Denník N

Po troch rokoch vlády.

Ak sa s menom Ivana Mikloša spája pojem rovná daň, u Roberta Fica to bude celkom určite minimálna mzda. Niekde som sa dočítal, že by sa mala týkať zhruba 150 tis. ľudí. Bez ohľadu na odvetvie či región. Niekde môže byť jej zvyšovanie hodnotené aj ako opatrenie na (nútené) zvýšenie mobility pracovnej sily. Samozrejme v spojení s cestovaním zadarmo. Nie som si istý, či to funguje aj naopak, pretože mobilitu investorov to zrejme nezvýši. Tú by mohla zvýšiť napr. cestná infraštruktúra. Ak by sa investície realizované z výberu mýta ukázali ako nedostatočné, mohlo by sa zvážiť aj zavedenie mýta na cestách druhej, prípadne tretej triedy. Ale vážne.

Z makroekonomických údajov Dzurindových vlád sme sa viac nenajedli. Z úst aktuálneho premiéra je to samozrejme o niečom inom. Po poslednej prognóze NBS som začal zvažovať, že by som mohol konečne vymeniť kuchynskú linku, zväčšiť uhlopriečku televízora a ak sa upraví prognóza rastu nahor, možno by to vydalo aj na nejaký last minute k Stredozemnému moru.

Otázkou ostáva, či je to vďaka politike vlády alebo napriek tomu. Či ide o firmy, ktoré sa vedia presadiť voči konkurencii v trhových podmienkach alebo o firmy zavesené na štátny rozpočet, kde trh supluje regulátor (?) určujúci primerané náklady a mieru zisku. Pretože v konečnom dôsledku (opravte ma ak sa mýlim) nejde o zisk, ale o čerpanie (napr. štátneho rozpočtu). Osobitnou kapitolou by mohlo byť podnikanie so zápornými číslami, napr. formou reštrukturalizáce.

Nie celkom korešponduje s optimizmom premiéra aktuálny prieskum o hodnotení troch rokov vlády strany SMER a premiéra Roberta Fica.

Vopred je jasné, že nemôže byť objektívny, pretože medzi respondentov nezaradil o.i. majiteľov schránkových firiem a  účtov v daňových rajoch. To, že nemusia byť občanmi tohto štátu je len chabou metodickou výhovorkou zadávateľa prieskumu. Veď v podstate sú všetci naši.

59% respondentov hodnotí výsledky tejto vlády negatívne (skôr negatívne až veľmi negatívne), pre 74% respondentov vláda nezvláda boj s nezamestnanosťou, pre takmer 89% boj s korupciou, pre 76% nehospodárne nakladá s verejnými zdrojmi, podľa 81% respondentov sa nezlepšuje situácia v súdnictve, podľa 87% ani v zdravotníctve, podľa takmer 87% sa vláde nedarí zmierňovať majetkové a sociálne rozdiely. Najmä posledné číslo by malo byť pre sociálno-demonkratickú vládu niečo medzi žltou a červenou kartou …

Pretože nech sa Robert Fico snaží koľko chce, 51% respondentov hodnotí jeho pôsobenie na čele vlády v princípe negatívne.

Teraz najčítanejšie