Denník N

Pondelok s Jedným svetom – neonacisti vo Fínsku, filmy o pamäti národa aj porušovanie ľudských práv v pôrodniciach

Aj dnešok, predposledný deň tohoročného Jedného sveta, je nabitý zaujímavým programom, ktorý by ste si nemali nechať ujsť. V nasledujúcich riadkoch nájdete niekoľko našich tipov na filmy či diskusie.

Milovníci slovenskej dokumentárnej tvorby si dnes prídu na svoje v KC Dunaj. Program na tomto festivalovom mieste začneme krátkou sériou súťažných filmov slovenskej produkcie, ktorú zakončíme diskusiou o filmoch stvárňujúcich pamäť národa.

O 16:30 sa v KC Dunaj môžu diváci tešiť na snímku Márie Rumanovej Hotel Úsvit. Film zobrazuje životné osudy a stratégie niekoľkých obyvateľov niekdajšej “Zlatej brány socializmu”, dnes pre väčšinu Slovenska už len vzdialenej, exotikou zaváňajúcej periférie našej krajiny a Európskej únie.

Po záberoch reflektujúcich dnešnú nie vždy radostnú realitu krajného východu Slovenska, sa presunieme do ešte neradostnejšej, temnejšej minulosti. Film Róberta Kirchhoffa Diera v hlave nám predstaví nám neznámy a najmä nami ignorovaný Porrajmos – Rómsky holokaust. O 17:30 v KC Dunaj. O tejto snímke zobrazujúcej ignorovanú tragédiu celého etnika sa viac dočítate aj v jednom našom blogu spred niekoľkých dní.

Róberta Kirchhoffa, ktorý okrem Diery v hlave natočil napríklad snímku Kauza Cervanová, ale aj režiséra Teodora Kuhna, ktorý pripravuje film o vražde Daniela Tupého či Marianu Čengel Solčanskú, režisérku snímky Únos, budete môcť zažiť hneď vzápätí, o 19:00 v KC Dunaj na tom istom mieste, v diskusii s názvom Filmy o pamäti národa. Moderuje novinárka a spisovateľka Ľuba Lesná.

Pre tých, ktorých zaujíma skôr téma aktuálneho extrémizmu, sme pripravili dokumentárnu lahôdku vo forme fínskeho dokumentu Bod varu. Ten divákov vyvedie z predstavy o chladných tichých tolerantných Fínoch a na pozadí vzostupu nacionalizmu a neonacizmu v tejto severskej krajine nám ukáže polarizujúcu sa tamojšiu spoločnosť. O 17:00 v Kine Mladosť.

Hneď po tomto filme o 18:30 v Kine Mladosť nasleduje diskusia z edície Café Európa na tému Príčiny extrémizmu v Európe. Diskutovať budú Irena Biháriová z organizácie Ľudia proti rasizmu, sociológ Michal Vašečka z Masarykovej univerzity a Elena Gallová Kriglerová z Centra pre výskum etnicity a kultúry.

V Mladosti ešte zostaneme. Pre divákov sme o 20:00 pripravili premiéru snímky s názvom Medzi nami slovenskej režisérky Zuzany Límovej. Tá na príklade nedôstojného prístupu zdravotníkov k rodiacim ženám poukazuje na systémový problém nášho zdravotníctva. Jeho súčasťou je aj porušovanie ľudských práv, či programová neochota lekárov vzdať sa postupov, ktoré už mnohé významné inštitúcie dlhodobo neodporúčajú. Po filme nasleduje diskusia s autorským tímom a odborníkmi. Pre veľký záujem o tento film pridávame jednu projekciu aj na utorok.

Ak nemáte práve chuť na aktuálne spoločenské témy a radšej by ste sa pozreli do diaľok, istotne nevynechajte dva filmy dnešného večera – Tichý hnev InuitovTo pravé miesto – 9 ostrovov.

Prvý z nich neprináša len snímky drsnej severskej prírody, ale aj zaujímavý, iný pohľad na nám známu tému – na zabíjanie tuleňov. Zatiaľ čo my za tým vidíme len nehumánne zabíjanie morských cicavcov, pre Inuitov je to súčasť kultúry a živobytia. Inuiti sa preto celkom oprávnene pýtajú, aký je vlastne rozdiel medzi nimi a nami, ktorí zabíjame povedzme ošípané. O 20:30 na VŠMU.

Druhá snímka zobrazuje prekrásnu prírodu Azorského súostrovia, oceán, vlny, surfovanie. Pritom však nezabúda na hlbšie témy, ako je súlad s prírodou, dôležitosť starania sa o náš “domov”, ktorým je naša spoločná planéta. KC Dunaj o 20:30 (spolu so snímkou Cenová vojna o banány – ide o dva kratšie dokumenty).

Ďalšie tipy:

Autor: Peter Stanka

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.