Denník N

Podnikanie na Bašternáka II. – ako sa „majster“ uťal

Foto: Aliancia Fair-play
Foto: Aliancia Fair-play

Prednedávnom Aliancia Fair-play upozornila, ako si Ladislav Bašternák a jeho firmy navzájom predávali pozemok na bratislavskom Hradnom vrchu. Teraz sa ukázalo, že sa pri tom platilo na rovnaký bankový účet. Bez ohľadu na to, či ho predával Bašternák alebo jeho firma LTB Rent.
Vzniká tak pochybnosť, či firma LBT Rent za nehnuteľnosť nejaké peniaze dostala. Ak nie, existovala by možnosť, ako ich vymôcť a zaplatiť štátu časť dlhov na daniach.

Prehľad už zverejneného

materiáli Aliancie Fair-play o pozemku na Hummelovej ulici bolo minule popísané, ako nehnuteľnosť najprv kúpil Bašternák (teda fyzická osoba), a potom ju postupne predal dvom eseročkám, v ktorých bol jediným majiteľom. Najprv ich kúpila eseročka LTB Rent a tá ich zasa predala firme Balax, s. r. o.

Firmu LTB Rent Bašternák predal cudzincovi a tá sa neskôr zlúčila s ďalšími 21 firmami do eseročky Relco. Tá má dlh na daniach vyše 1,84 milióna eur a bol na ňu vyhlásený konkurz.

 

graf-basternak-hummelova

 

Vzhľadom na daňový dlh a obchody pripomínajúce schémy podvodov s DPH Aliancia Fair-play (AFP) avizovala podanie na daňové orgány. „Kritické“ obchody sa udiali v roku 2015, keď daňová správa už prevádzkovala „systém kontrolných výkazov“, ktorý by takým podvodom mal zabrániť. Ak by sa ukázalo, že k podvodu napriek tomu došlo, išlo by o očividné zlyhanie daňovej správy.

Novinky

Kolegovi z AFP Rasťovi Diovčošovi sa podarilo na súde v Zbierke listín dohľadať zmluvu o predaji nehnuteľnosti medzi firmami LTB Rent a Balax. (Tento obchod predtým „odhaľovali“ zmeny v katastri nehnuteľností).

Z tejto zmluvy mu vyplynuli nové fakty:

  • LTB Rent a Balax sa dohodli, že Balax môže splácať cenu 850-tisíc eur celých 10 rokov,
  • Balax má platiť firme LTB Rent na účet, ktorý Bašternák v inej zmluve označil ako osobný,
  • Zmluva uložená na súde v Zbierke listín (medzi LTB Rent a Balax) má iný dátum ako kópia (teoreticky) tej istej zmluvy uloženej v katastri nehnuteľností.

Samozrejme, nie je možné, aby Ladislav Bašternák ako fyzická osoba používal pri obchodovaní ten istý účet ako firma LTB Rent – zákon niečo také neumožňuje. Učet teda patrí buď Bašternákovi alebo firme LTB Rent.

Ak by v zmluvách uvedený účet patril firme LTB Rent, tak táto firma by pri kúpe nehnuteľnosti od Bašternáka nehnuteľnosť zaplatila tak, že by peniaze platila sama sebe – čo je nezmysel.

Ak by v zmluvách uvedený účet patril Ladislavovi Bašternákovi, tak problém by nastal pri druhom predaji. Firma Balax by totiž neplatila predávajúcej firme LTB Rent, ale Bašternákovi.

Nebezpečnosť tejto „chyby“ vynikne pri uvedomení si, že LTB Rent už neexistuje, jej právny nástupca – firma Relco – dlhuje štátu a je v konkurze. Ak Balax platil za pozemok na osobný účet Bašternáka (tak ako kázala zmluva), na účet LTB Rent (resp. Relco) neprišlo za nehnuteľnosť ani euro (a ani nepríde).

Je správne ubezpečiť sa, že správkyňa konkurznej podstaty firmy Relco má informáciu, že môže za pozemky na Hummelovej vymáhať 850-tisíc eur od firmy Balax (a následne uhradiť aj časť daňového dlhu). Preto AFP zajtra odošle správkyni konkurznej podstaty zhrnutie spolu s podkladmi. Správkyňa by mala mať zároveň dostatok informácií, aby posúdila, či platba na „nesprávny“ účet nemohla byť uprednostňovaním veriteľa.

Podania

Aliancia Fair-play o hodne neobvyklých obchodoch informovala Finančné riaditeľstvo SR v piatok. Okrem toho sa usiluje zhromaždiť čo najviac informácií a prípadne podať podnet aj na políciu. Kauza teda ešte môže priniesť prekvapenia.

Peter Kunder

Ak chcete mať najčerstvejšie informácie o našej práci, sledujte facebookovú stránku Aliancie Fair-play. Môžete nás aj veľmi jednoducho finančne podporiť a podieľať sa tak na lepšej verejnej kontrole. Ďakujeme.

Darujte

Ďakujeme všetkým darcom, ktorí nás podporujú priamo alebo cez 2 percentá z daní.

Teraz najčítanejšie