Denník N

Počiatkove palivové karty – odpoveď kriminálnej polície

Zakaždým, keď médiá zverejnia nejakú politickú kauzu, kde údajne došlo k nehospodárnemu nakladaniu s verejnými financiami, majetkom štátu alebo ku klientelizmu, uvedomelého človeka, ktorý platí dane, to musí vždy znechutiť. Nebudem rozoberať všetky kauzy, ktoré boli zverejnené, ale budem sa venovať len jednej, konkrétnej, v ktorej sme sa ako občania z Iniciatívy “Chceme s radosťou platiť dane” podujali preskúmať, čo bolo mediálne prezentované v kontraste s tým, ako sa s kauzou vysporiadali príslušné orgány na základe nášho jednoduchého podnetu priamo na Generálnu prokuratúru SR.

Jedná sa o kauzu „palivové karty“ ministra Počiatka (viac v článku Na mýte zarobí desiatky miliónov eur nová firma). V skratke – v kauze ide o klasickú schránkovú firmu so sídlom na Cypre, ktorej majiteľom môže byť rovno minister Počiatek alebo jeho priatelia, pretože Cyprus síce identitu majiteľa firmy pozná (vďaka zákonu PREVENTION AND SUPPRESSION OF MONEY LAUNDERING ACTIVITIES LAW OF 2007 188(I)/2007)), ale nemusí ju vôbec zverejniť a tak je úplne jednoduché si napasovať súťaž, nechať vyhrať „svoju firmu“ a tváriť sa, že je všetko v súlade so zákonom. Preto sme v tejto veci podali jednoduchý podnet.

Medzitým, opoziční poslanci zvolali mimoriadnu schôdzu, ktorej očakávaným výsledkom bolo neodvolanie ministra Počiatka (viac v článku Počiatek ustál odvolávanie za mýto, čo stokrát prekoná kauzu CT). Kdesi v úzadí však dochádzalo  k presunu nášho podnetu na GP SR, čo je štandardom, keďže podnet musí riešiť príslušný orgán. Postupne z GP SR prešiel na Krajskú prokuratúru, ďalej na Okresnú prokuratúru až sa dostal na OR PZ BA II., odbor kriminálnej polície. Výsledkom je odmietnutie trestného stíhania v tejto kauze, resp. považovanie ho za predčasné. Prikladám odpoveď v plnom znení.

Takže môžeme považovať kauzu za vykonštruovanú a predčasne mediálne prezentovanú? Vaše názory rád uvítam v diskusii.

V tejto veci máme ešte v pláne znova osloviť Úrad pre verejné obstarávanie, či už ukončili kontrolu, pretože posledná odpoveď, ktorú sme dostali, bola v tomto znení: „Nakoľko výkon kontroly Vami uvádzaného verejného obstarávania je aktuálne v konaní, nie je možné zo strany Úradu pre verejné obstarávanie (ďalej len „úrad“) poskytnúť žiadne bližšie informácie. Navyše, úrad štandardne výsledky kontrol nezverejňuje (napr. na svojom webovom sídle). S pozdravom Mgr. Ján Mažgút, vedúci oddelenia, Oddelenie styku s verejnosťou a vzdelávania.

Teraz najčítanejšie

Kamil Bodnár

V komunálnych voľbách v roku 2018 som bol zvolený za poslanca bratislavskej mestskej časti Ružinov za obvod Štrkovec. Som predsedom Dozornej rady Ružinovského podniku verejno - prospešných služieb, a.s.. Vo voľbách do VÚC BA v roku 2017 som skončil ako prvý náhradník za obvod Ružinov. Vo svojom voľnom čase sa venujem analýze štátnych verejných obstarávaní, súťaží, zmlúv a vzájomných politických prepojení, čo mnohokrát pri svojej práci využila expodpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová. Tejto téme sa venujem aj vo svojej rigoróznej práci s názvom Problematika verejného obstarávania na Slovensku. Popritom pracujem v informačno-technologickej spoločnosti ako dátový analytik.