Denník N

Poézia pre deti: načo ju vôbec treba a čo je v nej nové

Minule som sa pozastavila sama nad sebou s tým, koľko času prešlo odkedy som poslednýkrát v ruke držala svoju obľúbenú poéziu. Hlboko som sa zamyslela a dospela som k údaju, že je to už viac ako desať rokov. Kedysi som útle knihy nosila všade so sebou a čítala si verše vždy, keď som osamela. Teraz sa mi svet poézie scvrkol na detské básničky a riekanky. Moje deti ich nepreferujú pred prózou, ale od nich ešte ani neutekajú preč.

Najprv pár slov o tom, prečo by sme deti nemali o básne ukracovať. Fonologické uvedomenie (uvedomovanie si a porozumenie štruktúry jazyka), bohatá slovná zásoba, všeobecný rozhľad sú tri základné body, ktoré poézia deťom, vďaka ich vnímavým rodičom, s radosťou poskytne. Nehovoriac o tom, že detské verše sú zvyčajne vtipné a veselé, preto ich aj deti prirodzene neodmietajú. Navyše si vďaka nim trénujú aj pamäť.

Dôvodov, prečo čítať deťom poéziu je, isteže, ešte viac. Nezvyčajné slová, slovné hračky, rytmus veršov, nevšedný slovosled, vkladanie nových významov do všedných vecí, emočne neopakovateľné opisovanie udalostí, to všetko je obohacujúce. Bábätká počúvajú váš hlas a je celkom jedno, čo im povymýšľate a pospájate do rýmov. Neskôr zrejme siahnete po vami overených dielach, ktoré už ostanú nesmrteľné a potom je tu ešte kategória nových, dosiaľ neobjavených kníh detskej poézie. Jedna z nich je témou tejto recenzie.

Meno Daniel Hevier patrí v literatúre pre deti medzi životné istoty. Veľké bum a malé BUM je bohato ilustrovaná nová kniha jeho básní pre deti od cca 3 – 7 rokov. Nie knižka ani knižôčka, ale kus sviežej knihy básní, rozdelenej na šesť tematických častí: Zvieratká, Pesničky, Snehuliaci, Veľké BUM a malé bum, Kde bývajú rozprávky, Počítanie hviezd pred spaním. Len z tejto jednej publikácie by sa dalo pomerne bohato naplniť slovné hračkárstvo pána Heviera. Čudovák a Čudovačka pozerajú na tencúľ – cencúľ spolu so Smiechuliakom, chytia dátchu, navaria čaj v neobyčajníku a zaspia na uspávankúši.

Pri čítaní sa mi zdali básne povedomé a blízke. Zopárkrát mi vďaka ich prirodzenému jazyku a nevtieravému vtipu napadlo „že som na to neprišla sama!“. Sú kratučké, vždy s pointou, samozrejme, zaručene detskou pointou, ako keď sova nevidí potme na knihu, tak si len číta hu hu hu, veď je to logické. V sekcii Pesničky sa navyše môže rodič blysnúť spevom pri básni Gramofónoví ľudkovia. Ten album je u nás stále hitom a melódia Petra Nagya vo mne ostala živá ešte z čias, kedy to bežne hrávali rádiá.

Mnohé z básní v tejto knihe sú vtipné, mnohé sú veselé, niektoré majú melancholickú náladu, zopár je ich ako stvorených na zívanie a babušenie sa do perín. Poučky medzi nimi nehľadajte. Sú ľudské, ale nevychovávajú. Pohladia, ale nevnucujú sa. Každú sprevádza ilustrácia, nie však jeden obrázok na bielej ploche, ale celostranová ilustrácia, ktorá ide ruka v ruke s grafickou úpravou textu, pri ktorej sa v prvom rade bral do úvahy cieľový čitateľ. Verše nie sú len v riadkoch, oni tancujú, hýria farbami, naberajú na intenzite zmenou veľkosti písma, dobiedzajú svojim opakovaním alebo skackajú v malých nápadoch do náruče detského čitateľa.

Ilustrátor Ľuboslav Paľo vytvoril na každej strane originálny detský svet, zakaždým iný svojou náladou a povahou. Nešetrilo sa na farbách ani na úsmevoch, obrázky nie sú prvoplánové, ale tak ako v textoch, aj v ilustráciách sa dá nájsť niekoľko vrstiev. Úspechom každej obrázkovej detskej knihy je, keď v nej čitateľ zakaždým nájde niečo, čo si pred tým nevšimol. V tejto knihe sa v obrázkoch dá doslova plávať, prehŕňať sa nimi a neustále čosi objavovať.

Kniha poézie má pre deti ešte jedno bonusové čaro navyše. Prečítajú ju za jeden večer. Najmä tí z malých čitateľov, ktorí sa prvýkrát sami púšťajú do čítania bez asistencie rodiča, môžu vďaka tomu prežiť veľký pocit hrdosti, že to zvládli. A keďže básní je v nej veľa, môžu ju čítať zas a zas, vyselektovať si svoje obľúbené, tie čítať toľkokrát, až ich budú poznať naspamäť, pričom si cibria myseľ a schopnosti predniesť text nahlas pred inými ľuďmi. Je to jeden z tých lepších začarovaných kruhov.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Buvik.

Viac z mojej tvorby a recenzií nájdete tu.

Teraz najčítanejšie