnále RTVS poslancov zase obviňuje z lenivosti.

Občania Žiliny mu ale na FB kontrujú a nedávajú si servítku pred ústa:

reakcia občana Žiliny
reakcia občana Žiliny
reakcia Miroslava Jaroša
reakcia Miroslava Jaroša

Rekapitulácia pre čitateľov:

1, po odsúhlasení nadsadenej sumy 80 000,- Eur do transparentnej súťaže všetci očakávajú, že prebehne korektne a zrazí cenu o niekoľko desiatok tisíc.

2, Súťaž je vyhlásená a nastavená tak, aby vyhralo auto Audi8 Long nachádzajúce sa vo firme, ktorej spolumajiteľom je Jirko Malchárek, známy z prípadu Gorila. Tak sa aj stáva, súťažiacim do počtu je firma Galimex z Martina.

3, Poslanec Ľubo Bechný, redakcia Nového Času a ešte niekto tretí dávajú podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, či nebol porušený zákon, keďže boli nastavené do súťaže konkrétne parametre auta – napr, že má mať na tachometri najazdené 4 800 km.

4, ÚVO  v zákonnej dobe 30 dní na podnet podaný 13.6. 2016 odpovedá 13.7.2016, kde píše, že podnetom sa nebude zaoberať, lebo zmluvné strany AC Bratislava, spol. s r.o. a Mesto Žilina sa rozhodli kúpnu zmluvu č. Z201614563.Z po vzájomnom dohovore ukončiť .

5, Mesto na tlačovej konferencii dňa 14.7. informuje, že zmluva sa ukončuje na návrh dodávateľa, z dôvodu negatívnej medializácie, ktorá firme škodí. Mesto chce byť ústretové a žiadosti partnera vyhovuje.

6, Odstúpenie vyvoláva novú vlnu negatívnej medializácie z ktorej vyplýva, že by údajne Úrad pre verejné obstarávanie musel potvrdiť pochybenia, tak to vyriešili týmto elegantným spôsobom. Šéfredaktor Žilinských novín Michal Filek, vo svojom úvodníku Precedens odhaľuje, že vo funkcii podpredsedu ÚVO sedí JUDr. Andrej Holák, člen strany SMER a blízky spolupracovník Igora Chomu  v Národnej diaľničnej spoločnosti v rokoch 2006 -2010, na pozícii druhej podpredseníčky potom Danka Bekeová, známa odpredajom lukratívnych pozemkov Žilinskej nemocnice v období svojho riaditeľovania v tejto nemocnici a odvolaná ministrom Uhliarikom (KDH).

7, Ešte v ten deň 14.7. poslanci mesta Žiliny Peter Ničík (nezávislý) pre RTVS a poslanec Jozef Juriš (Sieť) vyjadrujú vôľu zvolať mimoriadne mestské zastupiteľstvo  v Žiline a vyčlenenú sumu 80 000,- Eur razantne znížiť. Uvažujú o novej nastavenej sume cca 50 000,- Eur.

8, Mesto pod vedením zastupujúceho Patrika Gromu nečaká a hneď na druhý deň v piatok 15.7. vypisuje nové verejné obstarávanie na novú luxusnú reprezentačnú limizínu. Obstarávanie už nie je nastavené na konkrétne auto, ale niektorými konkrétnymi parametrami (napr. povinnou 8 rýchlostnou automatickou prevodovkou) sú niektoré značky zo súťaže automaticky vylúčené.

9, Elektronické obstarávanie vyhráva firma AC Bratislava spol. s r.o., ktorej vedeniu už paradoxne nevadí hroziaca medializácia. Partnerom v súťaži je zase len jedna jediná firma, tá čo aj v predchádzajúcom obstarávaní. Pár kolečiek v elektronickej dražbe súťažia (do dvoch minút je potrebné znížiť cenu protistrany) a nakoniec víťazí cena 71 777,-Eur

Úrad pre verejné obstarávanie by teraz po dotiahnutí verejného obstarávania už konečne mohol dať odpoveď na moje otázky, či bol, alebo nebol porušený zákon. Voliči tak zrejme urobia v budúcich komunálnych voľbách.

Ľubo Bechný

autor je poslanec mesta Žilina a podpredseda OZ Proti korupcii

článok môžete podporiť na VYBRALI SME

Teraz najčítanejšie