Denník N

Pokrvní bratia, skvelé predstavenie pre celú rodinu

Na javisko Novej scény sa vrátil muzikál Willyho Russella Pokrvní bratia. Očakávaný, lebo jeho prvé naštudovanie na česko-slovenských doskách, ktoré znamenajú svet mal na svedomí slávny Jozef Bednárik. 

My sme sa na Pokrvných bratov vybrali celá rodina, to znamená, že som naše pubertálne deti postavila pred hotovú vec a v kútiku duše som dúfala, že sa im to bude páčiť. Nie celkom klasický muzikál, nie celkom činohra a už vôbec nie klasické komediálne predstavenie, no zariskovala som. A urobila som dobre.

www.nova-scena.sk

Dnes už klasický príbeh dvoch bratov Mickeyho  a Eddieho – dvojičiek, ktoré rozdelila chudoba ich matky v podaní Janky Lieskovskej a náhoda zas zviedla ich cesty dokopy, aby sa z nich stali najlepší priatelia, priniesol zábavné momenty (v ktorých sa mládež v hľadisku našla) i vážne chvíle (v ktorých sa, žiaľ, nájde tiež mnoho z nás). Ako píšu oficiálne texty, príbeh chudoby z 80. rokov minulého storočia je aktuálny i dnes. A že je to silný príbeh, to dokazuje i to, že „ten“ pocit po skončení predstavenia vo vás ešte dlho zostáva.

To, že režisér (Ľubomír Paulovič) zveril úlohy mladým hercom, je podľa mňa skvelý ťah. Mladí herci prilákajú do divadla mladých divákov, tí starší sa prídu pozrieť zo zvedavosti, či pán Paulovič dokázal prakticky nemožné – zrežírovať niečo, čo pred ním režíroval Jozef Bednárik. Ostatne, na mladých talentovaných hercov sa oplatí ísť pozrieť. Mnohých poznajú fanúšikovia slovenských „soap opier“, a ak aj nie, mladí herci v predstavení sú naozaj veľmi príjemným prekvapením. Nemajú ľahkú úlohu, hrajú postavy, v ktorých sa v pôvodnom obsadení predstavili napr. Maroš Kramár, Stano Kráľ či Robo Roth.

„Moji“ mladí diváci boli z predstavenia nadšení, dokázali sme sa o ňom baviť ešte niekoľko dní. Okrem postáv bratov u nich zabodoval Štefan Kožka v roli rozprávača a – ako vždy – skvelá Lucia Vráblicová v úlohe bohatej matky Eddieho. Nič na tom nezmenil ani tragický záver.

Moje súkromné odporúčanie preto znie, choďte na Pokrvných bratov, kúpte lístky a postavte rodinu pred hotovú vec. Najbližšie sa predstavenie hrá 1., 6. a 17. októbra. A ak  chcete po „ťažkom“ divadle ísť na niečo naozaj ľahké a dobre sa zasmiať, choďte sa pozrieť na Lucku Vráblicovú v jej komediálnej polohe v predstavení Šialené nožničky Teatra Wüstenrot 28. októbra. Ak chcete spojiť kultúrny zážitok s dobrým skutkom, Jozef Holly s Máriou Čírovou pripravili benefičný koncert Klavír bez bariér (22. októbra v Istropolise). Na záver ešte trochu tanečného umenia – milovníci baletu by si nemali nechať ujsť skvelý balet Korzár 11. alebo 27. októbra  (čo poviete na jeho „hollywoodsku“ upútavku?)

 

Zdroje obrázkov:
http://www.citylife.sk/divadlo/pokrvni-bratia-muzikal-nova-scena-bratislava
www.nova-scena.sk

Teraz najčítanejšie