Denník N

Podhodené video o UFO sa dostalo do správ Markízy aj na sme.sk

Do viacerých redakcií pred niekoľkými dňami písal istý Peter, aby sa podelil so svojim vymysleným zážitkom z cintorína v Košiciach. Opisuje, že videl na oblohe čudné úkazy. Vybral si staré video z youtube so zábleskami na oblohe, napísal k nemu vymyslený príbeh o svojich zvláštnych pocitoch a nefungujúcom mobile. A potom už len čakal, kto všetko bude jeho UFOstory riešiť. Oplatilo sa. Jeho príbeh s videom sa stal súčasťou prémiového plateného obsahu na sme.sk a riešila ho dokonca aj Markíza.

„Volám sa Peter a už takmer 20rokov pracujem ako správca cintorína v Krásnej. Včera čiže v nedeľu okolo pol jednej po skončení omše som šiel skontrolovať stav cintorína … Zrazu som pocítil čudné svrbenie kože niečo, ako statická elektrina a keď som sa začal obzerať kútikom oka som zaznamenal silne svetlo, ktoré najprv ostalo stáť rovno nad cintorínom. Ihneď som vzal mobil a podarilo sa mi zhotoviť tento záznam,“ takýto mail poslal do jednej z redakcií Peter a pripojil video

Viacerým médiám takýto, alebo mierne pozmenený mail stačil, aby o tom urobili reportáž, oslovili akademikov a publikovali reportáž s otáznikom alebo UFOm v titulku. Samotného Petra k reportáži nepotrebovali.

Video nevzniklo na dušičky, ako písal Peter, a nebolo natočené nad žiadnym slovenským cintorínom. Niekoľkosekundový záber na záblesky na oblohe sa pohyboval po Facebooku už minulý rok s poznámkou, že záber natočili na Hawaii. Na youtube „záhadu“ riešili už v máji, ale aj v júli. Takže žiadne Košice, žiaden cintorín a žiaden november.

https://www.youtube.com/watch?v=Z29rqNyqYnc

Kam všade sa dostal Peter so svojim vymysleným príbehom o UFO?

Článok s názvom „Nad Košicami blikal nevysvetliteľný úkaz, napísal Košický Korzár a článok o videu Petra vyšiel aj na sme.sk ako prémiový obsah pre predplatiteľov Piana.

Správu od Korzára prebral web aktuálne.sk , kde písal aj toto: „Čo naozaj Peter videl zostáva záhadou. Nik netuší či šlo o nebeské telesá, tajné vojenské cvičenie alebo prelet neidentifikovateľné lietajúceho stroja.“

Video sa dostalo aj do Televíznych novín na Markíze. Napriek tomu, že od začiatku do konca reportáže pochybovali o úkaze, rozhodli sa reportáž o tejto hlúposti zaradiť do spravodajstva. „Nad Košicami vraj preletelo UFO. A nie jedno, ale niekoľko. Tvrdí to muž, ktorý počas dušičiek nakrútil video s čudesnými blikajúcimi svetlami. O tom, či je to pravda, sa dá pochybovať,“ začal správu moderátor Patrik Švajda. „Ako hovorí Fox Mulder, pravda je niekde tam vonku vo hviezdach. Ak teda veríte v existenciu mimozemských bytostí, určite sme vás ani touto reportážou nepresvedčili o opaku. Neverte však všetkému, čo vidíte. Takýto mimozemšťania sa dajú veľmi jednoducho vypnúť,“  ukončil reportáž redaktor.

Video s ufom nenechalo chladnú ani redakciu Nového Času. Výsledkom bol článok: Akty X na cintoríne, nafotili cintorín a urobili k tomu aj vlastnú videoreportáž.

Minule stačilo Petrovi Starcovi obliecť si vyšívanú košeľu a povedať, že nič neje a médiá sa oňho šli pobiť. Do médií sa ale dá dostať aj oveľa jednoduchšie – stačí stiahnuť akékoľvek čudné video a napísať k nemu svoj príbeh a potom sa už len tešiť, kde všade, aj keď s pochybnosťami, sa objaví.

Prečítajte si aj ďalšie články, hodnotiace médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.