Denník N

Ponosy

Ešte ju celkom oči neklamú…

Zastávka je plná ľudí, podľa všetkého sa autobus na tomto mieste poriadne dlho neukázal. Andrea sa prepletie pomedzi postávajúcich, jej kroky smerujú do prístrešku. Presklená tabuľa ukrýva cestovné poriadky jednotlivých spojov, najprv povytiahne z kabelky mobil, vedieť presný čas, to je prvý predpoklad. Lenže bez okuliarov to nepôjde, aj toto sú výhody jej veku. Ešte si spomína na mamu, jej prvé okuliare na čítanie si pamätá celkom presne, rám bol plastový, ale celkom štýlový. Dalo sa povedať, že mame k tvári sedeli veľmi dobre, ale zvyk je zvyk, za celé roky ju v okuliaroch nevidela. No dobre, v horúcich letných dňoch si chránila oči slnečnými, ale to bolo celkom niečo iné.

Okuliare na nose, keď sa jej spoza chrbta ozve: „Ani sa tam nepozerajte, panička, podľa nich to už dávno nechodí.“ Pootočí hlavu ako jej to situácia dovolí, za ňou stojí prešedivený chlapík s veľkým nosom a poriadnou dávkou červene v tvári, vyzerá trocha ako miestny štamgast. Presne takéto typy nemá rada, starajú sa do všetkého a všetkých. Nepovie nič, všimne si záujem okolostojaich, takmer všetci pozerajú smerom k nej, akoby sa tu dialo niečo mimoriadne zaujímavé. Asi im to nemôže mať za zlé, nemajú čo robiť a tak ich zaujme každá hlúposť.

Andrea si tašku s fasciklami prevesí cez ruku, druhou rukou opatrne zloží okuliare a vloží ich do puzdra. Postaví sa bližšie k ceste, pozerá do diaľky, nikde nič, len kamión sa zo zákruty vyrútil poriadnou rýchlosťou. Odrazu zbadá neďaleko od seba známu tvár, chvíľku ju pozoruje, zmýliť sa, by bolo trápne. Ešte ju celkom oči neklamú, je to Erika, nevidela ju dlhé roky. Zbadala ju, aké príjemné priateľské objatie. „A ty čo robíš v týchto končinách?“ „Pracujem tu a pokúšam sa odtiaľto dostať domov, len autobus nie a nie prísť. A popri tom tu sama so sebou preberám výhody stredného veku.“ „No, to mi hovor,“ smeje sa Erika od ucha k uchu, „poď, pozývam ťa na priateľský rozhovor, môžeme o tom pokecať, bývam len kúsok odtiaľto.“

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.