Denník N

Pondelok na Jednom svete – temný web, mexické kartely aj Chuck Norris

Aj dnešok, predposledný deň Jedného sveta, je nabitý zaujímavým programom. V nasledujúcich riadkoch nájdete niekoľko našich tipov, aby ste vedeli, čo z neho istotne nevynechať. Či už spomedzi filmov alebo viacerých diskusií.

O začiatok festivalového dňa sa delia dva filmy, Neviditeľný webUkradnutá zem. Tých, ktorí radi odhaľujú taje moderných technológií, môže osloviť dokument Neviditeľný web. Režisér v ňom prostredníctvom prípadu zakladateľa dnes už ilegálneho webového trhoviska Silk Road nazerá do hĺbok internetu, miest, kde platia celkom iné pravidlá než na jeho povrchu. Diváci tak majú možnosť nahliadnuť do temných zákutí globálnej informačnej diaľnice. Filmom ich pritom sprevádza hlas herca Keanu Reevesa. Pozrieť si ho môžete v kine Mladosť o 16:45.

Z iného súdka, no nemenej zaujímavou témou, sa zaoberá dokument Ukradnutá zem. Počas jeho sledovania (trvá 91 minút) padne za obeť produkcii palmového oleja územie dažďových pralesov s veľkosťou viac než 450 futbalových ihrísk. Podobne je tomu aj pri ďalších výnosných plodinách. Obrovské lány pôdy nielen v Ázii a Afrike, ale aj v Európe, sa pritom dostávajú do rúk medzinárodných poľnohospodárskych investorov. Film prináša svedectvo o praktikách tohto biznisu v rôznych častiach sveta, bez servítky hovorí o moci peňazí, ktorá prevažuje nad hodnotou ľudského života. Sú predstavitelia EÚ schopní týmto praktikám brániť alebo sú ich skutočné záujmy kdesi inde? Viac vo filme Ukradnutá zem dnes o 16:30 v Kine Film Europe.

kambodscha-iv

V Kino Film Europe nasleduje aj ďalší zaujímavý a zároveň veľmi netradičný dokument. Dokument Návšteva totiž hovorí o čomsi, čo sa vlastne nestalo – o prvom stretnutí ľudstva s inteligentným životom z vesmíru. Aká by bola vaša reakcia, keby ste si ráno v novinách prečítali: „Mimozemšťan pristál na Zemi! Sme ohrození?!”? Dokázali by sme sa k nemu priblížiť? Aj tieto a mnohé iné otázky si kladie dokument, ktorý toho viac než o Marťanoch, vypovedá o nás. Pozrieť si ho môžete o 20:30 v Kino Film Europe.

visit0

Filmové zážitky si môžete spestriť aj niektorou z dnešných diskusií. Diskusia s názvom Lesk a bieda politickej komunikácie sa zaoberá zmenami, ktorým dnes čelí výkon verejnej politiky. Politická komunikácia, kedysi viacstranný vzťah prepájajúci politické organizácie, médiá a občanov, sa zmenil na jednostranný politický marketing. Reklama politiky, ktorá sa neštíti šíriť klamstvá alebo hrať na city namiesto racionálnej argumentácie. Diskusie, ktorej sa  zúčastní bývalá politička a diplomatka Magda Vášaryová, teoretik politickej komunikácie Jan Křeček a komunikačný poradca Peter Hajdin, sa koná v KC Dunaj o 19:00. Nasleduje po dokumente Zuzany Piussi Ťažká voľba, ktorý premietame o 17:30. Vstup na diskusiu je voľný.

Takmer paralelne a len pár krokov od KC Dunaj prebehne aj diskusia s názvom Ako sa obliekať módne a zodpovedne. Hostkami diskusie sú módna návrhárka Dana Kleinert, environmentalistka Petra Ježeková, ktorá pôsobí v Centre environmentálnej a etickej výchovy Živica a Danica Víznerová zo Slovenského centra pre komunikáciu a rozvoj. Diskutujúce sa budú venovať téme nášho konzumného správania v súvislosti s odevom. To škodí nie len mnohým ľuďom, ktorí odev vyrábajú, ale aj významne prispieva k degradácii globálneho životného prostredia. Ako sa k tomu môžeme postaviť my ako spotrebitelia? Diskusia sa koná o 19:30 v Open Gallery na Baštovej 5. Nasleduje po filme Čo sa nenosí, ktorý sa začína o 18:30. Vstup na diskusiu je voľný.

Ďalšie tipy:

Autor: Peter Jánoš

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.