Denník N

Porušil Dušan Muňko protischránkový zákon? Štát to nezaujíma

FOTO: TASR
FOTO: TASR

Poslanec Smeru-SD Dušan Muňko sa nezapísal len do zväzkov ŠtB ako agent s krycím menom Slávik, ale aj do pamäte voličov ako poberateľ dvoch platov – poslanca parlamentu a šéfa sociálnej poisťovne. Deň po schválení nového protischránkového zákona stojí za to pripomenúť si tohto chovateľa amazoňa pestrého opäť. Lebo je možné, že jeho meno sa zapíše do análov pre prípad, keď sa prvýkrát preukáže porušenie protischránkovej legislatívy.

Firma Merk Reality už od štátu utŕžila nejaké to euro a podľa doteraz platného zákona majú byť v “protischránkovom” registri konečných užívateľov výhod zapísaní jej skutoční majitelia. No hoci v najnovších účtovných závierkach je uvedený ako 99-percentný akcionár tejto firmy práve D. Muňko, v registri konečných užívateľov výhod sú zapísané len dve ženy – podľa médií dcéry D. Muňka.

munko

Účtovné závierky za minulý a predminulý rok uvádzajú, že D. Muňko bol majoritným majiteľom Merk Reality k dátumu 31. december 2013. Ak ním bol aj nasledovné roky a firma D. Muňka nezapísala do registra, porušila tým zákon o verejnom obstarávaní, čím jej hrozí pokuta až do výšky 1 milión eur. Ak sa podiely vo firme po uvedenom dátume menili a D. Muňko prišiel o svoj spoluvlastnícky podiel, Merk Reality nesplnila povinnosť zapisovať do účtovnej závierky zmeny spoločníkov. Tretia možnosť je vylúčená.

Štát v zastúpení Úradom pre verejné obstarávanie a Finančnou správou ani jedno z týchto dvoch možných porušení zákona neodhalili. Preto sme sa mu rozhodli pomôcť. Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý ešte stále vedie register skutočných majiteľov firiem, sme dali podnet, aby preveril pravdivosť zápisu firmy Merk Reality do registra. Úrad nám už avizoval, že sa naším podnetom bude zaoberať.

Včera parlament schválil nový “protischránkový zákon”, ktorý sa už nebude vzťahovať len na verejné obstarávanie a nový register partnerov verejného sektora bude viesť okresný súd v Žiline. Zákon v mnohých ohľadoch predstavuje výrazný posun vpred. Súčasťou dokumentov, ktoré má firma súdu predkladať, bude aj vlastnícka štruktúra firmy. Súd však nebude preverovať pravdivovsť týchto údajov, iba ich úplnosť. Z vyjadrení ministerky L. Žitňanskej nateraz vychádza, že pri preverovaní zápisov sa bude čakať najmä na podnety od občanov a z mimovládneho sektora. Z doterajšej praxe sa dá odhadnúť, že tých bude tak päť-šesť ročne. Koľkých firiem sa týka povinnosť zápisu do registra? Najmenej 5 tisíc.

Priamo v zákone je uvedené, že žilinský súd bude môcť preverovať pravdivosť zapísaných údajov o konečných užívateľoch výhod (skutočných majiteľoch firiem). Rezortu a súdu nič nebráni v tom, aby si vymysleli kľúč, ktorým vyberú každý rok povedzme päťdesiat firiem a skontrolovali, či do registra nezapísali biele kone, resp. nejakého toho svojho Muňka neuviedli, hoci mali (a o výsledkoch svojich zistení informovali verejnosť). Rezignácia na takúto skromnú ambíciu je pokračovaním tradície mnohých slovenských politikov, ktorí roky presviedčajú občanov, že štát je to, čo je na papieri. Aj kvôli tomu sa tu stavajú rezidencie z podvodných daňových vratiek a v parlamente sedia fašisti.

Martin Turček

Tento článok nebol financovaný z eurofondov. Ale množstvo projektov za 18 miliárd eur bude. Pomôžte nám kontrolovať ich využívanie, podporte náš projekt. Ďakujeme!

podporte nas

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.