Denník N

Pohotovosť má byť súčasťou celého komlexu riešení vstupu pacienta do systému

Zlý čapík.
Zlý čapík.

Pre pacienta je dôležité, aby bolo 24 hodín denne systémom zdravotného poistenia garantované prvé ošetrenie kompetentným lekárom do XX minút. Bez ohľadu na aktuálnu polohu toho pacienta na mape Slovenska.

Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Druckera chce optimalizovať pohotovoste. Tak si ukážme, ako by to robil pre vás liberálny politik.

Najprv by sme si mohli na začiatok povedať o čom sa to tu vlastne ideme baviť. Využijem prácu novinárov z Denníka N:

Na Slovensku fungujú dva typy pohotovostí – so všeobecným lekárom a v nemocnici. Pohotovosť so všeobecným lekárom je určená len pre časť pacientov, ktorí nie sú v akútnom ohrození.

„Nejde o zabezpečovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti v život ohrozujúcich a urgentných situáciách,“ píše sa v zákone. Ide o pokračovanie lekára prvého kontaktu po skončení jeho ordinačných hodín.

Na pohotovosť v nemocnici privážajú pacientov záchranky, ale môžu tam ísť aj sami.

Pohotovosti so všeobecným lekárom často využívajú pacienti pri respiračných ochoreniach, horúčkach či menších poraneniach. Lekári zvyknú upozorňovať, že pohotovosť pacienti zneužívajú a nejdú napríklad k svojmu obvodnému lekárovi, lebo vedia, že by tam čakali dlhšie. Namiesto toho idú na pohotovosť. Zdroj: Pohotovosť už nemá fungovať nonstop, časť zrejme zatvoria skôr – Denník N

Okrem týchto dvoch „pohotovostí“ máme ešte záchranku. Tie sú tiež dve – jedna s lekárom a jedna bez lekára.

S kolesami je tu ešte zdravotná dopravná služba. To nie je vlastne zdravotná starostlivosť, to je len taká nóbl taxi-oné do a zo zdravotníckeho zariadenia. To by ste neverili, čo všetko sa platí z daní a poistenia.

No a potom tu máme normálne nemocnice či iné Ústavy, ktoré tiež majú k dispozícii lekárov schopných zachrániť život či uľahčiť prežitie pacienta.

Nezabúdajme na horskú službu či iných záchranárov. A nedávno sa objavila dokonca služba, ktorá cez mobil zalarmuje okoloidúceho náhodného lekára. Ale to už sme kdesi v sci-fi.

Takže je tu niekoľko systémovo rôznych vstupov pacienta do systému zdravotnej starostlivosti pri náhlych poruchách zdravia.

Počas denných hodín k tým to akože „neštandardným“ vstupom do systému pribúda aj lekár prvého kontaktu. Či už všeobecný/detský, alebo ambulancia odborného lekára.

Dnes, ak ste to vyhrali a nachádzate sa na tom správnom území, máte k dispozícii špičkové prístroje, špičkového lekára 24 hodín denne tak do 5 minút od postele v spálni. 

Ak ste na nesprávnom území, tak proste musíte vydržať a ak uznáte za nutné, že potrebujete pohotovosť, tak jedinou šancou je plne vybavená sanitka s lekárom v podobe rýchlej zdravotníckej pomoci.

No a ak máte fištróna, tak si proste zavoláte sanitku cez 112.

Medzi týmto oscilujeme a je naozaj len dielom náhody a predurčenia narodením, ktorú formu máte k dispozícii.

Preto si myslím, že je nevyhnutné riešiť problematiku pohotovostí ako jeden kompexný balík riešiaci 24-hodinovú dostupnosť zdravotnej starostlivosti. A v tom balíku riešiť spoločne všetky spomenuté formy vstupu pacienta do systému.

Keď je tvorcom spravodlivosti pravicový liberál

Je dôležité myslieť na to, že matke s 3-ročným dieťaťom s teplotou 40 stupňov a problémami s predozadným pohybom v oblasti krku, či príde sanitka s doktorom, či bez doktora, či dovezú dieťa do nemocnice oni.

Pre ňu je dôležité, aby bolo 24 hodín denne systémom zdravotného poistenia garantované prvé ošetrenie kompetentným lekárom do XX minút. Bez ohľadu na aktuálnu polohu toho dieťaťa na mape Slovenska. 

A to je celé. To je jediný cieľ, ktorý je potrebné pravidelne kontrolovať. To je jediné zadanie.

Profíci na urgentnú medicínu by definovali maximálne 2-3 druhy aj priemerným stredoškolákom rozpoznateľných urgentných prípadov a doplnili zadanie. (napríklad: pacient pred umretím, pacient pri zmysloch a mužský soplík)

Profíci na urgentnú medicínu vedia presne definovať koľko je to XX minút.

Profíci na ekonomiku vedia presne definovať, koľko stojí aká forma zabezpečenia tých XX minút.  A vzali by do úvahy akúkoľvek zo spomínaných foriem vstupu do systému.

No a profíci na procesné riadenia zas vedia, ako systém dostať zo stavu A (dnes) do stavu B (cieľ).

K tomu profíci na PíáR presne vedia, ako informovať verejnosť o tom, akú hodnotu za peniaze dostávajú občania. Pomôžu profíkom na procesné riadenia a naopak od profíkov na urgentnú medicínu získajú podklady pre informačnú kampaň pre občanov.

liberálny pravicový politik dohliada, aby boli jeho politické rozhodnutia robené pomocou alternatívnych profesionálnych podkladov.

Dohliada, aby si všetci odborníci plnili svoje úlohy, aby priniesli porovnania s iných krajín EU.  Aby pri výberových konaniach na vyriešenie tejto životnej udalosti boli nastavené rovnocenné podmienky pre akéhokoľvek poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Aby občania v každej fáze zmeny vedeli, ako funguje ich vlastný štát. Aby občania vedeli, aký je optimálny spôsob dopravy pacienta k lekárovi v každej jednej lokalite Slovenska. Aby rovnakú informáciu dostali od každého, koho sa opýtajú. Aby sa mohli sami podieľať na najlepších výkonoch zdravotníctva, ktoré si platia.

A potom je tu ešte jedna špecialita typická pre pravicový liberalizmus – motivácia lekárov v súkromných ambulanciách, aby sa so svojimi prirodzenými ordinačnými hodinami rozprestreli do dlhšieho úseku ako len od 8:00-12:00.  To by na mnohých miestach významne pomohlo v riešení dostupnosti zdravotnej starostlivosti.  Proste namiesto príkazov a regulácii, lákanie.

(Mimochodom, v prípade lekární – sám a dobrovoľne som onehdá posúval otváracie hodiny z 8-20 na 9-21, pretože sa lepší obrat v čase od 20-21 oproti rannej hodine priaznivo premietol na prémiách celej lekárne. Jo, motivácia robí svoje.)

Jo, keby som bol poslanec SaS či nebodaj  na ministerstve zdravotníctva…  Tak takto by som to pre vás, občanov urobil.

Viac mojich politických textov na mojom politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie moje politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom mojej facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]