Denník N

Počítač bude naživo overovať, či Trump hovorí vo svojom prejave pravdu

Foto: TASR/AP/FS
Foto: TASR/AP/FS

Automatické overovanie faktov bude vyskúšané počas prejavu Donalda Trumpa o stave únie. (MediaBrífing)

Donald Trump bude mať 30. januára v Kongrese prejav o stave únie. To, či hovorí pravdu, nebudú overovať len novinári, ale aj automatický počítačový systém.

Za projektom stojí zakladateľ PolitiFact Bill Adair, ktorý dnes pôsobí v Reporters’ Lab na Duke University. „Keby ste sa ma pred tromi alebo štyrmi rokmi opýtali, kedy bude možné robiť fact-checking naživo, povedal by som, že možno o desať rokov, ale umelá inteligencia urazila dlhú cestu za krátku dobu,“ povedal Adair.

Automatický live fact-checking prezidentovho prejavu by mal byť prvým testom tejto technológie. Výsledky by mali byť k dispozícii v iPhonovej aplikácii FactStream, ktorá by mala byť čoskoro dostupná v app store.

MediaBrífing je týždenný prehľad toho najzaujímavejšieho o digitálnych médiách a žurnalistike. Prihláste sa na odber a dostávajte ho každý piatok e-mailom.

Kto je autor knihy o Trumpovi

Kniha Fire and Fury vyvolala v USA zemetrasenie a ešte budeme o nej čítať. Jej autor Michael Wolff strávil v Bielom dome veľa času, urobil tam vraj 200 rozhovorov a teraz prináša pohľad do zákulisia Trumpovho vládnutia. Kniha mala vyjsť 9. januára, pre tlak Trumpovych právnikov však vychádza už dnes, v piatok. Už teraz je číslom jeden medzi bestsellermi na Amazone.

Jedna z reakcií na knihu: “Keby bol v bielom dome niekto iný, reakcie na knihu, ako je táto, by boli: ‘Wow, Obamova administratíva skončila.’ ‘Bush v Bielom dome skončil.’ ‘Nemôžem tomu uveriť.’ ‘Toto nemôžu prežiť.’ Ale dnes je to len: ‘Je streda.’ ‘Je iba streda.’ ‘Ani netušíme, o čom sa budeme baviť zajtra.’” (Jake Tapper, CNN)

  • Ošiaľ sa začal, keď úryvok z knihy vydal New York Magazine, ďalšie úryvky vydali vo štvrtok Hollywood ReporterGQ.
  • Autor knihy Michael Wolff je známy tým, že si ohýba fakty a neoveruje to, čo mu ľudia povedia.
  • „Nepotrebuje dva zdroje. Toto nie je žurnalistika. Je to veľmi zaujímavé čítanie,“ povedala o ňom Alisyn Camerota na CNN. Viac ohlasov na Wolffov štýl práce zozbieral Poynter.
  • Viacerí citovaní v knihe už popreli svoje výroky, medzi nimi napríklad aj bývalý britský premiér Tony Blair.
  • Wolff ešte len začína promo svojej knihy, v najbližších dňoch ho čakajú viaceré televízne rozhovory. V pondelok má byť napríklad v Late Show Stephena Colberta.
  • Možno v niektorom z najbližších rozhovorov Wolff prezradí, prečo vôbec niekto v Bielom dome považoval za dobrý nápad dať mu taký veľký prístup do zákulisia. Wolff mal podobné privilégiá aj keď v roku 2008 napísal knihu o Rupertovi Murdochovi. Vtedy sa tiež mnohí čudovali, prečo si ho mediálny magnát pustil tak blízko k telu.
  • „Manipuloval s egami ľudí v Bielom dome, aby získal tento typ prístupu, aby sa dostal blízko, a potom sa otočil a napísal knihu, akú nečakali,“ povedal o Wolffovi novinár Joshua Green.

