Denník N

Poliaci prakticky len kopírujú kroky Žitňanskej reformy súdnictva. Prečo u nás nie sú tisícky ľudí na ulici? Opozícia spamätaj sa.!

Je to ohrozenie demokracie a cesta na Východ, píše v článku denník N.

Pri mojich posledných článkoch ste možno pochybovali má pravdu nemá? Predsa už by niekto kompetentný burcoval, že treba vyjsť do ulíc.

Citujem z článku denníka N o zmenách v Poľskej justícii: Opozičné strany hovoria o „nielen konci liberálnej demokracie, ale o samotnej demokracii“ (Moderná strana) či o zavedení „diktátorského režimu“ (Občianska platforma).

Porovnajme si dva hlavné body: nominácia predsedov Ústavného súdu a politické nominácie do Súdnej rady.

Združenie za otvorenú justíciu podporovalo zavedenie výberových komisií, kde bola prevaha zástupcov politikov. Minister mohol bez uvedenia dôvodu odvolať predsedu alebo podpredsedu súdu.

U nás je polovica Súdnej rady politická, čl. 141, a) ústavy, hovorí, že do Súdnej rady troch sudcov dáva prezident, troch národná rada a troch vláda, čiže 9/18.

Poliaci: budú mať väčší počet politických nominantov v Súdnej rade 15/25, čím môžu vyberať spriatelených sudcov ako sa píše. V Poľsku bude môcť  predsedu súdu  menovať minister spravodlivosti.

Našťastie Ústavný súd Žitňanskej novely prijaté za Ivety Radičovej označil za protiústavné. Nespomínam si, že by vtedy niekto bubnoval na poplach alebo spätne povedal, že áno bol to útok na nezávislé súdnictvo. Ešteže sa v Poľsku dejú také zmeny lebo o protiprávnosti dejúcej sa u nás by nikto nenapísal. Dokedy sa chceme tváriť, že to nie je extrémizmus? Prečo žiadny politik nevystúpil proti?!  Platíme si vás za to. Vzhľadom na to, že priame ovládanie nevyšlo, tak Žitňanská prišla s mazanejším plánom trochu pripomínajúci normalizáciu.

Súdna rada § 12 zákona o Súdnej rade môže napríklad dočasne niekam prideliť sudcu, len tak. No keďže Žitňanská robí postupné kroky predpokladám, že skôr či neskôr v Súdnej rade použijú rovnakú fintu ako v trestnom kolégiu, kde za chorého sudcu vzali náhradu a rozdielom jedného hlasu návrh  prešiel.

Zaviedla hodnotiacie komisie, ktoré môžu po troch zlých hodnoteniach, sudcu vyzliecť z talára. Nebudeš rozhodovať tak ako chcú politici, tak tento mesiac dostaneš výstrahu za škaredú nástenku. Vyjadril si sa do médií bez dovolenia inak ako sa politici už dohodli? Dáme ti čierny bodík na nástenku.

Kto z „emeritných“ sudcov asi bude sedieť v hodnotiacich komisiách? Bajánková, Švecová a dcéra pani Bajánkovej? Či Radoslav Procházka, ktorého v Luxemburgu nechceli? Či Bratislavský sudca, ktorého vyhodili, lebo nechal 150 prípadov prejsť cez lehotu? Zdá sa, že zo sudcov ideme urobiť Čiernych Barónov.

Namiesto priameho dosadzovanie predsedu, si Žitňanská udelila právo vytvoriť miestečko na súdoch a pomocou bodíkov, zastrašovania, strhávaniu platu sa po pár mesiacoch či rokoch sa stane dosadený sudca pre veci politicky citlivé najprv podpredsedom súdu a nakoniec predsedom. Je to presne to isté ako v Poľsku len zabalené v marketingovom balení od Fica a nikto sa neozve! Medzi protestujúcimi študentami sú dvaja doštudovaní právnici a vôbec ich neštve, predsa aj vy môžete robiť sudcu, a to chcete aby vám niekto nosil lístočky ako máte rozhodovať inak zbohom odtrpených niekoľko rokov ako justičný čakateľ? Aj keď nebudete sudcom budete musieť takých sudcov pri výkone advokácie trpieť. Hádam nie ste takí cynickí, že budete mať väčšie palmáre, za dlhšie trvajúci súd? Sami píšete, že chcete v tejto krajine žiť ako sa ukázalo nie je úplne rozumiete kauzám Five star residence a Gorila, tak prečo, keď máte na to vzdelanie sa nebúrite? Alebo chcete takto žiť?

Prečítajte si môj článok o troch ranách justícii či o útoku na nezávislosť súdnictva od Alojza Baránika člena SaS a pochopíte, kto vo svetle poľských udalostí tzv. júlový útok má akú konzistenciu názorov. Ja som dokonca o tom písal už 3.3.2017 v článku Ministerka spravodlivosti nesmie konať ako politik a ani sa tak vyjadrovať, tak si môžete porovnať, kto má akú vierohodnosť v slovenských médiách.

Ak sú uvedené zmeny v prospech súdnictva, tak nech mi niekto vysvetlí ako je možné, že dĺžka konania je 17,9 mesiaca a v Českej republike iba 7 mesiacov! čo je u nich najkratší čas za posledných 10 rokov, vzhľadom na trend u nás je to pravdepodobne v tejto chvíli takmer trojnásobok. Už len za toto by mala ministerka padnúť.

Zatiaľ čo Poľsku majú hashtag„ZamachLipcowy“ tak u nás by mohlo byť „#ZitnanskaLišpic“.

Preto Baránik, Žiťnanská, Lipšic sú extrémisti a treba ich z politiky vylúčiť.

Skúste si na moment predstaviť, že rovnaké zmeny v justícii robí Kotleba. Keď to robia „naši“, tak to je snaha o nápravu súdnictva, lebo ono samokreuje, a to predsa zaváňa rodinkárstvom a to je korupcia predsa, zdá sa R. Fico je v manipulácii s verejnou mienkou rovnako dobrý učiteľ ako bol žiak. Obdobné ospravedlnenie hovorí aj Kazcynski.

Graf Priemerná dĺžka konania – SR – 2007-2016 zo stránky ministerstva spravodlivosti.

zákon o súdnej rade 185/2002Z.z.

Teraz najčítanejšie