Denník N

Pokuty supermarketom sú pokuty pre celé Slovensko

Ilustračné foto – N
Ilustračné foto – N

Reťazec Billa dostal štvrtú miliónovú pokutu, tentokrát za niekoľko fliaš piva, minerálky a balíčkov cukríkov v sklade zopár dní po záruke, v celkovej hodnote 38 eur. Je to pokuta pre celú slovenskú ekonomiku a jej spotrebiteľov.

Miliónová pokuta je extrém aj pre velikána, akým je Billa. Len táto jediná pokuta jej „zožrala“ polovicu zisku z roku 2016. Samozrejme, hygienické pravidlá majú svoj význam, nakoniec, najmä vďaka nim už dnes v Európe nepoznáme epidémie cholery, či týfusu. No aj tu platí „hodnota za peniaze“ a hygienické pravidlá (a k nim náležiace pokuty) by mali prihliadať na spoločenskú nebezpečnosť konania. Je predsa rozdiel medzi dokonale neškodnými cukríkmi po záruke a hnijúcim mäsom.  Zároveň netreba fetišizovať dátum spotreby. Pri potravinách ako je pivo, či cukríky, sa jedná len o veľmi orientačný dátum. Nakoniec, ani vaša stará mama nelepí na zaváraniny a džemy dátum spotreby a aj tak si ich k obedu bez obáv otvoríte. O ich stave vám veľa napovedia vaše zmysly.

Ak máte v sklade 100 balení potravín po záruke, je oveľa jednoduchšie objaviť prvých päť, ako posledných päť. Identifikovať každý jeden kus tovaru po záruke si vyžaduje veľmi vysoké náklady. Aj tak sa to nikdy nepodarí na 100%, pretože ľudia nie sú neomylní, aj keby sa hocijako snažili. Kto zaplatí tie náklady? Áno, zákazníci. Systém likvidačných pokút zdražuje spotrebiteľom tovar rovnako, ako vysoké sadzby daní, ceny elektriny, alebo nafty.

Drahšie potraviny nie sú jediným negatívom likvidačných pokút. Ďalším negatívom je zhoršenie podnikateľského prostredia. Nebavíme sa len o zahraničných investoroch, ktorí si lepšie rozmyslia, či u nás otvoria ďalšiu predajňu. Dnes sú pokutované supermarkety za „hygienu“, zajtra to môže byť hocikto za hocičo. Štát podnikateľom odkazuje: „Hocikedy ťa môžem zničiť a ty s tým nemôžeš nič urobiť!“ Pritom pri pohľade na kvalitu hygieny napr. v štátnych nemocniciach to s úprimnosťou politikov ohľadom ich obáv o zdravie občanov nebude také horúce. Ide skôr o klasické ukazovanie populistických svalov, na čo sa vyskladáme my všetci.

Martin Vlachynský

Teraz najčítanejšie