Brian Stelter zo CNN vysvetľuje, prečo je táto kniha aj napriek jej autorovi dôležitá. Ukazuje totiž, že Trump je nevyrovnaný človek, ktorý ľahko stráca pozornosť a je si neistý základmi svojej práce. „Prezident, ktorý je neschopný byť prezidentom. To je znepokojivá myšlienka. A je to omnoho dôležitejšie ako pasáže knihy o Trumpovej náklonnosti k cheeseburgerom.“

K podobnému záveru došla po dočítaní knihy aj Michelle Goldberg: „Nielen že Trump je úplne nespôsobilý byť prezidentom, ale každý v jeho okolí to vie.“


Od januára…

  • už v TA3 nepracuje moderátorka Ľuba Oravová, televíziu opustila po 11 rokoch.
  • na obrazovky sa vrátil sitkom Susedia, premiérovú epizódu videlo viac ako milión divákov (starších ako 12 rokov).
  • platí v Nemecku nová legislatíva, ktorá núti sociálne siete zmazať nenávistné príspevky do 24 hodín, v nejasných prípadoch na to majú sedem dní. Ak nebudú konať, hrozí im 50-miliónová pokuta. Facebook už oznámil, že v Nemecku vytvoril špeciálny tím, ktorý má niekoľko stoviek ľudí.
  • začala v Česku rozvážať noviny a časopisy firma Mediaservis. Keďže ale nemá dosť doručovateľov, tisíce ľudí nedostali do schránky predplatené noviny a časopisy. Firma sľubuje, že problém vyrieši do niekoľkých dní.
  • má denník New York Times nového vydavateľa. A. G. Sulzberger (37) na tomto poste nahradil svojho otca Arthura Sulzbergera Jr. (66). Zmena by nemala zásadne ovplyvniť fungovanie redakcie, čo potvrdzujú aj slová A. G. v jeho liste. Kto chce o jeho názoroch vedieť viac, New Yorker má dlhý rozhovor.

Lži, dezinformácie a propaganda

  • Vydali sme prehľad najpopulárnejších príspevkov, ktoré v roku 2017 zdieľali na Facebooku konšpirátori.
  • Francúzsky prezident Emmanuel Macron ide bojovať proti falošným správam. Chce posilniť právomoci sudcov, ktorí v prípade šírenia falošných správ budú môcť nariadiť odstránenie daného obsahu, odkazu na stránku, užívateľského účtu alebo dokonca zablokovať stránku. Okrem obsahu chce regulovať aj inzerciu a zabezpečiť prehľadnejšiu transparentnosť plateného obsahu.
  • Každý štvrtý Američan videl falošnú správu v týždňoch pred a po prezidentských voľbách, avšak aj najväčší konzumenti hoaxov (teda silne konzervatívni voliči Trumpa), prečítali v danom období viac reálnych správ ako vymyslených. Vyplýva to z novej štúdie, ktorá analyzovala online aktivitu 2 525 ľudí.
  • Rodina Semaňákovcov, ktorá stojí za likérkou Karloff (vyrába napríklad Tatratea), rozbieha nový web a vydavateľstvo s proruskou a konšpiračnou literatúrou. Na Profesii už hľadá zamestnanca, ktorý “nikomu a ničomu neverí” a “nedokáže myslieť/žiť v stáde”.
  • Boli zablokované účty čečenského lídra Ramzana Kadyrova na na Facebooku a Instagrame. Spoločnosť Facebook to zdôvodnila tým, že Kadyrov bol zaradený na sankčný zoznam pre popravy, mučenie a porušovanie ľudských práv.
  • The end of facts is not a fact, píše vo svojom dlhom texte Daniel Engber. Vysvetľuje, že nie je pravda, že fakty stratili svoju moc. Odhaľovanie lží nepomáha ich šíreniu a internet nás neuzatvára do bublín.
  • Mark Zuckerberg si dal do nového roku výzvy zlepšiť Facebook.

