Denník N

Porušuje Kotlebova strana vládne nariadenie o Hlinkovej garde?

Foto – TASR
Foto – TASR

Skupina zeleno kostýmovaných straníkov sa rozhodla zainvestovať do ochrany duševného vlastníctva. Pár dní pred minulými Vianocami si dali darček – prihlášky ochranných známok, ktorými chcú chrániť logo svojej strany. To by samo o sebe nebolo nič prekvapujúce, strany to robia bežne. Len v tomto prípade je tu istý problém.

Strana združujúca Slovákov naprieč spoločnosťou (s výnimkou parazitov) od kulturistov v zelených tričkách, cez vulgárne nadávajúcich kebabužrútov z parlamentu  až po jedincov ktorí pri každom stretnutí zrúknu „Nastraš!“ to  poňala vo veľkom štýle.  Nie jednu, ale rovno 4 prihlášky loga podali. Vyzerajú, ako by ich jedna mater mala, dominuje na nich rovnoramenný dvojkríž.

POZ 2643-2016:

 

kotleba1

POZ 2644-2016

kotleba2

POZ 2645-2016

 

kotleba3

POZ 2646-2016

kotleba4

Ak sa pozrieme na zoznam tovarov a služieb, ktoré chcú straníci chrániť, nájdeme tam všetko od teplovzdušných balónov, uniforiem, alkoholických nápojov, domovov dôchodcov až po strážnu službu. Trochu ma prekvapilo, že nejako pozabudli na kategórie tovarov a služieb, pre ktoré logá registrujú „štandardné politické strany“. K nim patria napríklad spoločenské, politické alebo politologické analýzy a predpovede, poradenstvo v oblasti ľudských práv, právne poradenstvo, činnosť politických strán, spoločenské, politické alebo politologické analýzy a predpovede.

Na druhej strane, kotlebovskí detailisti prozreteľne mysleli dokonca aj na stráž toaletného papiera. Nikto po zaregistrovaní nebude môcť predávať toaleťak s logom strany, aby s ním utrel hnedé zvyšky po veľkej potrebe v okolí análneho otvoru. To, že zamýšľajú ochrannou známkou chrániť aj železničné vozne ma celkom vydesilo. S  týmto druhom dopravy v spojení s rovnoramenným dvojkrížom nie sú práve najlepšie historické skúsenosti.

Dvojkríž zo straníckeho loga mi okamžite vyvolal asociáciu s Kulichovou sochou Svätopluka na bratislavskom hrade. Tá mala na štíte presne taký istý dvojkríž a bol z toho problém. Je to totiž znak Hlinkovej gardy, účelovo vytvorený podľa vzoru hákového kríža.  Preto ho na soche dodatočne prekryli.

Keďže niektorí kotlebovi straníci  majú problém s hodnotením histórie, v rámci vzdelávania im rád pripomeniem vládne nariadenie č. 220/1939 Sl. Z. o Hlinkovej garde.  Ak by svoju prihlášku ochrannej známky podali v období, ktoré si  v debatách netrúfajú hodnotiť, pretože vtedy nežili/nie sú historici, nikto by sa s nimi nepáral. Naparili by im pokutu až do 20000 korún, alebo by ich rovno zavreli až na 2 mesiace.  Kto neverí, nech si pozrie § 14 nariadenia o Hlinkovej garde:

hg1 hg

A ešte niečo. Myslím si, že registrácia fašistického symbolu ako podstatnej súčasti ochrannej známky nie je možná.  Zákon č. 506/2009 Z.z. o ochranných známkach totiž v §5 určuje, čo nemožno zapísať ako ochrannú známku. Jedným z dôvodov je aj rozpor ochrannej známky  s verejným poriadkom a dobrými mravmi. A znak fašištickej Hlinkovej gardy je presne presne taký. Dúfam, že to vedia aj na Úrade priemyselného vlastníctva. Ak nie nevadí, už od 1. januára 2017 sa môžu opýtať súdnych znalcov z odvetvia politického extrémizmu.

Teraz najčítanejšie