Denník N

Poľnohospodár Kotleba kŕmi svojich voličov senom

Poľnohospodárstvo je jednou z hlavných tém ĽSNS. Zaznamenali v nej už veľa úspechov. Bohatú úrodu klamstiev, nezmyslov a nepodarkov.

„…pred vstupom do EÚ sme boli potravinovo sebestační.“

Petícia ĽSNS za referendum o vystúpení Slovenskej republiky z Európske Únie

Ani pár riadkov textu na petícii za referendum o vystúpení z EÚ sa neobišlo bez klamstiev. Čo existuje samostatná Slovenská republika, každý rok bol dovoz potravín a poľnohospodárskych produktov vyšší ako ich vývoz. Sebestační sme neboli najmenej 12 rokov pred vstupom do EÚ.

agropotravinarsky-obchod-do-2005
Zdroj: http://www.mpsr.sk/index.php?navID=122&id=344
“ Za 4 miliardy eur dovážame z cudziny, zo zahraničia potraviny, to znamená 4 miliardy tu mohli zostať medzi našimi potravinármi, poľnohospodármi. Za to sme mohli mať 300 000 tisíc pracovných miest s hrubou mzdou nejakých 850 eur a jednoducho roztočiť ten kolotoč.“ Marián Kotleba, V politike (TA3)

Za 4 miliardy eur síce dovezieme, ale skoro 3 miliardy vyvezieme, takže saldo, ktoré treba dorovnať je zhruba 1,2 miliardy. Vtipné ako sa Kotleba dopočítal k 300 tisíc pracovným miestam, musel vydeliť 4 miliardy superhrubou mzdou a 12 mesiacmi. To vyšlo z Uhríka?

Akoby bolo možné celý dovoz eliminovať a zároveň celý vývoz ponechať.  Akoby sa všetky výnosy v poľnohospodárstve využili na platy zamestnancov. Tých 300 tisíc nezamestnaných momentálne ani nemáme, v poľnohospodárstve a potravinárstve máme zhruba 130 tisíc pracujúcich, ale načo sa vyrušovať číslami.

Kotlebovci sľúbili prostredníctvom Milana Uhríka popísať aj konkrétny „efektívny spôsob“ ako „obnoviť poľnohospodárstvo“:

„Slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo jednoducho musíme opäť obnoviť. V nasledujúcom článku predstavíme efektívny spôsob, ako sa to dá dosiahnuť.“ (Milan Uhrík 18.9.2016).

Myslíte si, že Uhrík v nasledujúcom článku niečo také predstavil? Vôbec nič! Urobil si zo svojich čitateľov dobrý deň! Kotlebovci nikdy nepredstavili žiadny plán, ktorý by obsahoval konkrétne kroky na obnovu slovenského poľnohospodárstva.

Aby sa mohli do médií aspoň niečím prezentovať, vo februári prišli s návrhom zákona na zrušenie pokút pre drobných chovateľov zvierat. Tento návrh som si prečítal a keďže sa mi už na prvý pohľad zdal veľmi podozrivý, konzultoval som ho s právnikom Petrom Kováčom. Ten mi moje obavy potvrdil.

Kotlebovci prezentovali, že sa snažia odbremeniť drobných chovateľov od „neúmerne náročných byrokratických požiadaviek“. V skutočnosti pripravili amatérsky paškvil, ktorý by pre drobných chovateľov de facto zrušil všetky pokuty vyplývajúce zo zákona o veterinárnej starostlivosti, vrátane prípadov keď fyzická osoba:

„štve zviera proti zvieraťu, cvičí alebo skúša zviera na inom zvierati alebo usmrtí zviera bez primeraného dôvodu“

„opustí zviera s úmyslom zbaviť sa ho“

„neposkytne súčinnosť pri eradikácii chorôb zvierat“

Inými slovami podľa ich zákona by si chovateľ mohol pokojne zorganizovať kohútie zápasy, choré zvieratá beztrestne opustiť na okraji dediny, zabíjať si len tak „pre radosť“ a to len vďaka tomu, že si zelené mikiny potrebovali vykázať nejakú legislatívnu činnosť.

Ako poľahčujúcu okolnosť si môžeme pripomenúť, že oni vlastne nie sú historici, ani ekonómovia, ani iní odborníci. Oni chcú len odísť z EÚ, zaviesť slovenskú korunu, dôchodok od 60 rokov a podobné odborne nenáročné šípky do prázdneho bazéna. Len prečo si myslia, že ich potencionálni voliči majú už tento skok za sebou?

Teraz najčítanejšie