Denník N

Pod ochranou KaliNAKA

Je celkom divné, keď sa predseda parlamentu, Andrej Danko, chce profilovať ako etalón slušnosti a zároveň drží na poste ministra vnútra Roberta Kaliňáka, podozrivého z korupcie v Basternakgate. Je prazvláštne, keď sa držiteľ titulu najsympatickejší politik, Béla Bugár, s maskou chutného ležérneho chlapíka, po 25 rokoch v politike zastáva Kaliňáka, ktorý okrem Baternakgate lieta aj v ďalšom DHPčkárskom škandále o 80-tich miliónoch eur. No a je groteskné, keď Kaliňáka obhajuje ešte aj ten Hrnčiar, ktorý rozložil Sieť, lebo vraj nemohol byť v jednej strane s chronickým klamárom R. Procházkom. Preto je v zlepenci s Kaliňákom, Ficom a Dankom… That´s a good one :)

Lenže, keď si potom prečítate, že vyšetrovateľ NAKA sa odmietol zaoberať Lipšicovým trestným oznámením o podozrení na sfalšovanie podpisu Danka na verejnej listine – poverení viesť schôdzu, tak vám to už nepripadá ani divné, ani prazvláštne, ani groteskné. Zrazu to dáva zmysel. Všetci v tom vládnom zlepenci, od Glváča cez Fica až po Danka, Bugára a aj toho Hrnčiara, potrebujú mať Kaliňáka na svojej strane. Lebo cez Kaliňáka majú na svojej strane aj KaliNAKA.

NAKA je výsmechom polície, výsmechom právneho štátu, výsmechom všetkých, ktorí v právny štát ešte veria. Reprezentantom tohto výsmechu je okrem Kaliňáka, Fica, Bašternáka a všetkých ich ľudí, ktorých tu nebudem menovať, aj Slavomír Laho. Poslušný vyšetrovateľ, ktorý, keď treba, vie rozpustiť v pokrútených paragrafoch jednu kauzu za druhou. A občas, keď chce vykázať činnosť, začne vyšetrovať nie Kaliňáka ale novinárky za to, že ho ohovárajú. Celkom náhodou sa Lipšicove trestné oznámenie zo 4. augusta dostalo k nemu.

A namiesto toho, aby skúmal, či podpis bol alebo nebol sfalšovaný, vyhlásil, že poverenie predsedu parlamentu o jeho zastupovaní, čím sa prenášajú kompetencie vysokého ústavného činiteľa, nie sú verejnou listinou ale len organizačným zdrapom papiera. A teda, aj keby bol podpis sfalšovaný /čo vôbec neriešil/, ide o smiešny priestupok nie trestný čin.

Kolega Lipšic ide napísať voči rozhodnutiu vyšetrovateľa sťažnosť, rozhodnúť má prokurátor. Nechcem predikovať, ale očakávam, že na prokuratúre zasa zaúraduje Ficov spolužiak a my sa nikdy nedozvieme, ako to s tým Dankovým podpisom na poverení viesť schôdzu, s ktorým ostošesť mával Hrnčiar, naozaj bolo. Keby bol Danko naozaj taký frajer a bol by si istý svojou bezúhonnosťou a tým, že podpis na poverení je naozaj jeho, sám by sa pričinil o to, aby bola vec riadne prešetrená a podpis preskúmaný súdnymi znalcami. /Dvaja grafológovia, nie písmoznalci, zatiaľ nezávisle od seba potvrdili, že podpis bol sfalšovaný/. Lenže Danko o podpise aj o postupe vyšetrovateľa mlčí ako voš, hlása len toľko, že som konala protizákonne, keď som otvorila mimoriadnu schôdzu o odvolávaní Kaliňáka. Dodnes mi nikto z vykrikujúcich nepovedal, aké konkrétne ustanovenie rokovacieho poriadku som to mala porušiť.

Toto nie je právny štát. Úzka skupina ľudí tu má pod palcom poslušných policajtov, poslušných prokurátorov aj sudcov. Sú to ich dláta, s ktorými z nepohodlného vystrúhajú gaunera alebo z gaunera vyrobia zakvitnutú ľaliu.

Teraz najčítanejšie

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Vždy ma prekvapí, keď ma niekto označí za političku. Necítim sa tak. Srdcom som matka, novinárka, športovkyňa a niekto, koho vyrušujú rôzne skrivodlivosti sveta a má neustále nutkanie ich naprávať. V parlamente, na ulici, v rodine. Pred ideológiou uprednostňujem zdravý rozum a úsudok, ale mám rada slobodu. Preto som v SaS. A píšem knihu, bicyklujem a behám.