Denník N

Poďme chlapci, poďme do toho!

Veľa sa už napísalo o našich výkonoch na prebiehajúcom svetom šampionáte v ľadovom hokeji v Rusku. A tie komentáre a hodnotenia priniesli so sebou aj veľa kritiky, ktorú si chtiac-nechtiac museli chlapci vypočuť. Ak je tá kritika naozaj konštruktívna tak je to iba dobre a chlapci by ju mali vnímať pozitívne, mali by sa z nej poučiť. Žiaľ častokrát je to veľmi ostrá, nemiestna a arogantná kritika nás fanúšikov, najväčších odborníkov na ľadový hokej. A vyplýva z celkom pochopiteľných pocitov sklamania, avšak chlapcom určite nijako nepomáha.

Práve teraz by sme my fanúšikovia mali stáť za nimi, teraz nás potrebujú. Nie len keď sa darí, vtedy je každý fanúšik, stačia jeden-dva pokazené zápasy a už chlapcov zatracujeme. Ale ono to nemusí byť až také zlé ako to vyzerá. Treba nájsť pozitívne momenty a začať od nich. Máme mladé, dravé mužstvo, ktoré keď chce vie veľmi pekne zakombinovať, vypracovať si nebezpečné príliežitosti na strelenie gólu a zároveň vieme zahrať dobre aj vzadu. Samozrejem vybrali sme si svoje slabšie chvíľky, ktoré naši súperi využili, žiaľ…

Ale máme v mužstve niekoľko chlapcov, ktorí získali pred dvoma rokmi na majstrovstvách sveta do 20 rokov bronzové medaily. Iste, bolo to iné mužstvo, iné okolnosti a takto by sme mohli pokračovcať ďalej. Na strane druhej, títo chlapci zažili úspech, vedia ako sa k nemu dopracovať a toto je celkom dôležité. Možno nie tak priamo súvisiace so samotnou hrou, ale aj o psychike sa tu už povedalo viac než dosť. A toto je podľa mňa dôležité, aby hráči poznali čo to je ísť za úspechom, nezľaknúť sa šance (hoci, teraz to tak nevyzerá).

Ja stále verím v potenciál tohoto mužstva, aj napriek posledným výsledkom. Veľmi ma mrzí prístup niektorých fanúšikov, ale musím povedať, že aj médii. Chytáme sa tu nepodstatných vecí v záujme priniesť „zaujímvavú“ a niečím kontroverznú informáciu z kuchyne mužstva. Narážam na veľmi konkrétne veci ako napríklad hádku na striedačke. Podľa mňa je celkom normálne v kolektívnom športe ak sú hráči nabudení a najmä chcú vyhrať, že si povedia veci aj možno pod vplyvom emócii, ktoré kontkrétny moment prinesie. Takáto informácia v médiách iba zbytočne rozdúcha debatu, či je v mužstve všetko v poriadku a dokážem si predstaviť, že toto tiež môže vplývať na psychiku tak mladých hráčov akých tam momentálne máme.

Ja by som napríklad takýto moment videl pozitívne a vnímal ho skôr, že chlapci naozaj veľmi chceli. A to je dobre, na tom treba stavať, len zase nesmieme byť až premotivovaní. Ale na toto by tam už mal byť realizačný team. Ako som napísal, ja chlapcom verím a verím že aspoň tieto riadky sa k nim dostanú rovano ako aj tie, ktoré som spomínal vyššie.

Chlapci, vy hokej hrať viete! Teraz nemáte čo pokaziť, skočte na ľad a nerobte nič iné, než čo vás učili vaši tréneri doposiaľ. Vnímajte to naozaj ako zábavu, užite si každý jeden moment a verím že to bude dobré. Nevnímajte nič čo sa deje okolo, skepsu a negatívne komentáre takzvaných fanúšikov. Hrajte iba hru, ktorú ste sa naučili hrať ako malí chlapci…

Teraz najčítanejšie