O 5 MINÚT 12
Moderátor Martin Strižinec skončí v politickej debate O päť minút dvanásť na Jednotke. Potvrdil to Denníku N s tým, že nevylučuje možnosť, že bude moderovať večerné Správy. Ako jeho nástupca sa spomína reportér Markízy Michal Kovačič.

VOJNA S VLÁDOU A EDITORMI
Nositeľ Pulitzerovej ceny a bývalý reportér New York Times James Risen vo svojom veľkom texte kritizuje Bushovu a Obamovu administratívu za snahu zverejniť jeho zdroje, keď písal kritické texty o vojne proti terorizmu po 11. septembri. Kritizuje aj svojich editorov v New York Times, ktorí viaceré jeho texty nepustili do novín alebo ich na veľmi dlhú dobu odložili. Risen však verí, že aj táto doba pomohla redakcii New York Times, aby nakoniec vytvorila omnoho väčší priestor na kritiku americkej bezpečnostnej politiky.

KNIŽNÝ KLUB
New York Times a PBS NewsHour založili nový knižný klub. Každý mesiac vyberú jednu knihu, o ktorej môžu čitatelia spoločne diskutovať vo facebookovej skupine Now Read This. Zároveň môžu posielať svoje otázky a na konci mesiaca na ne autor knihy odpovie. Prvou knihou na spoločné čítanie je román Sing, Unburied, Sing od Jesmyn Ward.

BULVÁRIK
Snapchat organizoval veľkolepý novoročný večierok, na ktorý pozval 5000 ľudí. Party vraj stála 4 milióny dolárov – a bolo na nej zakázané používať Snapchat. Udalosť mala byť totiž offline zážitkom, preto aj na pozvánkach bolo napísané „no photos“.

TELEGRAMOVÁ REVOLÚCIA
Keď v roku 2009 vypukla v Iráne revolúcia, bola nesprávne označovaná za prvú twitterovú revolúciu. V tom čase ale malo smartfón menej ako milión Iráncov, teraz ich už je viac ako 48 miliónov. Mnohí na komunikáciu používajú aplikáciu Telegram. Aj preto ju dala vláda zablokovať.


Status týždňa


Graf týždňa

Startitup Group o sebe píše ako o najrýchlejšie rastúcom media house na Slovensku. Nejdem sa o tom sporiť, len ma pobavilo, keď som si všimol, ako nerovnomerne im posledné dva roky rastie počet fanúšikov na Facebooku. Nerastú len pre kvalitu svojho obsahu, ale aj vďaka zlučovaniu s inými veľkými stránkami. Nie je to smrteľný hriech, mnohí sme to skúsili. Ale netreba sa potom čudovať, že napríklad ich webu Interez (fialovou, ten, ktorému zo dňa na deň vyskočil počet fanúšikov o 185-tisíc) skoro celý minulý rok počet fanúšikov klesal. Skrátka, boli fanúšikmi niečoho, čo nikdy nelajkli. (Graf: Zoomsphere/FS)

Prihláste sa na odber newslettra a dostávajte každý piatok e-mailový prehľad toho najzaujímavejšieho o digitálnych médiách a žurnalistike.

Teraz najčítanejšie

Filip Struhárik

Redaktor a editor Denníka N. Pripravuje MediaBrífing - týždenný newsletter o médiách a internete. Pochádza z Martina, vyštudoval žurnalistiku, v rokoch 2009 - 2014 pracoval ako editor online spravodajstva a projektový manažér na SME.sk. V roku 2019 dostal na Novinárskej cene čestné uznanie „za prínos k rozvoju digitálnych médií a online žurnalistiky“ a za to, že sa stal „watchdogom sociálnych médií“. V roku 2020 získal Cenu otvorenej spoločnosti venovanú pamiatke Karola Ježíka. Jeho novinársku prácu ocenil dvakrát aj Literárny fond. Je členom hodnotiacej komisie projektu Konšpirátori.sk a spolupracuje s medzinárodnou organizáciou Reportéri bez hraníc. Napísal knihu Co je nového v médiích.