Denník N

Politicky vás rozmažem všade, vyhrážal sa poslanec redaktorke Markízy

Andrea Paulínyová z Markízy išla pôvodne urobiť jednoduchú reportáž o tom, že z bratislavského Harley pubu ide hluk. Nakoniec z toho vyšla reportáž o tom ako sa poslanec VÚC oháňa konexiami a politikou, aby zabránil kritickej reportáži.

„Ukážte mi papier, že tu môžete natáčať. Súkromný pozemok. Politicky vás rozmažem všade. Všetko pre to urobím. Tak, ako ste mi chceli spraviť vy dvaja peklo zo života, postarám sa ja o vaše peklo. Potichu, ale budete ho mať,“ kričal na redaktorku televízie a kameramana, ktorí si v noci prišli overiť vyjadrenia miestnych nespokojných obyvateľov, spolumajiteľ pubu Attila Horváth. Redaktorku aj s kameramanom proti ich vôli s ochrankármi zadržiaval, až kým neprišla polícia, ktorú privolal. Televízia ho pritom nahrala. „Lebo keď ste tak znalá všetkého, tak veľmi dobre viete, že aj za týmto podnikom je nejaká politická farba a príslušnosť,“ hovoril im Horváth, ktorý je poslancom BSK za mestskú časť Ružinov. Kandidoval za stranu Most-Híd, z ktorej tento rok vystúpil.

Zastrašovanie novinárov, fyzické útoky, či rôzne vyhrážky – to bola špecialita niektorých politikov hlavne v 90-tych rokoch minulého storočia. Hoci sa novinári stretávajú s rôznymi spôsobmi zastrašovania aj dnes, našťastie tieto primitívne spôsoby komunikácie podľa vzoru “ja som politik, kto je viac“ s novinármi sú skôr ojedinelé.

Markíza tvrdí, že redaktorka nebola na súkromnom pozemku. Bez ohľadu na to, kde presne stála, poslanec Horváth by nemal zabúdať na jednu vec. Ak sa raz rozhodol ísť do politiky a chce zastávať verejnú funkciu, mal by si vo vzťahu k novinárom a verejnosti zvyknúť, že je pod verejnou kontrolou. Novinár má právo vedieť, ako funguje aj v súkromí. Ak je tu podozrenie, že hluk z jeho podniku obťažuje okolie, má rovnakú zodpovednosť ako akýkoľvek iný občan.

Aj keď sa poslanec neskôr ospravedlnil a tvrdil, že šlo o žart spôsobený neskorou nočnou hodinou, takéto zastrašovanie a zadržiavanie novinárov proti ich vôli je neprijateľné.

Prečítajte si aj ďalšie články, hodnotiace médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.