Denník N

Podplukovník Fico a kapitán Danko o vlastnej armáde

Niekoľko citátov a vyjadrení novopečených vysokých dôstojníkov armády Slovenskej republiky o vlastnej armáde, ktoré sa dajú nájsť veľmi ľahko a rýchlo na internete.

 

1)Andrej Danko: „…naša armáda nie je obranyschopná v žiadnej oblasti a máme pomaly viac len ohviezdičkovaných dôstojníkov, než bojaschopných vojakov. Toto bude určite jedna z našich tém v budúcom období“.

Z rozhovoru pre topky.sk, 23.12.2014,

http://www.topky.sk/cl/100535/1446663/Sef-narodniarov-Danko-spomina-na-vojenske-Vianoce–V-kasarnach-nam-chybal-cerstvy-chlieb-

 

2)Rober Fico: „Hoci armáda plní mnohé významné činnosti a úlohy, verejnosť by pravdepodobne neprijala, keby sme sa dnes na úkor iných oblastí pokúšali ponúkať finančné prostriedky do modernizácie vojenskej techniky,“ povedal Fico…Ocenil, že netlačí na vládu (minister obrany Glváč), aby mu dala z rozpočtu viac finančných prostriedkov, ale hľadá riešenia a projekty, ktoré zabezpečujú „aké také prežitie armády a celého rezortu. ..Rezort obrany dostane na budúci rok (2013) z rozpočtu necelých 750 miliónov eur, čo je takmer 50 miliónov eur menej ako v tomto roku (2012).

Zo správy štátnej agentúry TASR, 30.10.2012,

http://aktualne.atlas.sk/fico-na-vyznamnejsiu-modernizaciu-armady-nie-su-peniaze/slovensko/politika/

 

3)Slovensko v najbližších rokoch nedá viac peňazí na armádu, vyhlásil predseda vlády Robert Fico na bezpečnostnej konferencii Globsec, ktorá sa koná v Bratislave. Pre Fica je financovanie armády nielen otázkou matematickou, ale aj etickou. 
„My sme za posledné dva roky urobili neuveriteľné konsolidačné opatrenia, dostali sme deficit pod tri percentá, máme jeden z najnižších dlhov v rámci EÚ a eurozóny. Neviem si predstaviť, že by na Slovensku v najbližších rokoch bol priestor na zvyšovanie rozpočtu pre armádu,“ vyhlásil premiér. Fico je odhodlaný povedať to aj generálnemu tajomníkovi NATO Anders Fogh Rasmussenovi, ktorý vo štvrtok na konferencii tiež vystúpi.

Zo správy agentúry SITA, 15.05.2014,

 

4)Premiér Robert Fico vyhlásil, že ak pre krízu nebudú príjmy z daní také ako plánovali, tak prví, čo prídu o pridelené peniaze, budú vojaci.

Zo správy štátnej agentúry TASR, 20.10.2008,

http://forum.valka.cz/topic/view/77149/20-10-2008-Slovensko-Resort-obrany-chysta-vypoved-pro-1440-civilnich-zamestnancu-k-1-unoru-2009

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Karel Hirman

  • Vyštudoval ťažbu ropy a plynu.
  • Pôsobil ako manažér a člen riadiacich orgánov niekoľkých slovenských energetických spoločností a v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre.
  • Riadil projektový tím projektu energetickej efektívnosti ELENA financovaného EIB na VÚC v Prešove.
  • Bol externým poradcom pre energetiku ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiérky Ivety Radičovej a ako expert pre energetiku členom tímu poradcov ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana.
  • Pôsobil v týždenníku Trend a pravidelne publikuje o energetike a otázkach medzinárodnej bezpečnosti.
  • Je členom Správnej rady SFPA.
  • Podniká v oblasti energetiky a medzinárodného obchodu.
  • Bol ministrom hospodárstva po odstúpení SaS z koaličnej vlády Eduarda Hegera a neskôr kandidoval za stranu Demokrati v predčasných parlamentných voľbách v roku 2023.